Muğla CHP Milletvekili Alban, ekonomik destek paketlerinden yararlanmak için gittikleri devlet bankalarından ret cevabı alan şirketlerin, çeklerinin günü gelmesine rağmen ödemelerini yapamadığını söyledi. CHP'li Alban, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

"İKİ GÜNDE BİR DESTEK AÇIKLANIYOR, DESTEĞİ GÖREN YOK"

Alban bugün yaptığı yazılı açıklamada, ''Damat Bakan Albayrak, iki günde bir ekonomik destek paketi açıklıyor. Fakat bu desteği gören yok. Birçok firma vadesi gelen çeklerini zamanında ödeyemediği için, önce işlerinin sonra da sicillerinin bozulacağından kaygılı'' ifadelerine yer verdi.

Hazine ile Kredi Garanti Fonu arasında imzalanan protokol kapsamında, bankalar aracılığıyla 'İşe devam, işletme gideri ve çek ödeme' paketleri kapsamında kredi kullandırılacağı açıklaması yapıldığını ifade eden Alban, şirketlere 'İşe devam destek paketi' kapsamında 40 milyar TL, 'İşletme gideri’ paketi kapsamında 16 milyar lira, 'Çek ödeme' paketi kapsamında da 8 milyar lira kefalet limiti tahsis edildiğinin duyurulduğunu söyledi.

"DESTEKLER YANDAŞA MI GİTTİ?"

Alban, ''Bu açıklamalara rağmen, orta ölçekli işletmeler başta olmak üzere çoğu firmanın taleplerinin karşılanmaması, 'Bu destekler yandaş şirketlere mi kullandırılıyor?' sorusunu akla getirmektedir'' diyerek Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde konuyu gündeme getirdi.

''LİMİT YOK, KREDİ VEREMİYORUZ''

Yurdun hemen hemen bütününde, şirket ve firma sahipleri tarafından bu türlü şikayet aldıklarını belirten Alban, "Bankaların firmalara Kredi Garanti Fonu'ndan kendi şubelerine gönderilen miktarın yetersiz olduğunu, bunun için de firma tercihi yapmak zorunda kaldıkları'' yanıtının verildiğini öne sürdü.

Alban açıklamasında, ''Örnek olarak seçim bölgem olan Muğla'da, virüsün neden olduğu bu ekonomik kriz olmadan önce, 10 milyon ve üzeri cirosu olan firmaya 5 milyon KGF kredisi kullandırılabiliyordu. Şu an Muğla'da bir devlet bankası şubesine toplam 5 milyon KGF kullandırma limiti gönderildiği söyleniyor. Banka şubelerine gönderilen bu limit, şirketlerin ne çek ödemelerine ne kira ödemelerine ne de personel maaşlarının ödenmesine işe yarar'' diye devam ett.

CHP'li Alban, önergesinde Berat Albayrak'tan şu sorulara yanıt istedi:

* T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Hazine destekli kefalet işlemleri kapsamında Kredi Garanti Fonu A.Ş.'ye 8 milyar TL kefalet limiti tahsis etmiştir. ''KOBİ ve KOBİ dışı işletmelere 31.12.2020'ye  kadar kullandırım sağlanacaktır'' açıklamasıyla duyurulan bu uygulamadan kaç firma yararlanmıştır?

* Bu tarihe kadar kaç firmaya, kaç TL'ik kredi kullandırılmıştır?

* Yine bu tarihe kadar hangi banka, ne kadarlık KGF kredisini şirketlere vermiştir?

* Özellikle Ocak ve Şubat aylarında 30-60-90 ve 120 gün ileri vade ile yazılmış çeklerini ödeyemeyecek ve KGF kredi desteğinden yararlanamayan şirketler için iyileştirici düzenlemeler yapmayı planlıyor musunuz?

* Yazdıkları çeklerin zamanında ödemesini gerçekleştiremeyeceği aşikar olan bu şirketlere sicil affı planlanmakta mıdır?

[old_news_related_template title="Kamu bankalarından rekor kredi artışı" desc="3-10 Nisan haftasında kamu bankalarının TL kredi hacmi (yeni açılan kredilerden kapatılan krediler çıkarılarak hesaplanıyor) 19,6 milyar TL'lik artışla haftalık bazda tüm zamanların rekorunu kırdı. Özel bankaların TL kredi hacmi ise bu dönemde 1,2 milyar TL azaldı. Hükümet cephesinden son günlerde üst üste özel bankaları eleştiren açıklamalar gelmişti. Özel bankalar, hükümet tarafından sık sık 'yeterli düzeyde yeni kredi vermediği' gerekçesiyle eleştiriliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/16/iecrop/para-ic-depo_16_9_1587037578.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/kamu-bankalarindan-rekor-kredi-artisi-5752770/"]