AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, TBMM’de dün yaptığı konuşmada kadın cinayetlerini gündeme getiren vekile yanıt verirken kullandığı "Bu ülkede AK Parti gelene kadar kadın kelimesinin adı yoktu Türkiye'de" sözleri sosyal medyaya damgasını vurdu.

Kadınlar başta olmak üzere, birçok kişi Zengin’in sözlerini eleştirdi.

AKP döneminde kadına yönelik tepki çeken uygulama ve sözler paylaşıldı.



ANLAMLI BULUNDU

'Kadın' kelimesi Twitter'da gündeme otururken 100 bine yakın tweet atıldı.

AKP’li Zengin’in sözleri tartışılırken, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Twitter hesabından bu sabah bir fotoğraf paylaşıldı.



AKP’nin iktidar olmasından 14 yıl önceyi yansıtan fotoğrafta, Türk Polis Teşkilatı'nda görev yapan kadın polisler yer alıyor.

İstanbul’da 1988 yılındaki 10 Nisan Polis Günü kutlamalarındaki resmi geçit sırasında çekildiği belirtilen fotoğrafa kısa sürede “İşte kadının adı” gibi çok sayıda yorum yağdı.

Paylaşımın altına, Oğuzhan Aydın isimli vatandaş, “Asalete bakın, özlenen günler”, Özgür Ergezer ise “Özlem Zengin’e nazire içeriyor mu” yorumlarında bulundu. Diğer bazı tepkiler şöyle:

BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİ

Oyun yazarı Ebru Nihan Celhan: Kadına Mahmut diyorduk neyse Akpartisi geldi de değişti. Artık kadına “Aile” diyoruz.

CHP Parti Meclisi Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer: Cumhuriyetimizle, Atatürk Devrimleri ile var oldu. 1934’de seçme ve seçilme hakkını aldığımızda AKP yoktu. Kusura bakmayın. Siz hala “kadının yeri evi” “Perdesiz ev” Söylemleri içinde "bayan"dan öte geçemediniz

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz: Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nde 1930 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmiş, kadın hakları alanında çok önemli devrimler yapılmıştır. Özlem Zengin'de Atatürk devrimleri sayesinde avukat ve milletvekili olmuştur.

Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz: Kadınlara seçme ve seçilme hakkı 1934... İlk kadın milletvekilleri (17 kişi) 1935... İlk kadın belediye başkanı 1930... İlk kadın il belediye başkanı 1950... ilk kadın bakan 1971... İlk kadın başbakan Tansu Çiller 1993.

Oyuncu Levent Üzümcü: Doğru, öncesinde sadece cinayet tanımı vardı, sonra başına kadın eklendi ve yüzde bin arttı.

BENZER ÖNCEKİ ÇIKIŞLAR

AKP'nin birçok değer, mal ve hizmetin kendi iktidarı ile Türkiye'ye geldiğini savunması çoğu zaman tartışmalara neden oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2018 yılında katıldığı bir radyo programında "Bakın acaba 15 sene önce evlerde fırın bulabiliyor muyduk, buzdolabı bulabiliyor muyduk" sözleri çok konuşulmuştu.

Erdoğan geçtiğimiz aylarda da Başakşehir Şehir Hastanesi'nin açılış töreninde "İktidara geldiğimizde doğru düzgün ambulans bile yoktu" ifadelerini kullanmıştı.