Danıştay 10. Dairesi'nin, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Akit TV'de Fatin Dağıstanlı'nın sunduğu Pazar Manşeti programında hilafet isteği dillendirildi.

Musa Biçkioğlu'nun konuk edildiği programda Ayasofya konusu ele alındı. Fatin Dağıstanlı, Ayasofya ile ilgili olarak, “Şu mesaj önemliydi, bunun arkasına bir hilafet gelmeli, ben bunu önemsiyorum çünkü. Ki siz çok iyi analiz ettiniz. Bunun hem siyasal hem ekonomik çok büyük bir getirisi de olacak Türkiye bağlamında. Hem de ümmet için de önemli bir gelişme olacak” ifadelerini kullandı.



"KURTULMANIN ZAMANI"

Biçkioğlu ise şöyle konuştu:

* Hilafetle ilgili şöyle bir sorundan da kurtulacağız Anadolu üzerinden bizim milletimizle ilgili söyleyeceğim şey önemli. Bir hilafet müessesemiz vardı, der Müslümanlar bizimle karşılaştıklarında.

* Siz bu hilafet müessesesini evet taşıdınız, hakkını verdiniz ama yok ettiniz, ortadan kaldırdınız diye bir suçlama da var bize yönelik.

* Bu suçlamadan kurtulmanın zamanı da geldi. Ayasofya üzerinden Fetih, Fatih, İstanbul ve bizim Gayri Müslimleri de himaye edişimizin sembolüdür bu.

* Millet sistemini oluşturduğumuz bu önemli sembolle ilgili geçmişten geleceğe, günümüzden geleceğe kodlarımızın tekrar hem fikrimizi hem zihnimizi hem de duruşumuzu inşa etmesi açısından Ayasofya’nın hak ettiği misyona döndürülmesi, elzemdir, hayatidir ve kritiktir bunun hakkı bilinmeli ve verilmeli.

O SÖZLERİNE 6 AYDAN 5 YILA HAPSİ İSTENMİŞTİ

AKİT TV sunucusu Fatin Dağıstanlı haberlerinin yorumlandığı “Manşetlerin Dili” adlı programda, “Şeriat Çalıştayı” haberi nedeniyle Cumhuriyet yazarı Işık Kansu’yu alenen hedef göstermiş ve “Hadi gidelim. Hep birlikte toplanıp Cumhuriyet gazetesi önüne bir el bombası atalım” ifadelerini kullanmasının ardından Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, Fatin Dağıstanlı hakkında 6 aydan 5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlamıştı.

İddianamede ifadesine yer verilen Dağıstanlı, sözlerinin yanlış lanse edildiğini, şiddeti tavsiye eden, çağrıştıran ifadeler içermediğini savunmuştu. Suç, basın ve yayın yoluyla işlendiği için verilen ceza yarı oranında artırılabilecek. İlk duruşma Küçükçekmece 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 14 Ocak 2021'de görülecek.

[old_news_related_template title="Günday: Osmanlı hukuku, Cumhuriyet hukukunu geçersiz hale getirdi" desc="İdare Hukuku uzmanı Prof. Dr. Metin Günday, Danıştay'ın Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesine ilişkin bakanlar kurulu kararını etmesinin hukuka aykırı olduğunu söyledi. Günday, “Osmanlı hukukunun Cumhuriyet hukukunu geçersiz hale getirmesi söz konusu” dedi. Günday, Osmanlı'da mülkün padişaha ait olduğuna dikkat çekerek 'Herhangi bir padişahtan mirasçı çıksa ve belli bir yerin kendisine miras olarak kaldığını söylese. Böyle şeyler de yaşanabilir o zaman' uyarısında bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/12/iecrop/ayasofyareu_16_9_1594560103.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/gunday-osmanli-hukuku-cumhuriyet-hukukunu-gecersiz-hale-getirdi-5926707/"]

[old_news_related_template title="HALİFELİK Mİ?" desc="" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/sinan-meydan-1_16_9_1552250912.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/sinan-meydan/halifelik-mi-3857349/"]