Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) kararının özet metninde ekonomideki iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiğini ifade etti. İktisadi faaliyetin artmasına rağmen dış talebin yavaş olduğuna vurgu yapılırken enflasyon göstergelerinin ılımlı seyrettiği savunuldu.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1" borsa="0"][/doviz_borsa_template]

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı: Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir.

Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.


TCMB'nin politika faizini yüzde 10,75'e indirmesiyle birlikte, ocakta gerçekleşen yüzde 12,15'lik enflasyona göre reel faiz yüzde -1,40'a geriledi.

PPK öncesi 6.0545 seviyesinde olan dolar/TL kararın ardından ilk tepki olarak 6.08'e kadar yükseldi. Dolar/TL saat 14.44'te 6.0795/6.0800 seviyesinde işlem gördü.

PPK kararı öncesi yüzde 0.1 pozitif seyreden BIST-100 endeksi PPK kararı ardından saat 14.44'te yüzde 0.6 kayıpla seyrediyor. PPK öncesi yüzde 0.2 kayıpla seyreden bankacılık endeksi ise karar sonrası yüzde 1.3 civarı kayıpta. (SOZCU.COM.TR, REUTERS)