Denizli’nin Çardak ilçesine bağlı Hayriye Mahallesi'nde dün saat 13.40 sıralarında başlayan ve şiddetli rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayılan orman yangını, gece saatlerinde karşı ateş yöntemi kullanılması ve etrafının çevrelenmesiyle kontrol altına alındı.

Günün ilk ışıklarıyla birlikte kontrol altına alınan yangını havadan kontrol eden Bakan Pakdemirli, yangının bilançosu hakkında bilgi verdi.

FOTO: İHA/ Yangının izleri gün ışığıyla ortaya çıktı...


Pakdemirli'nin açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

* 300-350 hektarlık bir alan etkilenmiş olabilir. Ama yarısının yanmadığı düşünülüyor. Kabaca 200 hektarın yandığı değerlendiriliyor. Her yangında etkilenen alan konusu merak edildiği için kabaca bir hesap yaparak açıkladık.

FOTO: İHA


* Taşköprü'deki yangın kontrol altında. Çorum ve Sinop Boyabat'ta yangınlar devam ediyor. Denizli'deki yangın kontrol altında, soğutma çalışmaları gün boyu sürecek.

"ALEVLERİN ARASINDA DAKİKALARLA KURTULDUK"

Meteorolojik şartların olumsuz seyrettiğine dikkat çeken Bakan Pakdemirli, şunları söyledi:

* Hava maalesef o kadar sıcak ve kuru ki tüm ormanlarımız şu an neredeyse çıra gibi. Bu yüzden yangın çıkan alanların soğutma faaliyetleri yapıldıktan sonra çok sıkı takip edilmeleri gerekiyor. Arkadaşlarda devam edecekler.

FOTO: İHA / Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 200 hektar alanın zarar gördüğü Denizli-Çardak yangınında saha denetimleri sırasında alevlerin arasında kaldı.


* Çıkış sebebiyle alakalı henüz Valiliğimizde bir bilgi yok. Çok yönlü araştırma ve soruşturma devam ediyor.

* Herhangi bir bilgi olduğu zaman kamuoyuyla paylaşılacak. Tehlike atlattık diyemem ama büyük oranda risk geçti.

* Virajın olduğu bir notada yangının içerisine girdik, kenarından bakarken yangın çok hızlı ilerledi.

* Koşarak oradan ayrılmak zorunda kaldık. Eğer 2-3 dakika geç kalsaydık sıkıntıya düşebilirdik.

* Bu konuda yeterince tecrübemiz oldu ve tecrübeli arkadaşlar da yanımızdaydı. Özellikle zaman zaman yangın içerisinde de bu tarz teknik incelemeler yapmamız gerekiyor.

FOTO: İHA


* Bundan da kaçınmayız. Karşı ateş kullandık, ulaşmaması için. Karşı ateşi yetiştiremediğimiz noktada yangın yolu aştı.

* Biraz da yangının uzamasının sebebi bu oldu. Yoksa gece saatlerinde yangını kontrol altına aldık diyebilmek amacımız vardı.

* Ama yolu bir noktada geçirdiğimiz için büyüyen yangını kontrol edip etrafını çevirmemiz gerekti ve biraz daha zaman aldı.

* Bütün arkadaşlarımız sabaha kadar uyumadılar. Biz de yangın bölgesinde geceyi geçirdik. (İHA)