Kesin projesi 1982 yılında hazırlanan temeli 2008 yılında atılan Mardin'deki Ilısu Barajı'nın birinci tribünü devreye alındı. Barajdaki enerji santralı elektrik üretimi başladı. Atatürk ve Keban'dan sonra Türkiye'nin üçüncü büyük depolama hacmine sahip barajı için şimdiye kadar 18 milyar lira harcandı. Baraj ve santral, her biri 200 megawatt gücünde 6 tribünden oluşuyor.

ERDOĞAN: YIL SONUNDA TAM KAPASİTE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ilısu Barajı Enerji Santrali 1. Tribün Devreye Alınma Töreni'ne video konferans yöntemiyle katıldı.

Erdoğan sözlerine "Ilısu Barajı ve Hidroelektrik santralimizin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" ifadeleri ile başladı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları ise şöyle:

* Yapımına başladığımız 2008'den beri krediden inşaasına her aşamasında pek çok engel ile karşılaştığımız bu eseri kararlılığımız sayesinde ülkemize kazandırdık.

* Bu tesisten faydalanacak şehirlerimiz için bugün bayram günüdür. 18 yıldır laf değil, eser üretme siyasetimizin bir örneği duruyor. Kendi ülkesini yabancılara şikayet edenlere, kendi halkına silah çekenlere verdiğimiz en güzel cevap bu muhteşem eserdir.

* İlk etapta 200 megavat gücündeki birinci ünitesini hizmete alıyoruz. Ilısu Barajı yıl sonunda tam kapasite ile faaliyete geçecek.

GAP'IN EN ÖNEMLİ UNSURU

* Ilısu’nun maliyeti yeniden yerleşim, tarihi varlıkların korunması ve inşaatı 18 milyar lirayı buldu. Barajın inşaatı konusunda en çok istismar edilen tüm tarihi varlıklar özenle korunmuştur. Bu tür çalışmalar için 200 milyon liralık kaynak kullanılmıştı.

* Tesisin ekonomiye yıllık katkısının 2.8 milyar lira olmasını bekliyoruz. Temelden yüksekliği 135 metre, toplam su depolama hacmi 10.6 milyar metreküp olan Dicle Nehri’ne taktığımız nadide gerdanlık GAP projesine en önemli unsurlarından biridir.

"DÜNYADA BİR NUMARA"

* Bu dev eser 1200 megawattlık toplam kurulu gücüyle ülkemizin en büyük 4, dolgu hacmi açısından da 2. Barajıdır. Beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde ise Ilısu dünyada bir numaradır. Burada toplanan suları Cizre barajına bırakarak 1.1 milyar kw saat enerji üretip arazileri sulayabileceğiz.

* Buradan sesleniyorum! Çiftçilere ne yaptınız? Suya hasret topraklar çiftçinin gönlüne su serpmişti. Ne yaptığımızı anladın mı Bay Kemal. Ilısu Barajı’ndan en büyük faydayı görecek olan Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerindeki vatandaşlarımızı hayırlı olsun diyorum. Herhalde terör örgütleri bu sudan da nasibini almazlar diye düşünüyorum.

"KULLANIM EMELLERİ FARKLIYDI"

* Çünkü onların bu barajları kullanım emelleri farklıydı. Türkiye Cumhuriyet tarihi boyunca hep siyasi ve sosyal tartışmaların için de kaybolup giderken çağın temel hizmetlerinden mahrum kalan milletimiz çok büyük acılar çekmiştir. Biz 18 yıl önce Türkiye’yi demokraside ve ekonomide dünyanın en ileri ülkeleri arasında yükseltme azmiyle yola çıktığımızda birileri birkaç yıl iktidarda kalıp gideceğimizi düşünüyordu.

* Ama biz planlarımızı programlarımızı hedeflerimizi çeyrek asırlık yarım asırlık bir asırlık dilimlere göre yaparak geçmişten beri tüm siyasetçilerin teslim olduğu kısır döngüyü kırdık. Ve dedik ki eğitim, sağlık, adalet, emniyet bu dört temel taş üzerinde Türkiye’yi yükselteceğiz.

PAKDEMİRLİ: İMAN İŞİ

Açılışta konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise "48 yılda yapılan barajın iki katı son 18 yılda yapılmıştır. Bu da gösteriyor ki hizmet imkan işi değil iman işidir" dedi.

[old_news_related_template title="Hasankeyf'te tarih sulara gömüldü" desc="Batman’ın Hasakeyf ilçesinde yapılan Ilısu Barajı'nda geçen yıl su tutulmaya başlaması sonrasında birçok köy sular altında kaldı. Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi üyesi Rıdvan Ayhan, barajın doluluk seviyesinin şu anda 120 metreye ulaştığını söyledi. Ayhan, ”Burada şu an iki ev kaldı bu iki evde yüksek bir yerde olduğundan dolayı suyun altında kalmaktan kendini kurtardı. Hasankeyf'te Ilısu Barajı'ndan dolayı şuan tarihin yüzde 80’i sular altına gömülürken sadece yüzde 20’si gün yüzünde kaldı” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/13/iecrop/depophotos_16704626_16_9_1589358934.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/hasankeyfte-tarih-sulara-gomuldu/"]