1-İstanbul'da barajların doluluk oranı açısından '26 yıl öncesinden daha kritik durumda' olduğunu söylemiştiniz. Şu an durum nedir?

İstanbul’da barajlarımızın doluluk oranı 29 Aralık 2020 tarihi itibariyle %20.70 seviyesinde. Mevcut su miktarı ise yaklaşık 180 milyon metreküp.

Son 27 yılın verilerine baktığımızda, 29 Aralık tarihi itibariyle en düşük doluluk oranı 2020 yılına ait. Geçmiş yıllara baktığımızda 1994 yılında bugün doluluk oranı %23.69, 1995 yılında %27.81, 2007 yılında %26, 2008 yılında %32,96, 2019 yılında ise %34 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Burada en önemli faktör yağışlar. Yağışların mevsim normallerinde seyretmesi ile birlikte barajlardaki doluluk oranı hızla yükselmektedir.


İski Genel Müdürü Raif Mermutlu


2- Bahar aylarında beklenen yağışlar da gelmezse İstanbul'u yaz aylarında nasıl bir senaryo bekler?

İstanbul yüzeysel su kaynakları ile beslenmektedir. İstanbul’un günlük ihtiyaç duyduğu su miktarının bir kısmı İstanbul barajlarından, bir kısmı ise barajların dışındaki su kaynaklarından karşılanmaktadır. Bu kaynaklar: Melen, Yeşilçay ve Istrancalar’da bulunan regülatörlerdir.

Mevsime bağlı olarak günlük 500 bin ila 2 milyon 900 bin metreküp arasında değişen miktarda su, barajların dışındaki su kaynaklarından alınabilmektedir. Şu anda mevsimlerin bir miktar ötelendiğini görüyoruz, yağışlı bir sezona girdik. Özellikle Ocak ve Şubat aylarında mevsim normallerinin altında ama Mart ayından itibaren mevsim normallerinin üzerinde bir yağış dönemi bekliyoruz. Meteorolojiden aldığımız bilgi bu yönde.

Yağışların mevsim normallerinde seyretmesi halinde 2021 ve 2022 yılları için herhangi bir su sıkıntısı öngörmüyoruz. Yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi halinde dahi İSKİ, her türlü tedbiri almakta, olası kuraklığa karşı farklı çözüm yöntemleri üzerinde büyük bir titizlikle çalışmaktadır.

Bu noktada İstanbulluların da bizlere destek vermesini, suyumuzu israf etmeden bilinçli olarak tüketmelerini bekliyoruz. Hiçbir kaynağın sınırsız olmadığı günümüzde basit yöntemlerle suyumuzu çok daha bilinçli kullanmak mümkün. Biz de İSKİ olarak bu konuda bilinçlendirme çalışmaları yapmaktayız. Ayrıca aylık 30 metreküp ve üzeri su kullanan abonelerimizden başlamak üzere, yaklaşık %66 oranında su tasarrufu sağlayan perlatör dağıtımlarımıza başladık. Bunu da İstanbullulara ücretsiz olarak dağıtmaktayız.