Merkezi Çin’in Wuhan kenti olan Corono virüsü salgını nedeniyle şu ana kadara 300 aşkın kişi hayatını kaybetti. Peki corona virüsü nedir, nasıl bulaşır? İşte corona virüsü ile ilgili bilmeniz gerekenler…

CORONA VİRÜSÜ HAKKINDA YANLIŞ BİLGİLER

- Antibiyotikler sizi Corona virüsünde korumaz

- Marketten aldığınız etten virüs bulaşmaz. Ayrıca evcil hayvanınızdan da virüs bulaşacağının resmi bir dayanağı bulunmuyor.

- Çin'den gelen kargolar, Corona virüsü taşımaz: Virüs daha çok insanların birbirleriyle teması ya da hastalığı taşıyan bir insanın hapşırması gibi durumlarda diğer kişilere bulaşıyor. Virüs, dış ortamda sadece birkaç saat yaşayabiliyor.

- Maskeler sizi virüsten kısmi olarak korur. Bu noktada önemli olan söz konusu maskenin hangi sertifikalara sahip olduğu.

- Sarımsak ve susam yemek, Corona virüsünden korumaz.

- Ağzınızı ve burnunuzu sürekli yıkamak, Corona virüsünden korumaz

- Grip aşısı yaptırmak, Corona virüsünden korumaz ancak fayda sağlayabilir

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Corona virüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Nadiren bazı durumlarda, bilim insanları corona virüslerinin “zoonotik” olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre; “zoonotik” ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.

CORONA VİRÜSÜ TEDAVİSİ

Corona virüslerinin spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Çoğu zaman semptomlar kendi kendine geçiyor. Hekimler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak semptomatik (belirtilerin giderilmesine yönelik) tedavi uyguluyor. Doktorlar, oda nemlendirici ve sıcak duşun boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geleceğini söylüyor. Hastalanan insanların bol sıvı tüketmesi, mümkün olduğunca dinlenmesi ve uyuması gerekiyor.

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Corona virüsü semptomları şöyle: Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı, kesin olmamakla birlikte birkaç gün sürebilecek ateş. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çok gençler için virüsün zatürre ve bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açma ihtimali bulunuyor.

MERS ve Sars gibi ölümcül olabilen ve insana geçen bazı corona virüsleri olduğu biliniyor.

CORONA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Hastalık daha çok hayvanlarda ortaya çıkar. Nadiren hayvanlardan insanlara, insanlardan da diğer insanlara geçiş gösterir. Tıpkı mevsimsel grip etkeni gibi yakın temas, öksürük ve aksırık gibi yollarla insanlar arasında yayılım gösterebilir. Corona virüsleri insanların hayvanlara temasıyla yayılabiliyor. Virüsün insandan insana geçmesi ise bir kişinin virüsle enfekte olmuş bir kişinin salgısıyla temasıyla gerçekleşiyor.

[old_news_related_template title="İstanbul'da corona virüsü alarmı!" desc="İstanbul Beylikdüzü Devlet Hastanesi'ne gece saatlerinde gelen bir kadın halsizlik ve ateş şikayetiyle başvurdu. Hastanede corona virüsü alarmına neden olan kadın, yapılan tetkiklerin ardından, bir süre sonra izole müşahade odasına alındı. Hastaneye başvuran kişinin kısa zaman önce Çin'e seyahat eden bir hostes olduğu öğrenildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/04/iecrop/388f16412094e82f4b79eab9c012bb47_16_9_1580811109.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/istanbulda-corona-virusu-tedbiri-izole-odaya-alindi-5605811/"]

 

[old_news_related_template title="Çin, Corona virüsüne karşı Ebola ilacı deneyecek! Remdesivir nedir?" desc="Çin'in Wuhan kentinden yayılan ve dünyada on binlerce kişiyi etkileyen Corona virüsünün ilacı üzerinde denemeler başladı. İlk olarak ABD'de denenen Remdesivir adlı ilacın daha önce Ebola hastaları üzerinde de kullanıldığı belirtildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/03/iecrop/abd-corona-reuters-1_16_9_1580762187.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/cin-corona-virusune-karsi-ebola-ilaci-deneyecek-remdesivir-nedir-5604935/"]