Türk Lirası'ndaki son iki günde yaşanan değer kaybı, dünyanın da gündemine girdi. ABD merkezli ünlü finans ajansı Bloomberg, Türkiye ekonomisinin ekonomik resesyon ve yüksek enflasyonun aynı anda görüldüğü durum olan stagflasyonla karşı karşı karşıya olduğunu yazdı.

Çağan Koç imzalı analizde, "Pandeminin tüm dünyada fiyatları aşağı çeken bir ekonomik krize neden olduğu bir dönemde Türkiye'de Merkez Bankası (TCMB) bir enflasyonist dalga yaşandığını kabul etmek zorunda kaldığı" belirtildi.

ENFLASYONDA DÜNYA VE TÜRKİYE FARKLI YÖNLERE GİDİYOR


Avrupa ve Asya'da salgına karşı alınan önlemlerin tüketici talebini olumsuz etkilediğini ve deflasyonist (fiyatlar genel seviyesinin düşüş eğilimine girmesi) korkulara neden olduğunu hatırlatan Koç, Türkiye'de ise farklı bir tablo ortaya çıktığına işaret etti:

"Kredi teşvikleri, para biriminin değer kaybı ve enerji maliyetlerinin artması, fiyat artış hızındaki yavaşlamayı terse çevirdi ve mayıstan itibaren enflasyonda yükselişe neden oldu. TCMB çarşamba günü (bugün) muhtemelen enflasyon tahminlerini yükseltecek."

Bloomberg, TCMB'nin enflasyon tahminini yüzde 7,4'ten yüzde 8,9'a yükseltmesini, faiz indirimlerinde daha uzun süreli bir ara verişin işareti olarak değerlendirdi.


Türkiye'nin dünyada reel faizlerin en düşük olduğu ülkeler arasında olduğuna dikkat çekilen analizde, kamu bankalarının kredi pompaladığı ve TCMB'nin devlet tahvili alımını artırarak piyasaya likidite sunduğu dönemde daha fazla ihtiyatın gerekli olduğu, TCMB'nin üst üste 9 toplantıda imza attığı toplam 1575 baz puanlık faiz indirimine devam etmesi için daha uzun süre beklemek zorunda kalabileceği vurgulandı.

TL'DE DEĞER KAYBI YÜZDE 14'Ü AŞTI


TL'nin dolar karşısında bu yıl yüzde 14'ü aşan değer kaybıyla en çok değer kaybeden para birimlerinden biri olduğu, TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 7,4 iken haziranda yıllık enflasyonun yüzde 12,6'ya yükseldiği hatırlatılan analizde ayrıca, kamu bankalarının müdahalelerine rağmen TL'de değer kaybının sürdüğüne ve bunun da enflasyon için bir başka tehdit olduğuna dikkat çekildi.

JPMorgan analisti Yarkın Cebeci, "TCMB tahminleri geçersiz durumda, özellikle de son iki aydaki yukarı yönlü sürprizlerden sonra. TCMB'nin tahminlerde yukarı yönlü revizyon yapmasının piyasa üzerinde bir etkisi olması muhtemel değil. Daha önemli olan fiyat istikrarı ve finansal istikrara bağlılığın güçlendirilmesi olacak" dedi.