Ticaret Bakanlığı, "İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallar" tebliğinde değişiklik yaptı. Yapılan değişikliğe göre patates ve kuru soğanın yurt dışına satışına kısıtlama getirildi.

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan kararla patates ve kuru soğanın yurt dışına satışına kısıtlama getirildi. Ticaret Bakanlığı'nın "İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallar" tebliğinde yapılan değişikliğe göre patates ve kuru soğan ihraç etmek isteyen üreticiler onay için Tarım ve Orman Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.


BAKAN PEKCAN'DAN AÇIKLAMA


Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Resmi Gazete’de bugün yayınlanan patates ve soğana ilişkin tebliğ hakkında açıklamalarda bulundu.

İhracatçılara ön izin belgesinin verilme yetkisini Tarım Bakanlığı’na verdiklerini söyleyen Pekcan, “Bizim ihracatı kısıtlamamız söz konusu olamaz. Ancak bu sene dünyada patates ve soğanın üretimi çok düşük. Bu da Türkiye’ye olan talebi aşırı arttırdı. Geçtiğimiz ay çok yoğun bir şekilde gördük, hissettik. Şu ana kadar piyasada yeterince hissetmedik ama bu talebin Türkiye’nin iç fiyat dengelerini ve ihtiyacını olumsuz etkileyebileceği ihtimaline karşılık ön izin belgesinin verilmesi yetkisini Tarım Bakanlığı’na verdik. İhracatçılarımız Tarım Bakanlığı'ndan izin alacak. İç piyasa dengeleri ve talebine bağlı olarak devam edecek” dedi.

TARIM BAKANLIĞI: SINIRLAMA YOK


Tarım Bakanlığı da konu hakkında açıklama yaptı. Alınan kararın ihracata herhangi bir yasaklama getirmediği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Ülkemizin üretim tüketim stok ihtiyaç ve yurt içi-yurt dışı piyasa fiyatlarının düzenli olarak takip edilerek söz konusu ürünlerin ihracatının ön izne bağlanmasını içermektedir.

[sozcu_dailymotion_video id="x726x4s"]