15 Temmuz gecesi Twitter’da sosyal medya tarihinin gördüğü en büyük siber saldırılardan biri gerçekleştirildi. Milyonlarca takipçisi olan Barrack Obama, Elon Musk, Bill Gates, Kanye West gibi isimlerin mavi tikli hesapları bir takım kişilerce ele geçirildi ve ele geçirilen hesaplar üzerinden bir takım dolandırıcılık faaliyetleri yürütüldü. Çok sayıda kişi mağdur edildi.

Twitter yönetimi tarafından yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere söz konusu ataklar Twitter’ın teknik açıklıklarından faydalanarak gerçekleştirildi.

BİLİŞİM HUKUKU DERNEĞİ: TAZMİNAT HAKKI DOĞAR


Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Av. Kürşat Ergün konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Twitter’ın kullanıcı hesaplarının güvenliğiyle ilgili taahhüt ve sorumlulukları bulunduğunu belirten Ergün, "Pek çok piyasa yönlendiricisinin ve devlet başkanının tüm dünyayı doğrudan etkileyen pek çok olayı, Twitter üzerinden verdikleri mesajlarla yönlendirdikleri düşünüldüğünde; Twitter’ın şirket olarak üstlendiği sorumluluğun ne denli ağır olduğu anlaşılmaktadır. Bu sebeple Twitter, kullanıcılarının güvenliğini sağlamak adına kendi sisteminin güvenliğini hiçbir açığa yer vermeyecek şekilde sağlamak zorundadır." dedi.

Saldırganlar, Twitter’ın güvenlik açıklarına ilişkin tüm dünyaya çok açık bir mesaj verdiğini belirten Ergün, "Bu saldırılarla birlikte ortaya çıkan büyük çaplı maddi zararın yanında dünya gündemine yön veren, tanınan ve güvenilen isimlerin dahi Twitter üzerinden verdikleri mesajların her türlü manipülasyona açık olduğu ortaya koyulmuştur." açıklamasında bulundu.

Tazminat hukuku açısından; Twitter’ın güvenlik sistemine itimat ederek kullanıcı hesapları açan pek çok ünlü isme ve ele geçirilen hesaplar üzerinden atılan tweetlere inanarak yüksek miktarlarda parasını kaybeden mağdur kişilere Twitterın güvenlik yükümlülüğünü yerine getirmemesi sebebiyle tazminat hakkı doğduğunu belirten Ergün, "Bu hakkın davaya dönüşmesi halinde Twitter’ın yüksek miktarlarda tazminat talepleriyle karşı karşıya kalacağı aşikardır." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE BAĞLAYICILIĞI YOK


Eğer bu olay Türkiye'de olursa hesabı hacklenen kullanıcılar, bu durumun yaşanması halinde savcılığa başvurabiliyor. Yasal süreç sonucunda Twitter ceza alabilir ya da hüküm giyebilir. Ancak Twitter'ın Türkiye'de yasal bir muhatabı olmadığı için söz konusu kararın bağlayıcılığı bulunmuyor.

SÖBE: YASAL MUHATAP YOK


Avukat Cenk Söbe de konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. 

Söz konusu durumun Türkiye’de pek geçerli olmadığını söyleyen Söbe, "Çünkü Twitter’ın Türkiye’de yasal olarak muhatap alacağımız bir bürosu ve temsilciliği yok. Ancak güvenlik ve kişisel bilgileri koruma taahhüdü veren Twitter normal şartlarda hack olayının mağdurlarına karşı sorumlu tabii ki. Hackin kaynağı Türkiye ise bu kişilerin tespiti ve zararın giderilmesi için dava açılabilir ancak yurt dışı ise o ülkede yasal işleme başvurabilir. Ya da Twitter’ın bürosu olan ülkelerde dava açılabilir." dedi.

[old_news_related_template title="FBI Twitter hakkında soruşturma başlattı!" desc="Dünyaca ünlü isimlerin hesaplarının hacklenmesi üzerine FBI ve New York eyaleti Twitter hakkında soruşturma açtı. ABD Senatosu, Twitter yetkililerini ifade vermeye çağırdı. Twitter saldırının 130 hesabı hedef aldığını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/17/iecrop/hackicfoto_16_9_1594895349_16_9_1594969484.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/fbi-twitter-hakkinda-sorusturma-baslatti-5936259/"]

[old_news_related_template title="Twitter'dan siber saldırı açıklaması!" desc="Önceki gün yaşanan ve Bill Gates, Barack Obama ve Elon Musk gibi isimleri kapsayan Twitter'a yönelik siber saldırıyla ilgili yeni bilgiler paylaşıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/16/iecrop/twitter-reuters_16_9_1594928413.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/teknoloji/twitterdan-siber-saldiri-aciklamasi-5935574/"]