Her geçen gün bayrama bir adım daha yaklaştığımız mübarek Ramazan ayında bir gün daha geride kaldı ve ertesi gün için sahur yapılacak. Milyonlarca Müslüman sahur yemeği hazırlıklarına saatler öncesinden başlayarak imsak vaktini bekliyor. Her yıl çeşitli iftar ve sahur etkinlikleriyle huzur içerisinde geçen Ramazan Ayı bu sene corona virüsü salgını nedeniyle etkinlikler olmadan evlerde geçiriliyor. Çoğu ibadetin bireysel olarak yapıldığı bu günlerde ise vatandaşlar iftar ve sahur vakitlerini öğrenmeye çalışıyor. Tüm yurtta illere göre farklılık gösteren ezan vakitleri dolayısıyla vatandaşların akşam ve imsak vakitlerini sayfamızdaki grafik üzerinden takip etme seçeneği bulunuyor. İstanbul'da sahur saat kaçta? Ankara'da sahur vakti ne zaman? İzmir'de imsak vakti kaçta? gibi soruların yanıtına haberimizden ulaşabilir, 28 Nisan il il sahur vakitlerini takip edebilirsiniz.

Ramazan Ayı süresinde tüm illerde farklılık gösteren iftar ve sahur vakitlerine aşağıda paylaştığımız grafikler üzerinden il seçimi yaparak ulaşabilirsiniz. İşte il il iftar ve sahur vakitleri...

ANKARA İMSAK VAKTİ


[imsakiye_template desc="ANKARA" arry="ANKARA"][/imsakiye_template]

İSTANBUL İMSAK VAKTİ

[imsakiye_template desc="İSTANBUL" arry="İSTANBUL"][/imsakiye_template]

İZMİR İMSAK VAKTİ

[imsakiye_template desc="İZMİR" arry="İZMİR"][/imsakiye_template]

 

ORUCUN MAHİYETİ VE ÖNEMİ

Oruç Farsça'daki rûze kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Arapça'sı savmve sıyâmdır. Savm kelimesi Arapça'da "bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak, engellemek" anlamında kullanılır.

Fıkıh terimi olarak ise, imsak vaktinden iftar vaktine kadar, bir amaç uğruna ve bilinçli olarak, yeme içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak demektir.İmsak, Arapça'da, "kendini tutmak, engellemek" anlamına gelir. Orucun temel unsuru da (rükün) bu anlamdır. İmsak vakti tabiri, dilimizde, oruç yasaklarından (yeme içme ve cinsel ilişki) uzak durma vaktinin başlangıcı anlamında kullanılır. İmsak vakti, tan yerinin ağarması (fecr-i sâdık; bk. Namaz Vakitleri bölümü) vakti olup, bu andan itibaren yatsı namazının vakti çıkmış, sabah namazının vakti girmiş olur; bu vakit aynı zamanda sahurun sona erip orucun başlaması vaktidir.



İftar vakti ise, oruç yasaklarının sona erdiği vakit anlamında olup, güne- şin batma vaktidir. Bu vakitle birlikte akşam namazının vakti de girmiş olur. Gündüz ve gecenin teşekkül etmediği bölgelerde oruç süresi, buralara en yakın normal bölgelere göre belirlenir.

İmsakin, ikinci fecirle başlayacağı konusunda fakihler arasında görüş birliği olmakla birlikte, kimi fakihler bu hususta, daha ihtiyatlı olduğu gerekçesiyle fecr-i sâdıkın ilk doğuş anına, kimileri ise oruç tutanlar lehine olduğu gerekçesiyle ışığın biraz uzayıp dağılmaya başladığı zamana itibar edilmesini önermişlerdir.

Âyette orucun başlangıç ve bitiş vakti, mecazi bir anlatımla şöyle belirtilir: "...Fecrin beyaz ipliği (aydınlığı) siyah ipliğinden (siyahlığından) ayırt edilecek hale gelinceye kadar yiyip içiniz; sonra, akşama kadar orucu tamamlayın..." (el-Bakara 2/187).

İmsak vaktinden iftar vaktine kadar yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmanın bir amacı olmalı ve bu iş bilinçli olarak yapılmalıdır. Bu amaç ve bilinç, orucun Allah rızâsı için tutuluyor olmasıdır ki kısaca "niyet" tabiri ile anlatılır. Bu amaç ve bilinç olmadığı zaman, meselâ imkân bulamadığı için veya perhiz, rejim, zindelik gibi başka amaçlar için bu üç şeyden (yeme, içme, cinsel ilişki) uzak durmak oruç olarak değer kazanmaz.



Oruç, Peygamberimiz’in hicretinden bir buçuk sene sonra şâban ayının onuncu günü farz kılınmış olup, İslâm'ın beş şartından biridir. Peygamberimiz bu hususu "İslâm beş şey üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka Tanrı olmadığına ve Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi olduğuna tanıklık etmek; namaz kılmak, zekât vermek, ramazan orucunu tutmak ve gücü yetenler için Beytullah'ı ziyaret etmektir (hac)" diyerek bildirmiştir (Buhârî, “Îmân”, 34, 40; “İlim”, 25; Müslim, “Îmân”, 8).

Orucun farz kılındığını bildiren âyetler de şunlardır:

"Ey iman edenler! Sizden öncekilere olduğu gibi, size de oruç tutma yükümlülüğü getirilmiştir; bu sayede kendinizi koruyacaksınız. Oruç sayılı günlerdedir. İçinizden hasta veya yolculukta olanlar başka günlerde tutabilirler; hasta veya yolcu olmadığı halde oruç tutmakta zorlananlar ise bir fakir doyumluğu fidye vermelidir. Daha fazlasını veren, kendine daha fazla iyilik etmiş olur; fakat yine de, eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır" (el-Bakara 2/183-184).

[old_news_related_template title="Kimler oruç tutamaz? Oruç tutmamayı mubah kılan mazeretler..." desc="İslamın şartları arasında yer alan oruç tutmak, her yıl milyarlarca Müslüman tarafından Ramazan ayında gerçekleştiriliyor. Ancak bazı kişiler ve durumlar için oruç tutmamanın mazereti olabiliyor. Peki hangi durumlarda oruç tutulmayabilir? Kimler oruç tutamaz?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/27/iecrop/oruc-tutmak-shutter_16_9_1587975944.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ramazan-haberleri-kimler-oruc-tutamaz-oruc-tutmamayi-mubah-kilan-mazeretler-5777055/"]