Çorum'un Bayat ilçesine bağlı Aşağı Emirhalil köyünde merada otlayan 4 büyükbaş hayvan, yabani hayvan saldırısında öldü. Sürünün Afgan çobanı saldıran hayvanın 'aslan' olduğunu iddia etti.

ALARMA GEÇİLDİ

Jandarma ve Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri köy ve yakındaki fotokapanları incelemeye aldı, araziyi drone ile havadan taradı. Ancak, herhangi bir bulguya rastlanmadı.

(FOTO: DHA)


PARÇALANMIŞ 4 HAYVAN

Aşağı Emirhalil Köyü Muhtarı Hasan Durak olayı anlattı:

* 4 büyükbaş hayvanımızı parçalanmış halde bulduk. Çobanımız cep telefonu ile aslan görüp çekmiş.

* Hatta dişi olduğunu biliyoruz, yavruları da yanındaymış, hal böyle olunca demek ki bizim bölgede erkek aslan da var.

* İneklerimizi onların parçaladığını düşünüyoruz. Köylüler arazilerine korkup gidemedikleri oluyor.

"SÖZ KONUSU OLAMAZ"

Çorum Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mustafa Gözler, bölgede aslan olma ihtimalinin bulunmadığını belirterek şöyle konuştu:

* Bu bölgede binlerce yıl önce aslanların olduğu biliniyor ama günümüzde böyle bir ihtimal söz konusu olamaz. Bazen hayvanat bahçelerinden aslanların kaçma durumu oluyor ancak yaptığımız araştırmaya göre böyle bir durum da söz konusu değil.

* Biz, iddia üzerine bölgede inceleme yaparak drone ile görüntüler aldık. Her ihtimale karşı bölgeye fotokapanlar yerleştirdik. Eğer bölgede aslan ve benzer bir hayvan varsa fotokapanlarca tespit edilir. Aslan olabileceği yönünde herhangi bir beklentimiz yok. Çünkü olsaydı çoktan tespit edilirdi.

BİR İZE RASTLANMADI

Büyükbaş hayvanların çakal ya da başka bir vahşi hayvanın saldırısı sonucu telef olabileceğine dikkat çeken Gözler, "Bölgede birkaç çakalın yaşadığı biliniyor. Aslan gördüğünü iddia eden kişi, bize ayak izlerini göstereceğini söyledi ama bölgedeki arazide herhangi bir ize rastlamadık. Söz konusu bölgede, sazlık ve geniş bir araziden oluşuyor." diye konuştu.

TÜRKİYE'DE ASLAN VAR MI?

Türkiye'nin bulunduğu topraklarda yüzyıllar önce Asya Aslanı'nın yaşadığı biliniyordu. Türkiye'de nesli tükenen Asya Aslanı'nın son olarak 13. yüzyılda Anadolu’da görüldüğü tahmin ediliyor. Aslanlar, Hindistan'da yaşayan yaklaşık 400 tane Asya Aslanı dışında sadece Afrika kıtasında yaşamlarına devam ediyor.