Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, takı toptancısı bir işletmenin yöneticisi olan Coşkun Karakurt, Corona virüsü sebebiyle ürün tedarikinde yaşadıkları sıkıntıları şu sözlerle anlattı:

* Biz sipariş veriyoruz ama Çin’deki fabrikalar belli bir süre çalışmayacaklarını söylediler. Mayıs ayının ortalarına kadar mal alamayacağız gibi görünüyor. Belki bu süre daha da uzayabilir.

* Bu durum piyasayı çok olumsuz etkileyecek. Çünkü piyasaya yüzde 80 oranında ithal ürünler geliyor. Tabi bu durum fiyatlara da yansıyacak.

* Yerli üretimde kullandığımız malzemelerin çoğu yine ithal. Bu durumun düzeleceğine inanıyoruz. Umarım en kısa sürede bu sorun çözülür.

[old_news_related_template title="ABD, Corona virüsü için ilk ilaç denemesine başlıyor" desc="Çin'in Wuhan kentinden dünyanın dört bir yanına yayılan Corona virüsüyle ilgili sevindirici haber ABD'nin Nebraska eyaletindeki bir hastaneden geldi. Hastane remdesivir adlı ilacın hastalar üzerinde kullanımına başlayacaklarını açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/25/iecrop/covid19-shutterstock_16_9_1582658511.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/abd-corona-virusu-icin-ilk-ilac-denemesine-basliyor-5645882/"]


"ÇİN MALI ÜRÜNLERİN YERİNE TÜRK MALI ÜRÜNLER"

Sirkeci’de 15 yıldır işletmecilik yapan Serdar Demirel, Corona virüsü ortaya çıkmadan önce ürünlerinin çoğunu Çin’den ithal ettiğini belirtti. Demirel, ürün tedarik sorununun başlamasıyla birlikte iç piyasanın devreye girdiğini ve Türk malı ürünlerinin Çin malı ürünlerin yerini aldığını ifade etti.

Demirel, şu ifadeleri kullandı:

* Türk esnafını olumlu yönde etkilediğini düşünüyorum. Çünkü Çin’den çekilemeyen malların benzerleri iç piyasada yapılmaya başladı.

* Corona virüsü çıktığından beri mal alamayan tedarikçilerin müşterilerine mal sunabilmesi için bu ürünleri bir şekilde bir yerden tedarik etmeleri gerekiyor. Böylelikle Türk malı ürünler piyasaya girmeye başladı.

* Tekstil sektörüne de bir canlanma geldi. Tekstilci arkadaşlarımla konuşuyorum. Çin’den tekstil ürünü çekilemediği için dünya tekstil ihracatı bize döndü.

[old_news_related_template title="Avrupa'da Corona alarmı! Vaka sayısı hızla artıyor" desc="Avrupa'dan Corona virüsüyle ilgili art arda haberler geliyor. Son gelen açıklamaya göre, Corona virüsü İsviçre'ye de sıçradı. İtalya'da Corona virüsü nedeniyle ölü sayısı artarken, Fransa'da virüsün bulaştığı vaka sayısı arttı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/25/iecrop/corona-virusu-reuters-isvicre-1_16_9_1582661153.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-avrupada-corona-alarmi-bu-ulkelere-de-sicradi-5645806/"]


"İSTER İSTEMEZ SIKINTIYA DÜŞECEĞİZ"

30 yıldır Tahtakale’de esnaflık yapan Rıdvan Bayuk ise piyasada kumaş bulamamaktan şikayet etti. Çin’den kumaş tedarik edilememesinden ötürü stokçuların bu durumu fırsata çevirdiklerini iddia eden Bayuk, sözlerine şöyle devam etti:

* Piyasayı çok kötü şekilde etkiledi. Şu anda iç piyasada kumaş bulamıyoruz. Mal gelmeyince ister istemez sıkıntıya düşeceğiz. Ya sektör değiştireceğiz ya da başka şeylere yöneleceğiz.

* Malların yüzde 90’ı stokçuların elinde. Çünkü piyasa adamların elinde. İstedikleri gibi at koşturuyorlar. Bunu da denetleyen birisi yok.

"MÜŞTERİLER DÜKKANLARA GELMEYE ÇEKİNİYOR"

Toptan giyim işiyle uğraşan İsa Yağız Atalay, Corona virüsü sebebiyle çoğunluğu Arap olan müşterilerin iş yerlerine gelmeye çekindiğini belirterek, “Corona virüsü Türkiye ekonomisini ve turizmini çok olumsuz etkiliyor. Çünkü bizim Arap ülkelerinden müşterilerimiz var. Daha doğrusu buradaki esnafın yüzde 90’ından Araplar alışveriş yapıyor. Araplar şimdi buralara gelmeye çekiniyor” şeklinde konuştu.

[old_news_related_template title="Konya'da bir kişi Corona şüphesiyle polis tarafından yakalanıp hastaneye getirildi!" desc="Konya'da Meram Tıp Fakültesi'ne giderek yakın tarihte Güney Kore'den geldiğini belirtip ardından tedavi olmadan hastaneden ayrılan ismi açıklanmayan 35-40 yaşlarında bir erkek, 'Corona virüsü' şüphesiyle polis tarafından yakalanıp, hastaneye getirildi. Yapılan ilk muayenesinde 'Corona virüsü' şüphesine ait bir bulguya rastlanılmayan kişi, tedbir amaçlı izolasyonlu odaya alındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/25/iecrop/konya-dha-12_16_9_1582652108.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/konyada-bir-kisi-corona-suphesiyle-polis-tarafindan-yakalanip-hastaneye-getirildi-5645788/"]

[old_news_related_template title="Corona virüsünün bulaştığı hastalardan kaçı iyileşti?" desc="Çin'de ortaya çıkan Corona virüsünde vaka sayısı 80 bini, ölü sayısı ise 2 bin 700'ü geçti. Covid-19 ismi verilen virüsün öldürme oranı yaklaşık yüzde 3. Dünya Sağlık Örgütü ve virüsün görüldüğü ülkelerin paylaştığı resmi rakamlarda virüsten kurtulan hastalarla ilgili veriler de yer alıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/25/iecrop/corona-virusu-reuters_16_9_1582645649.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-durum-corona-virusunun-bulastigi-hastalardan-kaci-iyilesti-5645683/"]