Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık repo faizinde 100 baz puan indirime gitti. Foreks anketinde beklenti faizin 50 baz puan indirileceği yönündeydi.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 9,75'ten yüzde 8,75'e çekildi. TCMB bir önceki toplantısında faizi 100 baz puan aşağı çekmişti.

TCMB Beklenti Anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi %9,76, 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 9,70 ve 24 ay sonraki enflasyon beklentisi yüzde 8,62 oldu.



TCMB'nin enflasyon beklentisi bu yıl sonu için yüzde 8,2, 2021 yıl sonu için yüzde 5,4 seviyesinde bulunuyor. TÜİK en son tüketici fiyatlarını yıllık yüzde 11,86 olarak açıkladı.

'KÜRESEL ETKİLER TAKİP EDİLİYOR'


TCMB'nin bir sonraki toplantısı 21 Mayıs'ta gerçekleştirilecek. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada şöyle denildi:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 9,75’ten yüzde 8,75’e indirilmesine karar vermiştir.

Corona virüsü salgınına ilişkin gelişmelere bağlı olarak küresel büyüme görünümündeki zayıflama derinleşmekte, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankaları genişleyici yönde adımlar atmaya devam etmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.

TÖZGE: PİYASA BEKLENTİSİ 50 PUANDI


Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu.

Piyasa beklentisinin 50 baz puanlık indirim yönünde olduğunu hatırlatan Tözge, "Yazılı metinde de görüleceği üzere, TCMB Mart ayı ortasından itibaren salgın nedeniyle zayıflayan iç talebin tekrardan canlanması ve firmaların nakit akışının sağlıklı bir şekilde sağlanması için böyle bir karar alındığının altını çizmiş. Alınan kararın finansal toparlanmaya katkı da bulunacağına vurgu yapılmış." dedi. Tözge, sözlerini şöyle noktaladı:

Bunlara ek olarak, kurdaki artışa rağmen, düşen emtia fiyatlarının ve talep azalmasının enflasyonun düşüşüne katkıda bulunacağının belirtilmiş. Karar sonrası TL’de sınırlı bir değer kaybı görülürken dolar/TL 7.00 seviyesini zorlamakta. Önümüzdeki süreçte olası bir swap anlaşmasının kurda değer kaybını önleyeceği beklentisine paralel böyle bir cesur faiz indirim kararının alındığını düşünüyorum.