CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin kredi temini ve borçların ödenmesi konusunda yaşadığı sorunlara araştırılması için verdiği Meclis Araştırma Önergesi TBMM görüşülmesinden sonra AKP oyları ile reddedildi.

Gürer, çiftçilerin yaşadıkları sorunların araştırılarak çözüm önerileri getirilmesi amacıyla TBMM’ye sunduğu Meclis Araştırma Önergesi adına bir konuşma yaptı.

"ÇİFTÇİLER YÜKSEK FAİZLERİN ALTINDA"

Konuşmasında bankaların ve Tarım kredi kooperatifi verdiği krediler üzerindeki yüksek faiz oranları, kooperatifin kaynak kullanım bedellerinin yarattığı olumsuzluklara dikkat çeken Gürer, şu ifadeleri kullandı:

* Bildiğiniz gibi, 2018-2019 yıllarında bankaların, özellikle özel bankaların yüzde 40'lara varan kredi faizleri kullandırdığı bu ülkede bir gerçek. Tarım kredi kooperatiflerinin dahi yüzde 8 faiz uygulamasının yanında yüzde 20'leri aşan kaynak kullanım bedeliyle çiftçi ciddi anlamda kredi ödemede sorun yaşıyor.

* Ülkemizde "destekleme" adıyla çiftçiye verilen destekler ne yazık ki ne ekim döneminde ne de hasat döneminde verilmiyor. Hâlihazırda Çukurova'da 2018-2019'dan kalan, alınmayan destekleme primleri var.

* Niğde'de de yem bitkilerinin destekleme primleri ödenmedi. Çiftçi kredi kullanma ihtiyacı hasıl olduğu için ve ekim yapabilmek için gidip yüksek faizle kredi kullanıyor. Bunun sonucunda borcunu ödeyemeyince haciz geliyor.

* Bizim burada amacımız, ülkemizin bu bağlamda yaşadığı sorunun araştırılması, çiftçilerimize destek ve kaynak yaratılması yolunun açılması.