Corona virüsü salgını nedeniyle dünyada maske ihtiyacı hızla artarken, ABD Başkanı Donald Trump soğuk savaş döneminde çıkarılan ve ulusal güvenlik açısından önemli ürünlerin arzını güvence altına almayı hedefleyen Savunma Üretim Yasası'nı devreye soktu.

Söz konusu yasa kapsamında bir karar yayımlayan Trump, 3M firmasının N95 solunum maskesi üretim ve dağıtımını Federal Acil Durum Yönetim Kurumu'na (FEMA) bağladı. Şirketin tüm üretim ve dağıtımı, FEMA koordinasyonuna alınacak.

Minneapolis'in en büyük yerel gazetelerinden Star Tribune'ün haberine göre, bu kararla Trump yönetimi, acil olarak ihtiyaç duyulan hastane maskelerinin dağıtımını hızlandırmak istiyor.

[old_news_related_template title="Corona virüsünde son durum... DSÖ'den kafaları karıştıran maske adımı: Değiştirebiliriz" desc="Dünya çapında 940 binden fazla insanda tespit edilen corona virüsü ile ilgili flaş bir açıklama Dünya Sağlık Örgütü'nden geldi... Daha önce 'Eğer hasta değilseniz maske takmanıza gerek yok' diyen DSÖ yeni araştırmalar sonucunda bu kararın değişebileceğinin sinyalini verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/02/iecrop/maske-reuters1_16_9_1585811414.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/corona-virusunde-son-durum-dsoden-kafalari-karistiran-maske-adimi-degistirebiliriz-5719899/"]

TÜM ÜRETİM FEMA KONTROLÜNE


3M CEO'su Mike Roman, önceki gün yaptığı açıklamada şirketin FEMA ile yakın iletişim halinde çalıştığını ve N95 maskenin küresel üretimini yıllık 2 milyar adede çıkarma yolunda olduklarını dile getirmişti.

Roman ayrıca, ABD'deki üretimi 60 gün içinde yüzde 40 artışla aylık 50 milyon maske seviyesine çıkaracaklarını belirtmişti.

Şirketin CEO'su, ABD'deki maske arzlarının yüzde 80'inin başta salgından en çok etkilenen New York ve Seattle'dakiler olmak üzere doğrudan sağlık tesislerine, kalan yüzde 20'nin de federal hükümetin ihtiyaçları için FEMA'ya gönderildiğini açıklamıştı.

[old_news_related_template title="N95 maske nedir? N95 maske kullanımı corona virüsünden korur mu?" desc="Corona virüsü ile ilgili gelişmelerin ardından tüm dünyada maske kullanımı artış gösterdi. En fazla tercih edilenler arasında ise 'N95' maske yer alıyor. Peki N95 maske corona virüsten korur mu?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/10/iecrop/n95maske-depo_16_9_1583873494.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/n95-maske-nedir-n95-maske-kullanimi-corona-virusten-korur-mu-5672482/"]

Trump'ın kararının şirketin maske üretim ve dağıtımını tam olarak nasıl etkileyeceği belirsiz ancak FEMA'ya bu konuda daha fazla yetki verilmiş olacak.

3M şirketi ayrıca, Ford ile birlikte PAPR adı verilen motorlu hava temizleme solunum cihazı üreteceklerini duyurmuştu.

N95 maskeler, özellikle sağlık çalışanlarının corona virüsünden korunmasında büyük önem arz ediyor.

TÜRKİYE'DE REÇETEYLE SATIŞ KARARI ÇIKMIŞTI


3M şirketinin maskeleri Türkiye'de de satılıyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun 18 Mart'ta valiliklere gönderdiği yazıyla, EN149 standardındaki, N95, FFP2 ve FFP3 tipi maskelerin sadece eczanelerden ve reçete karşılığında verilmesine karar verilmişti.