Türkiye'de yeni tip corona virüsü (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında 65 yaş ve üstü ile 20 yaş altına uygulanan sokağa çıkma yasağı, dün 0-14 yaş arası için 4 saatliğine kaldırıldı.

6 yaşındaki Kuzey Tuğral da haftalardır çıkamadığı sokağa annesiyle birlikte çıktı. Kuzey Tuğral arkadaşları ile oynarken, avukat anne Eftal Tuğral da oğlunu cep telefonu ile görüntülemeye başladı.

ARKASINA BAKMADAN KAÇTI

Küçük çocuk bir ara arkadaşlarını izlerken, yanındaki bir kişinin hapşırması üzerine bulunduğu yerden arkasına bile bakmadan kaçmaya başladı. Bir süre gittikten sonra iki kez üst üste arkasına bakarak hapşırığı duyduğu noktaya bakan Kuzey, kendisini güvende hissettiği bir noktada durarak, etrafı izlemeye devam etti.

"HIZLA KOŞTUĞUNU FARK ETTİK"

Yaşananları anlatan Eftal Tuğral, 0-14 yaş arasına tanınan 4 saatlik özgürlüğü oğluyla birlikte yaşadıklarını belirterek, “Eve gidip videoları izlerken hapşırık sesinden sonra arkasına bile bakmadan hızla koştuğunu fark ettik. İçten içe bu kaygısının, bu korkusunun olduğunu bilmiyorduk. Biz olabildiğince bu ortamdan uzak tutmaya çalışsak da demek ki çocuklar etkilenebiliyor" dedi.

"İÇTEN İÇE BİR KORKUSU VAR"

Bu sorunun 7'den 70'e toplumsal bir mücadeleyle aşılabileceğini ifade eden Eftal Tuğral, sözlerini şöyle sürdürdü;

*Bu mücadelede çocuklarımızın üzerine de çok büyük pay düştü. Onlar bu mücadelenin bence kahramanları. Oğlumun görüntüsünü videodan izlerken bir anne olarak bundan sonrasını düşündüm. İçerisinde neler yaşıyor?

*Travmatik bir durum mu var diye. Çünkü Kuzey kaygısını bugüne kadar hiç belli etmedi. En başından beri olgunlukla karşıladı. Ama bir hapşırmaya bu kadar hızlı koşuyorsa, demek ki içten içe bir korkusu var.

*Tabii ki, bir anne olarak biraz kaygılandım. Bununla ilgili belki de ileride destek alınması gerekecek. Bilemiyoruz.

"TEHLİKELİ OLDUĞU İÇİN KAÇTIM"

Kuzey Tuğral ise 4 saat boyunca dışarıda eğlendiğini belirterek, “Dışarıda bisikletle gezdim. Biraz yürüdüm. Sonra da dinlendim. Biri arkamda hapşırınca da corona virüsü tehlikeli olduğu için kaçtım" dedi.

"ANLAMLANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Uzman Psikolog Danışman ve Psikiyatrist Selma Akbulut ise bu süreçten en çok etkilenenlerden birilerinin de çocuklar olduğunu ifade ederek, şu durum tespitinde bulundu;

*Pandemi döneminde çocuklar rutinlerinden çok yoksun kaldı. Ev içerisindeler ve olayları anlamlandırmaya çalışıyorlar.

*Dışarıda sürekli bir tehlikenin var olduğunun belirtiliyor olması, haberlerde bunun gündem olması, ev içerisinde de bu konuşmaların yer alması ve özellikle özledikleri kişilere de ulaşamıyor olmaları, onlarda 'gerçekten burada kötü bir şey var' düşüncesini yoğunlaştırabilir.

"GÜVENDESİN" DURUŞU SERGİLENMELİ

*Çocuğun bu durum karşısında takınacağı tutumun dozunu, evdeki bireylerin davranışları, söylemleri, çocuğa karşı kullandıkları ifadeler gösterecektir.

*Yani ebeveyn bu süreçte, 'Evet olumsuz bir süreç var. Kaygı yaşayabiliriz. Ama dışarıda büyük bir tehlike yok. Güvendesin' duruşunu sergilerse çocuk bu kaygıyı olması gerektiği kadarıyla yaşayıp, durumu gereğinden fazla felaketleştirmeyecektir. DHA

[old_news_related_template title="Özge Ulusoy: Hastalandım derken öyle iki hapşırık değil..." desc="Manken Özge Ulusoy, ev sahipliği yaptığı bir etkinlik sırasında kendisini kötü hissedince zor saatler yaşadı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/05/iecrop/ozge-ulusoy-sli_16_9_1575528947.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/magazin-haberleri/ozge-ulusoy-hastalandim-derken-oyle-iki-hapsirik-degil/"]

[old_news_related_template title="Ultraviyole ışınlarıyla coronayı öldüren robot geliştirildi!" desc="Ankara Yenimahalle Şehit Mehmet Şengül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri, kapalı ortamları ultraviyole ışınları ile corona virüsünden arındıran dezenfeksiyon robotu geliştirdi. Müdür Orhan Yılmaz, Sağlık Bakanlığı onayına sundukları ve patent başvurusu yaptıklarını robotun bir benzerinin Danimarka’da olduğunu, ancak Türkiye’de kendi kendine çalışabilen başka bir UV dezenfeksiyon robotu olmadığını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/14/iecrop/dha-viyole-1_16_9_1589472005.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ultraviyole-isinlariyla-coronayi-olduren-robot-gelistirildi-5815026/"]