Petrol fiyatlarındaki sert düşüş, ABD'de petrol şirketlerini iflasa sürüklüyor. Ülkede bu süreçte ilk iflas başvurusunda bulunan şirket Whiting Petroleum oldu.

Şirket, corona virüsü salgınının küresel talebi düşürmesi ve Rusya ile Suudi Arabistan arasındaki fiyat savaşı nedeniyle petrol fiyatlarındaki düşüşün kurbanı oldu.

[old_news_related_template title="Küresel petrol krizi Türkiye'yi nasıl etkiler?" desc="Corona virüsü nedeniyle düşüşte olan petrol fiyatları Suudi Arabistan ve Rusya arasında yaşanan anlaşmazlığa bağlı olarak tarihi düşük seviyelere indi. Peki şimdi ne olacak? Yaşanan bu durum Türkiye'yi nasıl etkileyecek? İlk etapta benzin ve motorinde 1 TL'ye yaklaşan indirimler beklenirken, uzmanlar sürecin uzun sürmesi durumunda, Türkiye'nin hem petrol hem de gaz ithalat faturasının azalacağı görüşünde. Türkiye'nin yıllık enerji ithalatı ise 40 milyar dolar seviyesinde. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/09/iecrop/shutterstock_616010750_16_9_1583741617.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/kuresel-petrol-krizi-turkiyeyi-nasil-etkiler-5668621/"]

1 Ocak'ta 66 dolar seviyesinde olan Brent tipi ham petrolün varil fiyatı önceki gün 22 dolar seviyesine kadar düşmüştü. Aynı dönemde Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı da 61 dolardan 20 dolara kadar gerilemişti.



Forbes'un haberine göre, Denver merkezli şirket dün Teksas'ta mahkemeye iflas koruma başvurusunda bulundu.

New York borsasında işlem gören şirketin hisseleri, son üç ayda yüzde 91 gibi olağanüstü oranda gerilemişti. Önceki gün de yüzde 12 değer kaybı yaşayan şirketin hisseleri işleme kapandı.

[old_news_related_template title="Necdet Pamir: Petrol savaşında önce Suudiler geri adım atabilir" desc="Sene başında 66 dolar olan petrol fiyatları, bu hafta 25 dolarla son 17 yılın en düşük seviyesini gördü. Düşüşte corona virüsü salgınının küresel talebi düşürmesinin yanı sıra Rusya ile Suudi Arabistan arasında başlayan fiyat savaşı da etkili oluyor. Sozcu.com.tr'ye konuşan Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Kıdemli Öğretim Görevlisi Necdet Pamir, ülke bütçelerinin petrol gelirine bağımlılık oranlarının Suudi Arabistan'da yüzde 75, Rusya'da yüzde 36 olduğuna dikkat çekerek, daha yüksek maliyetle petrol üretse de Rusya'nın dayanma gücünün daha fazla olacağını vurguladı. Pamir, petrolün dünya ekonomisi içindeki yeri, fiyatının nasıl belirlendiği, son anlaşmazlığın nasıl ortaya çıktığı ve bundan sonra neler olabileceği konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/22/iecrop/pamir-ic_16_9_1584860488.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/necdet-pamir-petrol-savasinda-once-suudiler-geri-adim-atabilir-5694521/"]

Şirket, iflas koruma yoluyla finansal yeniden yapılanmaya gideceğini ve petrol operasyonlarını sürdüreceğini açıkladı.

1980 yılında kurulan ve 485.4 milyon varillik kanıtlanmış rezervi bulunan şirket, kaya petrolü üretiyor. Enerji uzmanları, Rusya'nın fiyat savaşına katılmasının bir nedeninin de ABD'li kaya petrolü firmalarını iflasa sürüklemek olduğunu öne sürmüşlerdi.