Wall Street Journal Gazetesi, son dönemde Türk Lirası’nda yaşanan sert düşüşün etkilerinin sınır ötesine yansıyabileceğine dikkat çekti. Haberde, Türkiye’nin Avrupa’dan yaptığı ithalatın azalması ve Avrupa bankalarından alınan kredilerin ödenememesi ihtimali nedeniyle euro üzerindeki endişelerin arttığı belirtildi.

Wall Street Journal, Türk Lirası’nın bu yıl euro karşısında yüzde 20 değer kaybettiğini dile getirdi. Türkiye Merkez Bankası’nın lirayı güçlendirmek için rezervlerinden milyarlarca dolar sattığı ancak son dönemde bundan vazgeçildiği belirtildi. 24 Temmuz’dan bu yana Türk Lirası’nın dolar karşısında yüzde 6.6 düştüğü, bu durumun, Merkez Bankası’nın elindeki opsiyonların azaldığına dair spekülasyonlara neden olduğu vurgulandı.


‘EURO ÜZERİNDE YAYILMA ETKİLERİ OLABİLİR’


Haberde, lira üzerinde artan baskının Türkiye’nin başta Avrupa olmak üzere yabancı bankalara olan borçlarını uzun vadeli geri ödeme kabiliyetine yönelik alarmları artırdığı kaydedildi. Daha zayıf liranın, Türkiye’nin ithalat iştahını azaltacağı hatırlatıldı. Japon MUFB Bank’ın döviz analisti Lee Hardman, konuyla ilgili Wall Street Journal’a verdiği demeçte, “Türkiye’de durum yoğunlaşmaya devam ederse, bunun euro üzerinde yayılma etkileri olabilir. Türkiye’nin Euro Bölgesi'yle olan bağları, ABD ile olandan daha sıkı” dedi. Gazete, Türkiye’nin Avrupa için geçen yıl emtia ihracatında en büyük altıncı pazar olduğunu belirtti.

EN ÇOK BORÇ İSPANYOL VE FRANSIZ BANKALARINA


Wall Street Journal, Türkiye’nin 2018’de yaşadığı döviz krizinin ardından Avrupa bankalarının ödeme zorluğu endişesi ile borç vermeyi azalttığını belirtti. Buna rağmen Uluslararası Ödemeler Bankası’nın verilerine göre Türkiye’nin yurt dışı borçlarının büyük bölümü İspanyol ve Fransız banklarına ait.

Yapılan haberde, Türkiye’nin bu yıl faizleri düşürdüğü ve bunun neticesinde ithalatın arttığı belirtildi. Corona virüsü salgınına bağlı olarak turizm gelirlerinin azalması nedeniyle bunun sorunlu bir politika olduğu öne sürüldü. Cari işlemler açığının büyümesi ve döviz ihtiyacının artmasıyla birlikte yatırımcıların ödemeler dengesi krizi yaşanacağı yönünde spekülasyonlar yaptığı iddia edildi. Bunun gerçekleşmesi halinde Türkiye’nin Avrupa’dan ithalat yapamaz ve borcunu ödeyemez bir duruma geleceği belirtildi.

AB EKONOMİSİNİN TOPARLANMA HIZI İÇİN TEHDİT


Bu durumun zincirleme etkisi olarak, corona virüsünün ekonomik etkilerinden kurtulmaya çabalayan Avrupa ekonomisinin durgunluktan çıkma hızı için tehdit olacağı vurgulandı. Avrupa Birliği’nin corona virüsü salgınında yeni vaka sayısını ABD’den daha etkili bir şekilde azaltması, AB ekonomisinin daha hızlı toparlanacağı beklentisini yaratmıştı. Buna bağlı olarak euro, temmuz ayında dolar karşısında son iki yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

[old_news_related_template title="Financial Times: Türk Lirası sert düşüşle yeni dibi gördü" desc="Dünyanın önde gelen ekonomi gazetelerinden Financial Times, Türk Lirası’nın yaşadığı düşüşle ilgili okuyucularına geniş bir haber hazırladı. Gazete, Merkez Bankası’nın yatırımcılara verdiği güvenceye, milyarlarca dolar satılmasına rağmen Türk Lirası’nın dolar karşısında en dip seviyeye indiğini yazdı. Financial Times’ın görüşüne başvurduğu uzmanlardan Londra Merkezli GAM’ın Portfolyo Yöneticisi Paul McNamara, para politikasında artık bir şeylerin değişmesi gerektiğini söyledi. Citigroup'un para birimi stratejisti Dirk Willer ise, 'Yaşanan düşüş, Merkez Bankası'nı lirayı güçlendirmek için faiz artırımına zorlayabilir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/07/iecrop/para-34-depo_16_9_1596797960.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/financial-times-turk-lirasi-sert-dususle-yeni-dibi-gordu-5974979/"]

[old_news_related_template title="Amerikan gazetesinden kritik Türkiye yorumu" desc="Türkiye kritik bir ekonomik krizden çıkmaya çalışırken dünya kamuoyu da Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ediyor. Bloomberg ve Financial Times'ın ardından ABD'nin ünlü yayın organlarından Wall Street Journal'da da Türkiye ekonomisine ilişkin bir analiz yer aldı. Gazete uzmanlarla konuştuğu haberinde Türk Lirası’ndaki rekor düşüşün ardından Merkez Bankası’nın faizleri artıracağını yazdı. BlueBay Asset Management Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, “Açıkça döviz müdahalesi başarısız oldu. Artık rezervlerini korumak istiyorlar.” yorumunu yaptı. Goldman Sachs’ın tahminlerine göre ise yüzde 8.25 olan faiz oranı bu yılın sonunda yüzde 10’a, 2021’in sonunda ise yüzde 14’e yükselecek. Faizlerin yükselmesi vatandaşın bankadan daha pahalıya kredi alması anlamına geliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/08/iecrop/shutterstock_1181152969_16_9_1596869888.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/wsj-liranin-rekor-dususu-faiz-artis-beklentilerini-canlandirdi-5975493/"]