Ağır Ceza mahkemesi heyeti kararında Anayasa Mahkemesinin “Yerindelik denetimi yapılacak şekilde mahkememize yeniden yargılama kararı verilmesi ve hemen durma kararı verilmesine dair vermiş olduğu karar ,mahkememizin görev ve yetki alanı içerisinde verilmiş olan karara müdahaledir” ifadeleri kullanıldı.

Anayasa Mahkemesinin Milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu ile verdiği “hak ihlali” kararının ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesinin kararının “yerindelik denetimi kapsamında kaldığı” gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına karar verdi.

"YERİNDELİK DENETİMİ YAPILAMAZ"

Ağır ceza Mahkemesi kararında Anayasa Mahkemesinin  Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunu’na atıf yaptı ve şöyle dedi: “Anaysa Mahkemesi esas inceleme sonunda başvurucunun hakkının ihlal edildiğine ya da edilmediğine karar verilir. İhlal kararı verilmesi halinde ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere hükmedilir. Ancak yerindelik denetimi yapılamaz, idari eylem ve işlem niteliğinde karar verilemez”

Anayasa Mahkemesinin ihlal kararının tespitinden sonra hiçbir şeklide yerindelik denetimi yapamayacağı iddia edilen kararda, şu ifadeler kullanıldı:

“AYM VERDİĞİMİZ KARARA MÜDAHALE ETMEKTEDİR”

“Mevcut Anayasa Mahkemesi kararı bu kapsamda incelendiğinde Yargıtay 16. Ceza Dairesinin kesinleşen hapis cezasına ilişkin başvurucunun hak ihlali tespit ettikten sonra, yerindelik denetimi yapılacak şekilde mahkememize yeniden yargılama kararı verilmesi ve hemen durma kararı verilmesine dair vermiş olduğu karar ,mahkememizin görev ve yetki alanı içerisinde verilmiş olan karara müdahaledir.”

“YARGILAMA VE İNFAZIN DURMASI TALEBİ TEMYİZ AŞAMASINDA REDDEDİLDİ”

“Zira sanık müdafileri tarafından daha önceden yargılamanın durması ve infazın durması talepleri temyiz aşamasında incelenmiş olup, bu taleplerin reddine karar verilmiştir.”

“AYM KANUNUNA GÖRE BU TALEPLERLE İLGİLİ YENİDEN KARAR VEREMEZ”

“Yeniden Anayasa Mahkemesi tarafından bu talepler hakkında yerindelik denetimi oluşturacak şekilde yeniden yargılama kararı ve durma kararı verilmesine ilişkin mahkememize yol gösterme kararı yerindelik denetimi kapsamındadır. Burada yapılacak işlem Anayasa Mahkemesinin hak ihlalini tespit ettikten sonra bu ihlalin yerindelik denetimi olmayacak şekilde ortadan kaldırılmasını sağlamaya ilişkin olmalıdır. Ancak Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararda, hak ihlali tespit edildikten sonra bu ihlalin ortadan kaldırılmasına ilişkin yapılması gerekenlere hükmedilirken yeniden yargılama kararı verilmesi ve durma kararı verilmesi tamamen yerindelik denetimi kapsamındadır. Anayasa Mahkemesinin yerindelik denetim yapma yetkisinin bulunmaması, vermiş olduğu mevcut kararda hak ihlali tespitinden sonra yeniden yargılama kararı verilmesi ve durma kararı verilmesine dair yapmış olduğu yol gösterme işlemi de yerindelik denetimi yapma kapsamı içerisinde kaldığı anlaşılmakla yeniden yargılama yapılmasına yer olmadığına karar verilmiştir.”

Yerel mahkemenin AYM kararına uymama hakkı yok

Avukat Hüseyin Ersöz, AYM'nin Berberoğlu kararını yerinde görmeyerek reddeden yerel mahkeme ile ilgili, "Yüksek mahkeme tarafından verilen hak ihlali verilmesi durumunda, yerel mahkeme yargılamanın yenilenmesine karar verip, hak ihlalinin ortadan kaldırılması için gerekli yargısal işlemleri yapmakla yükümlüdür. Bunun aksi bir davranış, Anayasa'nın ihlali ve görev suçu kapsamındadır" dedi.

Ersöz, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu yönüyle Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı sonrasında verdiği "yargılamanın yeniden yapılmasına yer olmadığına dair karar"ın kanundan doğmayan bir yetkinin kullanılmasına dair olup, yok hükmündedir. Bu Karar, Anayasa'nın uygulanmaması sebebiyle görev suçudur ve HSK'nın incelemesine tabiidir. Diğer yandan söz konusu karar, Hukuk Güvenliği ve Hukuk Devleti İlkeleri yönüyle de yeni bir hak ihlali oluşturmuştur. Anayasa Mahkemesi Kararının uygulanmaması, ülkeyi anayasa krize sürükleyebilecek ve başka hukuksuzlukların önünü açabilecek bir hukuka aykırılıktır. Bu konuda Anayasa Mahkemesi yeni bir hak ihlali kararı vermeli ve yerel mahkeme kararında ismi bulunan Hakimler hakkında suç duyurusunda bulunmalıdır. Anayasal ve yargısal bir krizin kapsısını aralama eşiğindeki yerel mahkeme kararının yok hükmünde olduğunu düşünsem de, tüm olumsuzluklara karşın hukuk devletine inanan bir hukukçu olarak Enis Berberoğlu'nun yapacağı itiraz üzerine kaldırılmasını da ümit ediyorum."

[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu'ndan Enis Berberoğlu açıklaması" desc="CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin CHP'li Enis Berberoğlu hakkında yeniden yargılanma talebini reddetmesiyle ilgili açıklama yaptı: Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamak kaosa zemin hazırlar." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/13/iecrop/depophotos-kk_16_9_1602593175.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-kilicdaroglundan-enis-berberoglu-aciklamasi-6079245/"]

[old_news_related_template title="Enis Berberoğlu'nun bireysel başvurusundan 'hak ihlali' kararı çıktı" desc="Anayasa Mahkemesi durdurulan MİT TIR'ları davasında 5 yıl 10 ay hapis cezası alan Enis Berberoğlu'nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/17/iecrop/enis-berberoglu-depophotos_16_9_1600349775.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/enis-berberoglunun-bireysel-basvurusundan-ihlal-karari-cikti-6042748/"]

[old_news_related_template title="Enis Berberoğlu" desc="" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/05/iecrop/yilmaz-ozdil-son_16_9_1591398835.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/yilmaz-ozdil/enis-berberoglu-2-5858619/"]