Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası'nın (EPGİS) açıklamasında, "25 Mart'tan geçerli olmak üzere benzinde 22 kuruş/litre pompa fiyatlarında indirim gerçekleşmiştir" denildi.



Fiyat indiriminin ardından benzinin litre satış fiyatı İstanbul’da ortalama 5,24 liradan 5.02 liraya, Ankara’da 5,33 liradan 5,11 liraya, İzmir’de ise 5,35 liradan 5,13 liraya gerileyecek.

Dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösteriyor.

BRENT PETROL 30 DOLARIN ALTINA İNDİ


Brent tipi ham petrolün varil fiyatı Ocak ayı başındaki 72 dolardan 30 doların altına kadar geriledi. Bu düşüşte Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki petrol piyasasında fiyat savaşı belirleyici oldu.

Petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte Mart başından bu yana benzinde bugünkü dahil 1.67 TL motorinde ise yaklaşık 1 TL indirim yapılmış oldu. Eşel mobil sistemi, ÖTV'nin azaltılması yoluyla gerçekleştirildiğinden bütçede ilgili gelir kaleminde düşüşe neden oluyor.

Ayrıca akaryakıt fiyatlarındaki değişiklikler enflasyonu da doğrudan etkiliyor. Sistemin başladığı 2018 Mayıs ayından en yoğun etkilerin sona erdiği 2018 Kasım ayı ortasına kadar devletin feragat ettiği ÖTV tutarı 8.3 milyar lira olmuştu. Sistem bu tarihten sonra da kullanıldı. (REUTERS-İHA)