CHP’nin 2015’te yayınladığı genelge ile CHP’li 231 belediyede meclis kararlarıyla cemevleri, ibadethane olarak tanınmıştı.

Geçtiğimiz günlerde de İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde il genelindeki 7 cemevinin imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesine yönünde karar almıştı. İstanbul’daki cemevlerinin ibadethane statüsünün tanınması için de CHP ve İYİ Parti grupları 13 Ocak günü önerge sunmuştu.

Önerge teklifinde, İstanbul’da 93 cemevinin Alevi vatandaşların ibadethane mekânları olmasına rağmen resmi olarak ibadethane statüsünde değerlendirilmediği için camii, kilise ve havra gibi ibadethanelerin faydalandığı elektrik ve su faturalarından muaf olmak gibi kamusal hizmetlerden mahrum kaldığı vurgulanmıştı. Bu durumun, Anayasa’nın 10. maddesiyle korunan eşitlik ilkesine aykırı olduğu, toplumsal yaşamda ayrımcılığa yol açtığı belirtilmişti.

İç ve uluslararası hukukun tescil ettiği üzere cemevlerinin diğer ibadethanelere verilen hak ve hizmetleri eşit olarak alabilmeleri için “ibadethane” olarak kabul edilmesini teklif edilmişti. Teklif, Hukuk Komisyonu-Sosyal Hizmetler, Bağımlılıkla Mücadele ve Rehabilitasyon Komisyonu- Halkla İlişkiler Komisyonu tarafından incelendi. Ve hazırlanan komisyon raporu 16 Ocak tarihli İBB Meclis oturumunda gündeme geldi.

Raporda İstanbul’da bulunan cemevlerinin talep etmesi halinde temizlik ve benzeri hizmetlerinin İBB tarafından ücretsiz karşılanması uygun görüldü. Teklifte belirtilen cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi konusunun belediye meclisinin görev ve yetki alanında olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığı kanaatine varıldı.

Fotoğraf: Sözcü


“TARİHİ BİR AN”

Raporun oylanması öncesinde AKP ve CHP grubu arasında sözlü tartışma yaşandı. CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı şu ifadeleri kullandı;

* Tarihi bir andayız. AK Parti grubunun vereceği karar bununlar ilgili olumlu ya da olumsuz değerlendirmelere kaynaklık edebilirdi. Yargı kararları çok açık.

* Burada 2 konu var tartıştığımız net bir cevap almak isterim. Cemevleri ibadethane midir, değil midir? Grup başkanvekilinden bu konudaki görüşünü açıklamasını bekliyoruz. Diğer soru: Bu meclis bu konuda karar almaya yetkili midir, değil midir? Cemevlerinin ibadethane olduğu konusu tartışmasız bir konudur.

* Danıştay’ın, Yargıtay’ın, AİHM’in kararları bu yönde. Meclisimiz böyle bir onurlu, şerefli kararı alacak mı almayacak mı? Bunu konuşuyoruz.

Fotoğraf: Sözcü


“CHP İSTİSMAR EDİYOR”

AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu ise şunları söyledi;

* CHP’nin Türkiye’de en çok istismar ettiği iki konu vardır. Biri laiklik, biri Aleviler meselesi” dedi. Cemevelerini ibadethane olarak tanıyıp tanımama konusunun teologların ve hukukçuların konusu olduğunu belirten Göksu “İBB Meclisi’nin bu konuda yetkisi var ne görevi var.

* Bize burada görevimiz olmayan, hüküm veremeyeceğimiz, tanımlama yapamayacağımız bu konuda karar vermemiz isteniyor. Hukuksuzluğa teşvik ediliyor. Biz görev alanımız içinde cemevlerinin kamusal hizmetlere ulaşması için İBB’ye bu izni veriyoruz.

Tekrar söz alan Subaşı, milyonlarca Alevi vatandaşın bu kararı beklediğini vurgulayarak Subaşı, “Kamusal hizmetlerden yararlanmasına izin veriyoruz diyorsunuz. Böyle bir talepleri yok ki. Kamusal olanaklardan zaten hem yararlanıyorlar hem bunları kendileri de karşılayabilecek durumdalar. Onların bizden beklentisi ibadethane statüsünün kabul edilmesi” dedi.

Fotoğraf: Sözcü


ALEVİ ÖRGÜTLERİ: VİCDANIMIZI SIZLATTI

Tartışmaların ardından rapor oybirliği ile kabul edildi. Karara meclis oturumunu izleyen Alevi örgütleri tepki gösterdi.

Meclis oturumunun ardından açıklama yapan Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, diğer ibadethanelere yapılan hizmetlerden ayrımsız şekilde cemevlerinin de yararlanmasını istediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı;

* Şimdi yüzümüze bakarak ‘cemevleri ibadethanedir’ diyemezler. Buralarda oylanmak bizim vicdanımızı sızlattı, onurumuzu zedeledi. Neye hayır dediklerini biliyorlar mı? Bu süreç bitmiş değil.

* Biz demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz. Cemevleri, Alevilerin ibadethaneleridir. Cemevlerinde görev yapan dedeler, inanç önderleri kamusal hizmetli sayılmalı. Devletimiz diğer ibadethanelere tanıdığı hakların tamamını eşit oranda cemevelerine de tanımalıdır. Biz de eşit vatandaşsak bu hizmetlerden yararlanmak istiyoruz.