Perşembe günü toplanması beklenen Para Politikası Kurulu bugün toplandı ve olağanüstü faiz indirime gitti. Merkez 10.75 olan politika faizini 100 baz puan daha indirerek 9.75 seviyesine çekti. Böylece faizler 2 yıl sonra tekrar tek haneye inmiş oldu.



Petrol krizi ve corona virüsünün etkileriyle dünya piyasalarında adeta çöküş yaşanıyor. Bir çok merkez bankası faiz indirimine giderek piyasayı fonlamaya çalışıyor.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1"][/doviz_borsa_template]

İŞTE MERKEZ BANKASI'NIN ALDIĞI ÖNLEMLER


Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada bankaların ihtiyaç duydukları tüm likiditenin sağlanacağı belirtildi.

91 GÜNLÜK İHALELERLE LİKİDİTE SAĞLANACAK


Merkez ihtiyaç duyulması durumunda piyasaya 91 gün vadeye kadar repo ihaleleriyle likidite sağlayabilecek.

Bu ihalelerde kazanan tekliflerin bir bölümünün veya tamamının, mevcut durumda 1 hafta vadeli repo işlemlerinde olduğu gibi, bankalar tarafından talep edilmesi halinde repo işlemi yerine aynı faiz oranı ve vade ile Bankalararası Para Piyasasında depo işlemi olarak sonuçlandırılmasına imkân tanınacak.

Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkânına ilişkin limitler artırıldı.

Halihazırda 1, 3 ve 6 ay vadeli olarak geleneksel yöntemle gerçekleştirilen ABD doları karşılığı swap ihalelerine devam edilecek olup söz konusu ihaleler euro ve altın karşılığı da düzenlenebilecek.

DEPO İŞLEMLERİ OLARAK SONUÇLANDIRILABİLECEK


91 gün vadeye kadar repo ihaleleri yoluyla TCMB politika faiz oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 150 baz puan altında faiz oranı üzerinden miktar ihalesi yöntemiyle Türk lirası likidite sağlanacak. Söz konusu ihalelerde kazanılan tekliflerin tamamı veya bir bölümü bankalar tarafından talep edilmesi durumunda aynı şartlar altında Bankalararası Para Piyasasında depo işlemi olarak da sonuçlandırılabilecek.

7,6 milyar dolar değerindeki reeskont kredisi geri ödemesi ertelenecek. Hâlihazırda kredi taahhüdü açık olan reeskont kredileri ile 18 Mart 2020 tarihinden 30 Haziran 2020 tarihine kadar kullanılacak reeskont kredilerine 12 ay ek taahhüt kapama süresi verilmiş, böylece bu kredilerin taahhüt kapatma süresi 24 aydan 36 aya çıkartıldı.

'REEL SEKTÖR İÇİN ATILAN ADIMLARA BAKILMALI'


Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı Merkez Bankası'nın piyasanın nakde erişmesini kolaylaştırmaya çalıştığını söylüyor. Nalbantlı reel sektörü desteklemek için alınan önlemlerin çok önemli olduğunu vurgularken şunları söyledi: Diğer ülke merkez bankaları gibi TCMB'de faizi indirerek likidite sorununun önüne geçmeye ve ekonomiye destek olmaya çalışıyor. Piyasa faiz indirimi beklediği için kur tarafında çok bir etkisini görmedik. Reel sektör içinde açıklanan banka taraflı destekler var. Bundan sonraki süreçte reel sektörüne verilecek destekler çok önemli olacak. Turizm basta olmak üzere sıkıntı yaşayacak sektör çalışanlarının maaşları, şirketlerin vergi ödemeleri ve özellikle istihdam tarafı için yeni paketler açıklanacaktır.

TÖZGE: SINIRLI YÜKSELİŞ GÖREBİLİRİZ


Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge de konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarını da indirdiğini belirten Tözge, "Reel kredi şartını yerini getiren bankalara 500 baz puan rezerv karşılığı indirilirken piyasaya döviz artı altın olarak yaklaşık 5.1 milyar dolar ek likidite sağlanması beklenmekte. Bunlara ek olarak kredi yükümlülüklerini yerine getiren bankalara 91 gün vadeye kadar repo ihaleleri yoluyla TCMB politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 150 baz puan altında faiz oranı üzerinden yani 8.25 faiz oranı ile miktar ihalesi yöntemiyle Türk Lirası likiditesi sağlanacaktır. Alınan kararlarda amaç olası bir likidite sorunun önüne geçmek, kredi daralmasını engellemek ve kurda düşük faiz ortamından dolayı oluşacak olası bozulmanın önüne geçmektir. Kararlar sonrası verim eğrisinin dikleşmesi ve XBANK endeksinin göreceli olarak daha iyi performans sergilemesi beklenebilir. Kurda ise sınırlı yükseliş görebiliriz." açıklamasında bulundu.

"TL TARAFINDAKİ REAKSİYON ARALIĞINI ARTIRACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"


Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan da konuyu sozcu.com.tr'ye değerlendirdi.

TCMB'nin, hafta başından beri büyük merkez bankalarının yaptığı gibi olağan dışı bir toplantıyla faiz indirimine giderken, finansal piyasaları da desteklemek adına bir dizi önlem açıkladığını söyleyen Erkan, "Banka, 100 baz puan faiz indirimine gitti, Fed’in olağanüstü faiz indiriminden sonra biz de daha önce 50 bps olan beklentimizi 100 bps olarak revize etmiştik. TCMB’nin faiz indiriminden ziyade, corona virüs krizi ortamında likiditeyi artırmak için açıkladığı önlem paketi öne çıkmaktadır." dedi.

Erkan şöyle devam etti:

Merkez Bankası bankalara TL ve döviz likiditesi yönetiminde esneklik sağlama amaçlı tedbirleri açıkladı. Bankaların gün içi ve gecelik repolar aracılığıyla ihtiyaç duydukları likidite sağlanacak, ayrıca gerektiğinde 91 güne varan repo ihaleleri ile piyasaya fon enjekte edilebilecek. Zorunlu karşılıklar tarafında da kredi büyüme koşulunu sağlayan bankalar için yabancı para cinsinden zorunlu karşılıklar 500 baz puan indiriliyor. Kredi büyümesinin desteklenmesi adına önemli bir hamle olarak görüyoruz. Hali hazırda bu şartı sağlayan bankalar kamu bankalarıdır. Zorunlu karşılık hamlesinin piyasaya 5,1 milyar dolar likidite sağlaması bekleniyor. Swap ihaleleri genişletiliyor ve euro ile altın cinsinden de yapılmasına olanak veriliyor. Bu ihaleler hali hazırda dolar karşılığı olarak 1,3 ve 6 aylık vadelerde yapılıyor.

Önlemler finansal sistem kadar reel sektörü de desteklemeye yönelik. Zorunlu karşılık oranları ve nemalandırmasına ilişkin bir önceki düzenleme de kredi koşulunun bireysel krediden ticari kredilere doğru ağırlıklandırılmasını teşvik etmeye yönelikti. Reeskont kredilerindeki geri ödeme vadeleri de uzatılıyor ve bu süreçte 7,6 milyar dolarlık reeskont kredisi geri ödemesi ötelenecek.

Merkez Bankası üst üste 7. toplantıda da faiz indirimlerine devam ederek, faiz indirimlerine başladığı ilk toplantıdan bu yana 1425 baz puan faiz indirmiş oldu. Politika faizi %9,75’e inerken, Şubat enflasyonu %12,4 seviyesinde. Dolayısıyla gerçekleşen reel faiz tarafında zayıflama faiz indirimlerinin sürmesi ile derinleşecektir. TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesinin TL tarafındaki reaksiyon aralığını arttıracağını düşünüyoruz.