Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'deki corona virüsünün (Covid-19) dağılımı hakkında detaylı bilgi edinmek ve olası erken uyarı sisteminin geliştirilmesi amacıyla Türkiye Su Enstitüsü Başkanlığı tarafından bir çalışma yapılacağını belirtti.

NUMUNELER ALINACAK

Bu çerçevede, Covid19 virüsünün atık sulardaki varlığının araştırılması için Türkiye Su Enstitüsü Başkanlığı koordinasyonunda Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Doç.Dr Bilge Alpaslan Kocamemi ve Moleküler Biyolog Dr. Halil Kurt danışmanlığında, Türkiye çapındaki atıksu arıtma tesisleri giriş ve çıkışlarında 24 saatlik kompozit atıksu numuneleri alınacak.

ANALİZLERDE COVİD-19 MİKTARI GÖZLENECEK

Numune alma çalışmalarına Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü de katkı sağlayacak. Alınan numunelerin Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Laboratuvarlarında kantitatif PCR (qPCR) analizleri ile Covid-19 miktar tayinleri yapılacak.

[old_news_related_template title="Bakan Koca, güncel corona vakalarını ve yoğun bakım doluluk oranlarını açıkladı" desc="Bilim Kurulu toplantısı sonrası bugünkü corona virüsü vaka sayılarını açıklayan Koca, 'Bugün 4 bin 62 pozitif vakamız var, toplam vaka sayısı 65 bin 111'e ulaşmış oldu. Bugün vefat eden 107 vatandaşlarımızla birlikte can kaybı bin 403'ü buldu' dedi. Yoğun bakım doluluk oranlarını da açıklayan Koca, 'Yoğun bakım doluluk oranı İstanbul'da yüzde 59,5. İstanbul'da bazı hastanelerimizde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 90 olan var mı var, ancak genel olarak yüzde 59,5'i geçmiyor' ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanı Soylu'nun istifasıyla ilgili de Koca, 'Cuma günü yaşananlarla ilgili, benim farklı bir şey söylemem gerekmiyor. Cuma günü alınan karar, hükümetin aldığı bir karar. İçişleri Bakanı'yla birlikte mücadele arkadaşlığı yaptık. O günle ilgili de sayın Süleyman bey, kamuoyuna açıklamaları gerektiği şekilde yaptı' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-bilim-kurulu-toplantisi-sonrasi-bakan-koca-aciklama-yapacak-5748259/"]

[old_news_related_template title="Belçika'da atık sularda corona izine rastlandı!" desc="Belçika’nın kuzeyinde yer alan Flaman bölgesindeki atık sulardan alınan örneklerde, corona virüsüne ait ribonükleik asit (RNA) izlerine rastlanıldığı duyuruldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/09/iecrop/corona-iha-5_16_9_1586465851.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/belcikada-atik-sularda-corona-izine-rastlandi-5737688/"]