AFAD eğitmeni Gamze Yıldırım, deprem öncesinde, esnasında ve sonrasında yapılması gerekenleri, Deprem Simülasyon Merkezi'nde oluşturulan tatbikat ile anlattı.

Depremden önce tehlikeli eşyaların belirlenmesi gerektiğini kaydeden Yıldırım, sonrasında da Aile Afet Planı'nın hazırlaması gerektiğini kaydetti.

Yıldırım, "Bu plan aile bireylerinin depremden sonra ve deprem anında ne yapacağına ilişkin. Depremden sonra nerede buluşacağız, nasıl iletişim sağlayacağız, bunları konuşup Afet ve Acil Durum çantası hazırlamamız gerekiyor" dedi.

[old_news_related_template title="Türkiye deprem tehlike haritası! Son dakika depremleri" desc="Ülke genelinde depremler sürüyor. Başta Manisa, Marmaris, Elazığ, Malatya illerinde çeşitli büyüklüklerde depremler yaşandığı kaydediliyor. Türkiye'nin deprem tehlike haritası ise bu sarsıntılar sonrasında merak edilmeye başlandı. Son dakika depremlerinin yer aldığı ve Türkiye deprem tehlike haritası tablosunu haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/29/iecrop/depremler-shutter_16_9_1580308230.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/turkiye-deprem-tehlike-haritasi-son-dakika-depremleri-5595682/"]

"UZUN BOYLU EŞYALARIN DA SABİTLENMESİ ÖNEMLİ"

Yıldırım, evdeki eşyaların yerinin çok önemli olduğunu kaydederek şunları söyledi:

* Ocak önleri, buzdolabı, vestiyer gibi eşyaların yerleri önemli. Ayrıca camların bulunduğu bölgelerde biz yatakların bulunmaması gerektiğini öneriyoruz. Hepimizin evinde bu fiziki değişikliği yapmak mümkün değil.

* Bu sebeple kalın perdeler veya cam filmleri ile buraları güvenli hale getirebiliriz. Uzun boylu eşyaların da sabitlenmesi önemli. Sadece sabitlemek yetmiyor içinde ağır eşyalar da olmaması gerekir. Deprem anında düşüp bizi yaralanmaması için.

[old_news_related_template title="Marmaray'da 'deprem vergileri nerede?' eylemi!" desc="İstanbul'da üniversite öğrencileri, deprem vergilerine ilişkin Marmaray'da eylem yaptı. Öğrenciler tarafından Marmaray'ın tutacak yerlerine asılan 'Deprem Vergileri Nerede?' yazılı dövizler, görevliler tarafından toplandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/29/iecrop/marmaray880-sozcu_16_9_1580307887.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/marmarayda-deprem-vergileri-nerede-eylemi-5595640/"]

'ASANSÖRLER YERİNE MERDİVENLER KULLANILMALI'

Deprem sırasında ayakta durmanın güvenli olmadığını belirten Yıldırım, özellikle merdiven, asansöre ve pencerelere koşulmaması gerektiğini kaydetti. Kolon, kiriş ve kapı pervazlarının da güvenli olmadığını vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:

* Deprem anında sarsıntı bitene kadar güvenli bölge olarak belirlediğimiz alanlarda kendimizi küçülterek 'çök, kapan, tutun' hareketini yapmamız gerekir.

* Sarsıntının bittiğinden emin olduktan sonra aile üyeleri toplanıp hazırladığımız Acil ve Afet Durum çantasını alarak dışarıdaki toplanma alanlarına geçmemiz gerek.

* Asansörler yerine merdivenler kullanılmalı. Afet çantamızdaki el feneri ile merdivenleri kontrol ederek duvar dibinden hızlıca inmeliyiz. Eğer merdivenler güvenli değilse arama kurtarma ekipleri gelene kadar evde güvenli bir bölgede ekiplerin gelmesini beklememiz gerek.

Yıldırım ayrıca, aile bireylerinin depreme hazırlanmak için kendi aralarında tatbikat yaparak Aile Deprem Planı'nı pekiştirmesi  gerektiğini belirtti. (DHA)

[old_news_related_template title="Elazığ Depremi'nden bugüne 717 artçı deprem meydana geldi" desc="Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, sosyal medya hesabından 24 Ocak Elazığ Depremi'nden bugüne kadar Elazığ'da 717 adet artçı depremin meydana geldiğini duyurdu. Depremlerin 24 adeti 4.0-4.9 arasında olduğunu kaydeden Özener, 5.1 büyüklüğünde de bir adet deprem olduğunu açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/29/iecrop/elazig-deprem-sozcu_16_9_1580307546.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/elazig-depreminden-bugune-717-artci-deprem-meydana-geldi-5595633/"]








DHA-Genel - Türkiye-Ankara - Selen YALAZ- Celal ATALAY
2020-01-29 17:28:14