İstanbul'un Fatih ilçesine bağlı Balat, Mürselpaşa Caddesi üzerindeki Ayayani Kilisesi’nde meydana gelen olayda, defineciler kiliseyi kazdı ve iddiaya göre, hiçbir şey bulamadı. Bunun üzerine şüpheliler, duvardaki örme tarihi tabloyu çalarak kayıplara karıştı. Kilise görevlisi Yusuf K., kontrol için kiliseye gittiğinde kapının açık olduğunu fark etti. İçeri girdiğinde, zeminde yaklaşık 1 metre çapında kazı yapıldığını gördü. Hemen kilisedeki eşyaları kontrol eden görevli, tarihi ve maddi değeri çok yüksek olan “melek ve şeytan” figürleri işlenmiş dokuma bir tablonun çalındığını fark etti.

ANTİKACIDAN ŞÜPHELİYE ULAŞILDI

İstanbul Emniyeti'ne bağlı Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü Balat Polis Merkezi ekipleri, yapılan başvuru üzerine, kilisede inceleme yaptı. Daha sonra ise ekip çevredeki antikacılara giderek araştırma yaptı. Antikacılara, kilise görevlisinin belirttiği tabloyla ilgili bilgi verilerek, kimsenin böyle bir tarihi eser getirip getirmediği soruldu. Polisin gittiği antikacılardan biri, kısa süre önce bir kişinin benzer bir tabloyu satmaya çalışan bir kişinin kendisine ulaştığını anlattı.

ESER ELE GEÇİRİLDİ

Yapılan araştırmalarla tabloyu satmaya çalışan kişinin Hakan Ç. olduğu tespit edildi. Kendisine antikacı süsü veren bir polis, telefonla Hakan Ç.’ye ulaşarak, tarihi tabloyu almak istediğini söyledi.

Operasyonda ele geçirilen eser.


Uzun uğraşlarla ikna edilen şüpheli, antikacı kılığındaki polisle bir iş hanında görüşmeyi kabul etti. Polis memurunun görüşmesi sırasında, adrese baskın düzenleyen ekipler, içerideki 7 şüpheliyi gözaltına aldı. Kiliseden çalınan dokuma tablo ise binanın terasında ele geçirildi.

KAZI VE HIRSIZLIK İÇİN 3 KİŞİ GİRMİŞ

Yakalanan şüphelilerden, Bayram T. sorgusunda kiliseye 2 arkadaşıyla birlikte girdiğini itiraf etti. Bayram T., kiliseye girdiği 2 kişinin gözaltına alınan şüpheliler arasında olmadığını söyledi. Bunun üzerine, Bayram T.’nin irtibatları incelenerek diğer 2 kişi de belirlendi. Sefa B. ve Semihcan Ö. olduğu anlaşılan şüpheliler de düzenlenen baskınla yakalandı.