Ankara'da 10 Ekim 2015'te düzenlenen bombalı saldırıda yaşamanı yitiren 101 kişi için anma yapılmak istenen anma töreninde polis izin vermedi.  Ulus Metro İstasyonu'na gelen ve aralarında hayatını kaybedenlerin ailelerinin de olduğu gruba, polis "Pandemi kuralları gereği burada eylem yapmanıza müsaade edilmeyecektir" dedi.

Metro çıkışında toplanan onlarca kişi polis müdahalesiyle karşılaştı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Ulus Metro İstasyonu önünde bekleyiş devam ederken polis ise anmaya gelenlere dağılmaları yönünde anonslar yapıyor.

Foto: REUTERS / Patlamada kızı Başak Sidar Çevik ile kız kardeşi Nilgün Çevik'i kaybeden, kan gölüne dönen meydanda yaralı eşine sarılmış halde görüntülenen öğretmen İzzettin Çevik.


GAR KATLİMANIN 5'İNCİ YILDÖNÜMÜ

10 Ekim 2015 tarihinde Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi için Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce insan, Ankara Tren Garı önünde toplandı.

Miting öncesi kalabalığın arasına sızan iki IŞİD’li, üzerilerindeki bombaları infilak ettirdi. Olayda 101 kişi yaşamını yitirirken, resmi kayıtlara göre 391 kişi de yaralanmıştı.

Katliamın üzerinden tam beş yıl geçti. Saldırıya ilişkin 20’si tutuklu 36 kişi’nin yargılandığı 2016’da başlayan ilk dava 2018’de sonuçlandı. Mahkeme heyeti 9 sanığa "Anayasal düzeni ihlal" ve "kasten öldürme" suçlarından toplam 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Bu karar halen istinaf sürecinde. Kasım 2018’de ise firari sanıklarla ilgili ikinci bir dava görülmeye başlandı. Son duruşması 21 Eylül’de yapılan bu dava halen devam ediyor.

Foto: DHA


KILIÇDAROĞLU KARANFİL BIRAKTI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 10 Ekim Ankara katliamında hayatını kaybeden vatandaşları andı.

Patlamanın yaşandığı Ankara Garı'nda, 101 vatandaşın anısına karanfil bırakan CHP lideri Kılıçdaroğlu’na, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı ve Ankara milletvekilleri eşlik etti.

“TERÖRÜN HER ZAMAN KARŞINDAYIZ”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: “Terörün her zaman karşısındayız, tek yüreğiz. Ankara Tren Garı’nda gerçekleştirilen hain terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle yad ediyor, yakınlarını kaybedenlere bir kez daha başsağlığı diliyorum.”

“YAŞAMINI YİTİREN VATANDAŞLARIMIZI RAHMETLE ANIYORUM”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: “5 yıl önce 10 Ekim’de Ankara Garı önündeki hain terör saldırısıyla yaşamını yitiren vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum.”

“SADECE BARIŞ İSTİYORLARDI…”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar: “Sadece barış istiyorlardı. Beş yıl önce bugün insanlık düşmanı karanlık ellerin katlettiği yurttaşlarımızın anısı önünde saygıyla eğiliyorum.”

“TARİHİMİZİN EN ACI GÜNLERİNDEN BİRİ”

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu: “10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Garı'nda yaşanan patlama tarihimizin en acı günlerinden biridir. Yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyor, yurdumuzun güzel topraklarında böylesine derin acıların bir daha yaşanmamasını diliyorum.”

“RAHMETLE ANIYORUM”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: “5 yıl önce Ankara Garı önündeki terör saldırısında hayatını yitiren vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum.”

“SALDIRGANLIĞA KARŞI SEVGİYİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

DEVA Partisi: “Beş yıl önce bugün Ankara’yı kana bulayan vahşi saldırganlığa karşı sevgiyi ve kardeşliği savunmaya devam edeceğiz. 10 Ekim’de hepimizi yasa boğan saldırıyı lanetliyoruz. Hayatını kaybeden 103 vatandaşımızı saygıyla ve rahmetle anıyoruz.”