Wall Street Journal, Türk Lirası’nın yaşadığı değer kaybını okuyucularına duyuran yabancı gazetelerden biri oldu. Merkez Bankası’nın tüm çabalarına rağmen liranın, dolar karşısında rekor düşük seviyeye ulaştığı belirtildi.

Haberde, perşembe günü yaşanan yüzde 2.7’lik düşüşün, mart 2019’dan beri bir gündeki en sert değer kaybı olduğu kaydedildi. Liranın sene başından beri yaklaşık yüzde 17.8 değer kaybettiğine vurgu yapıldı.

ASH: AÇIKÇA DÖVİZE MÜDAHALE BAŞARISIZ OLDU


Brezilya ve Meksika’nın para birimlerinin zayıflamasına izin verdiği belirtilerek, Türkiye’nin ise bunun önüne geçmek için Merkez Bankası aracılığıyla çabaladığı belirtildi. Merkez Bankası’nın diğer bankalardan borç olarak döviz alıp bunu sattığı kaydedildi. Goldman Sachs’ın yılın ilk altı ayında 65 milyar dolar satıldığına ilişkin verisi hatırlatıldı.

Wall Street Journal’ın görüşüne başvurduğu BlueBay Asset Management Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, “Açıkça döviz müdahalesi başarısız oldu. Artık rezervlerini korumak istiyorlar. Dövizin nereye kadar gideceğini ve nerede dengeleneceğini görmek istiyorlar” yorumunu yaptı.


UCUZ KREDİLER, İTHALATI ARTIRDI


Haberde, Türkiye’nin ithalat maliyetini artıracağı ve yüzde 11.76’lık yıllık enflasyonu daha da yükselteceği endişesi ile temmuz ayında liranın gücünü korumaya çalıştığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hükümeti’nin ekonomik toparlanmayı yeniden başlatmak için evlere ve iş yerlerine sağladığı ucuz kredilerin ithalat talebini artırdığına dikkat çekildi. Buna karşılık olarak turizm gelirlerinin düşmesi, ihracatın azalması ile ülkeye daha az dolar ve euro girdiği vurgulandı. Bunun yabancı para ihtiyacını artırdığı belirtildi.

PARA POLİTİKASI TOPLANTISI 20 AĞUSTOS’TA


Timothy Ash’e göre Türkiye, faiz oranlarını tekrar yükseltmek zorunda kalabilir. Ash, bu görüşünde yalnız değil. Birçok analist, yıl sonunda yüzde 12 olan faizleri yüzde 8.25’e düşüren Merkez Bankası’nın şimdi ters yönde adım atacağı görüşünde. Goldman Sachs’ın tahminlerine göre faiz oranı bu yıl sonunda yüzde 10’a, 2021 sonunda ise yüzde 14’e yükselecek. Haberde, Merkez Bankası’nın bir sonraki para politikası toplantısını 20 Ağustos’ta yapacağı hatırlatıldı.

 

[caption id="attachment_5976478" align="alignnone" width="1000"] WSJ: Liranın rekor düşüşü faiz artış beklentilerini canlandırdı[/caption]

4 MİLYAR DOLARLIK HİSSE, 7 MİLYAR DOLARLIK TAHVİL SATILDI


Gazeteye göre faizleri artırmak, yabancı yatırımcıların Türk varlıklarını terk etmesinin önüne geçebilir. Enflasyondan düşük tahvil getirileri ve lirayı güçlendirme çabaları nedeniyle yabancıların sene başından beri 4 milyar dolarlık hisse ve 7 milyar dolarlık tahvil sattığı kaydedildi. Yatırımcıların azalan iştahı nedeniyle beş yıllık dolar cinsinden Türk tahvilinin şubat ayında yüzde 4.71 olan getiri oranının Çarşamba günü yüzde 7.01’e çıkartıldığına dikkat çekildi. Perşembe günü ise bankacılık düzenleme kurulunun yabancı bankaların liraya erişimini, işlemleri lira üzerinden yapmak ya da yerel bankalara lira yatırmak şartıyla kolaylaştırdığı kaydedildi.

Uluslararası Finans Enstitüsü, Türkiye’nin cari işlemler dengesine ve finansman ihtiyacına ilişkin yapılan tahminlere dayanarak doların gerçek değerinin 7.5 TL olduğunu öne sürdü.

[old_news_related_template title="Bloomberg: Türk Lirası tarihi düşük seviyede" desc="Bloomberg, Türk Lirası’nın değer kaybı yaşamasına geniş yer verdi. Türk Ekonomisi’nde yaşanan gelişmelerin anlatıldığı haberde, analist ve stratejistlerin yorumlarına yer verildi. Buna göre faizlerin kısa sürede artırılacağını savunanlar da var, döviz kuru oynaklığına biraz daha tolerans gösterileceğini söyleyenler de..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/06/iecrop/turk-lirasi-reuters_16_9_1596720594.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/bloomberg-turk-lirasi-tarihi-dusuk-seviyede-5973727/"]

[old_news_related_template title="Financial Times: Türk Lirası sert düşüşle yeni dibi gördü" desc="Dünyanın önde gelen ekonomi gazetelerinden Financial Times, Türk Lirası’nın yaşadığı düşüşle ilgili okuyucularına geniş bir haber hazırladı. Gazete, Merkez Bankası’nın yatırımcılara verdiği güvenceye, milyarlarca dolar satılmasına rağmen Türk Lirası’nın dolar karşısında en dip seviyeye indiğini yazdı. Financial Times’ın görüşüne başvurduğu uzmanlardan Londra Merkezli GAM’ın Portfolyo Yöneticisi Paul McNamara, para politikasında artık bir şeylerin değişmesi gerektiğini söyledi. Citigroup'un para birimi stratejisti Dirk Willer ise, 'Yaşanan düşüş, Merkez Bankası'nı lirayı güçlendirmek için faiz artırımına zorlayabilir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/07/iecrop/para-34-depo_16_9_1596797960.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/financial-times-turk-lirasi-sert-dususle-yeni-dibi-gordu-5974979/"]