AKP ve MHP’nin barolar başta olmak üzere meslek kuruluşlarının yapısı ve seçim sistemini değiştirmeye yönelik hamlesine tepkiler sürüyor.

Süreci değerlendiren barolar, hükümetle müzakerelerden sonuç alınmadığını belirtti. Ortak eylem kararı alan barolar,  bulundukları kentlerden Ankara’ya "Savunma Yürüyüşü" başlattı.

EŞ ZAMANLI YÜRÜYÜŞ 20 KİLOMETRE İLE SINIRLANDI

80 baro tarafından, eş zamanlı olarak Ankara'ya doğru başlatılan yürüyüşler, sembolik olarak 20 kilometre ile sınırlandırıldı.  20 kilometrelik yürüyüşün ardından yola araçla devam edilecek. 80 baro başkanının pazartesi günü Ankara'da olması bekleniyor.

Foto: Sözcü / İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, İstanbul'dan yürüyüşe geçti.


[imza_template desc="Sevgim Begüm YAVUZ" arry="Sevgim Begüm YAVUZ">[/imza_template>

STK'LARDAN YÜRÜYÜŞE DESTEK

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da bugün saat 10.00’da Kartal’daki Anadolu Adliyesi önünden Ankara’ya sembolik bir yürüyüşe başladı. İstanbul Barosu’nun yürüyüşüne İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu da destek verdi.

"İLK KEZ 80 BARO TAVIR KOYDU"

Türkiye’de ilk kez 80 baro bir tavır koymak suretiyle bu değişikliklere karşı olduklarını ifade eden İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Biz bu ülkenin 80 barosu olarak çok zor bir araya gelebiliyoruz. Ama ilk kez böyle bir konumda bir araya gelebilmeyi başardık” ifadelerini kullandı.

"SES ÇIKARMAYAN BARO ARANIYOR"

Türkiye’nin dört bir yanında baro başkanlarının Ankara’ya doğru yürüdüğünü söyleyen Durakoğlu, "Avukatlık yasa tasarısında yapılması düşünülen değişiklik, aslında sadece avukatları ya da baroları ilgilendiren bir değişiklik değildir. Birden fazla baronun getirilmesine ilişkin tasarım açık bir biçimde halkın hak arama özgürlüğüne getirilmiş bir sınırlamadır" diye konuştu.

Foto: Sözcü / Yürüyüş öncesinde Manisa Baro Başkanı Ali Arslan bir basın açıklaması yaptı.


[imza_template desc="İlker KILIÇASLAN" arry="İlker KILIÇASLAN">[/imza_template>

“ÇOKLU BARO SİSTEMİ BAROLARIN SİYASALLAŞMASI DEMEKTİR’’

Manisa Barosu ve baroya bağlı avukatlar Manisa Adliye Sarayı’nın önünde bir araya geldi. ‘Barolara Dokunma, Savunma Susturulamaz’ dövizleri taşıyan avukatlar ‘Hak Hukuk Adalet’ sloganları eşliğinde Ankara’ya yürüyüşü geçti. Yürüyüş öncesinde Manisa Baro Başkanı Ali Arslan açıklama yaparak, baro seçimlerinde yapılması düşünülen değişikliklere tepki gösterdi.

Baro Başkanı Arslan yaptığı açıklamada, hükümetin 2010 yılından bugüne kadar baroların yapısını değiştirmek amaçlı bir çok teşebbüste bulunduğunu, ancak baroların direnciyle bu teşebbüslerin engellendiğini ifade etti. Baro Başkanı Arslan, hükümet tarafından çoklu baro sisteminin getirilmek istendiğini ve bu sistemin hem baroları hem de yargıyı siyasallaştıracağını dile getirdi.

Foto: Sözcü / Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt


[imza_template desc="Latif SANSÜR" arry="Latif SANSÜR">[/imza_template>

"DİYALOG KAPILARIMIZ AÇIK"

Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt, Adliye önünde yaptığı basın açıklamasıyla yürüyüşe başladı. Bozkurt, dünyada ve Türkiye’de pandemi süreci yaşanırken Cumhurbaşkanlığı sarayında bir ekibin baroları bölüp parçalayacak, seçim sistemini değiştirecek girişimde bulunduklarını söyledi.

Daha önce 80 Baro başkanıyla birlikte diyalog kapılarının açık olduğunu, bir değişiklik yapılacaksa Barolarla birlikte yapılması gerektiğini önerdiklerini, ancak çağrılarının yanıtsız kaldığını belirterek “Yürüyebildiğimiz yere kadar yürüyeceğiz, gerekirse Kars'a kadar yürüyeceğiz. Hava sıcak olsa da, dolu, yağmur yağsa da yine yürüyeceğiz” dedi.

Foto: Sözcü / Eskişehir Baro Başkanı Mustafa Elagöz, baroların yapısını değiştirme çabasını geçmiş yıllarda FETÖ'nün de denediğini hatırlattı.


[imza_template desc="Kemal ATLAN" arry="Kemal ATLAN">[/imza_template>

Eskişehir Baro Başkanı Mustafa Elagöz’ün Eskişehir il sınırından Ankara’ya başlattığı yürüyüşe meslektaşları yalnız bırakmadı.

"CUMHURİYET TARİHİNDE İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"

Yürüyüş önce bir basın açıklaması yapan Elagöz, “Tarihi bir sorumluluğu, tarihi bir görevi yerine getirmek üzere cüppemle Ankara’ya yürüyüş başlattım. Cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Çünkü Cumhuriyet tarihi boyunca hiçbir baro başkanı kendi ilinden Ankara’ya yürümek zorunda bırakılmamıştır. Baroların susturulmak istenmesi, parçalanmak istenmesi sadece baroların yok edilmesi olarak değerlendirilmemeli” dedi.

"FETÖ'NÜN YAPAMADIĞINI İKTİDAR YAPMAYA ÇALIŞIYOR"

Baroların yapısının değiştirilmesi düzenlemesinin ilk kez karşılarına gelmediğini ifade eden Elagöz, “Geçmiş dönemlerde FETÖ’nün devlet içerisinde en güçlü olduğu dönemlerde de 5 kez bu düzenleme gündeme getirildi. Ancak hiçbir şekilde yasalaştırılamadı. Bugün itibarı ile maalesef FETÖ’nün başaramamış olduğu bu projeyi iktidar yetkilileri hayata geçirme çabası içerisindeler. Ülkemizde artık tuz kokmuştur” diye konuştu.

Foto: Sözcü / Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan bir grup avukatın desteğiyle yürüyüşe başladı.


[imza_template desc="Selami AYDIN" arry="Selami AYDIN">[/imza_template>

"TALEPLERİMİZ GÖRMEZDEN GELİNİYOR"

Hükümetin kentlerde çoklu baro kurulmasına ilişkin girişimlerine Denizli Barosu’ndan da itiraz gelmişti. Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan ve avukatlar, siyasi iradenin barolar üzerindeki girişimlerinin yeni olmadığını belirterek çoklu baro girişimlerinin durdurulması için yürüyüş başlattı.

İlhan yaptığı açıklamada; “Siyasi iradenin barolarla ilgili düşüncelerinin ve girişimlerinin durdurulması için barolar ne kadar çaba sarf etse de, talepleri görmezden gelinmeye devam etti, devam ediyor” diye konuştu.

Foto: Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun'u meslektaşları uğurladı.


[imza_template desc="Halil ATAŞ" arry="Halil ATAŞ">[/imza_template>

EMNİYET GÜVENLİK ÖNLEMİ ALDI

Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun da, meslektaşı CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile yönetim kurulu üyeleri ve meslektaşlarınca Bursa Adalet Sarayı önünden Ankara’ya uğurlandı.

Bursa Adalet Sarayı önünde Bursa Barosu pankartı arkasında toplanan avukatlar yürüyüşe geçtiğinde Emniyet Müdürlüğü ekipleri de güvenlik önlemi aldı. Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da Altun’la birlikte yaklaşık bir kilometre yürüdü. Altun bu mesafenin sonunda, uğurlamaya gelen Milletvekili Kayışoğlu ile meslektaşlarına teşekkür etti.

Foto: Sözcü / Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, alkışlar arasında yürüyüşe geçti.


[imza_template desc="İsmail AKIN" arry="İsmail AKIN">[/imza_template>

"MESLEĞİMİZİN ONURU İÇİN YOLA ÇIKTIK"

Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, saat 10’da sırtında cübbesi ile meslektaşlarının alkışları arasında yürüyüşe geçti. Balkan, “Bu bir demokrasi ve hukuk devleti mücadelesidir. Savunmanın bağımsızlığı ve dokunulmazlığı, mesleğimizin onuru ve saygınlığı için yola çıktık” açıklamasında bulundu.

Foto: Sözcü / Hatay Barosu Başkanı Avukat Ekrem Dönmez, 2010 referandumunu hatırlattı.


[imza_template desc="Can ÇAPAR" arry="Can ÇAPAR">[/imza_template>

FETÖ PROJESİ HAYATA GEÇERSE YARIN 'AH' DİYECEKLER

Hatay'daki yürüyüş de Adalet Sarayı'ndan başladı. Yürüyüşten önce konuşan Hatay Barosu Başkanı Avukat Ekrem Dönmez, 2010 referandumunu hatırlattı.

Dönmez açıklamasında şu ifadeleri kullandı; "Baroların siyaseti hukukun üstünlüğünün siyasetidir. Bu bize, Avukatlık Kanunu ile verildi. Biz vazgeçmeyeceğiz. Bu çalışma kamuoyu yararına değildir. Bu, bir tek siyasetin menfaatinedir. Bunu geçmişte de yaşadık. 2010 referandumu gün gibi ortada. Neler mal olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz. 2009 yılında FETÖ projesi olan taslak geçirilemedi ama bugün iktidar hala bunun peşinde. Ve yarın bunun için 'ah' diyecekler."