Ülkemizde henüz tespit edilen bir vaka bulunmadığı Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı. Bakanlık ayrıca corona virüsünden korunmak için alınabilecek önlemlerin yer aldığı broşürler hazırlayarak vatandaşlarla paylaştı. Peki corona virüsünde son durum nedir? Corona virüsünden korunmak için neler yapılmalıdır? Corona virüsü belirtileri nelerdir? İşte merak edilen tüm bu soruların cevapları...

CORONA VİRÜSÜNDE SON DURUM NEDİR?

Dünyayı tehdit eden corona virüsü nedeniyle ölüm haberleri gelmeye devam ediyor. Son olarak dünya genelinde vaka sayısı 90 bine yaklaşırken, 3 bin 58 kişinin corona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. Portekiz ve Ürdün'de ilk kez Covid-19 vakaları tespit edildi. Ülkemizde ise henüz vakaya rastlanmadığı açıklandı.

ÇİN ÖLÜ SAYISINI GÜNCELLEDİ

Salgının ardından corona virüsüne zamanında müdahale etmediği gerekçesiyle tepki çeken Çin yönetimi, son 24 saatteki bilançoyu açıkladı. Çinli yetkililer son 24 saat içerisinde 573 yeni vakanın görüldüğünü açıkladı. Önceki gün bu rakam 427’yken ölü sayısının da 35 olduğu duyuruldu. Çin’de önceki gün yaşamını yitirenlerin sayısı 47’ydi. Son rakamlara göre Çin’de ölü sayısı 2870’e çıktı. Çin Sağlık Bakanlığı, küresel olarak yaklaşık 3 bin kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Sadece 9 gün içerisinde corona virüsü tespit edilen ülkeler şu şekilde:

Lübnan, Umman, İsrail, Afganistan, Yunanistan, Danimarka, Avusturya, Estonya, Romanya, Kuzey Makedonya, Gürcistan, Pakistan, Norveç, İspanya, Brezilya, Cezayir, İsviçre, Hırvatistan, Bahreyn, Kuveyt, Ekvador, Lüksemburg, İzlanda, Monaco, Meksika, Nijerya, Yeni Zelanda, Hollanda, Kuzey irlanda, Belarus, Litvanya, Katar, İrlanda, Ermenistan.



CORONA VİRÜSÜNDEN KORUNMA YOLLARI NELER?

- Akut solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşma riskini azaltmaya yönelik öneriler, Yeni Koronavirüs enfeksiyonu için de geçerlidir.

- Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalıdır.

- Olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır.

- Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmalıdır. Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalıdır.

- El hijyenine önem verilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol içerikli el antiseptiği kullanılmalıdır.

- Sınıflar ve iş yerleri başta olmak üzere kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır.

- Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Şiddetli vakalarda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilir. Yeni Koronavirüsün kuluçka süresi 2 ila 14 gündür.

BELİRTİLERİ VARSA NELER YAPILMALIDIR?

Son 14 gün içerisinde enfeksiyon görülen ülkelerin birinden geldiyseniz cerrahi maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Eğer öksürüyorsanız, ateşiniz varsa ve nefes almakta zorlanıyorsanız, cerrahi maske takarak en yakın sağlık
kuruluşuna başvurun. Evde izolasyon önerilen bir kişiyle aynı odada bulunduğunuz anlarda maskenizi mutlaka takın.



TANISI NASIL KONULUR?

Yeni Koronavirüs’ü tespit edebilmek için gerekli olan moleküler testler ülkemizde mevcuttur. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü laboratuvarlarında çalışılmaktadır.

ÖNLEMEK VEYA TEDAVİ ETMEK İÇİN BİR İLAÇ VAR MIDIR?

Halen hastalığa özel bilinen bir tedavi yoktur. Hastanın genel durumuna göre gerekli destekleyici tedavi uygulanmaktadır.

ANTİBİYOTİKLERLE TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Antibiyotikler virüslerin neden olduğu enfeksiyonları önlemek veya tedavi etmek amacıyla kullanılmaz.

AŞISI VAR MIDIR?

Yeni Koronavirüs için geliştirilmiş bir aşı henüz bulunmamaktadır. Fakat aşı geliştirme çalışmaları ve tedaviye yönelik çalışmalar devam etmektedir.

EVDE BAKILAN HAYVANLAR YENİ KORONAVİRÜS BULAŞTIRABİLİR Mİ?

Evde bakılan kedi/köpek gibi evcil hayvanların Yeni Koronavirüs ile enfekte olması beklenmemektedir.

Evcil hayvanlarla temas sonrası her zaman eller su ve sabunla yıkanmalıdır. Böylece hayvanlardan bulaşabilecek hastalıklara karşı korunma sağlanacaktır.



BULAŞMA

Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı corona virüsü rehberine göre, Hastalığın başlangıcındaki ilk kaynak olarak Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarında yasadışı satılan vahşi hayvanlar düşünülmekle birlikte, insandan insana ve sağlık merkezlerinde bulaşma bildirilmiştir. Hastalığın damlacık yoluyla bulaştığı düşünülmektedir. Virus hasta bireylerden öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların kontamine ettiği yüzeylerden (göz, ağız, burun mukozasına temasla) bulaşabilir.

Asemptomatik kişiler solunum yolunda virus taşıyabilir, ancak esas bulaşma hasta bireylerden olmaktadır. SARS-CoV ve MERS-CoV epidemiyoloji bilgisine göre 14 güne kadar inkübasyon süresi
olabileceği düşünülmektedir. Yeni vaka serilerinde inkübasyon süresi değerlendirilmektedir.

Klinik tablolar yeni tanımlanmaktadır. Yayınlarada vaka sayıları kısıtlı ve birbirinden farklı olduğu için ortalama inkübasyon periodu farklı bulunabilmektedir. Şu ana kadar yayımlanmış olan bilimsel
yayınlara göre kabul edilen inkübasyon süresi 2-14 gün arasındadır. Coronaviruslar genel olarak dış ortam dayanıklılığı olmayan virüslerdir, Ancak bugün için COVID19’un bulaştırıcılık süresi ve dış ortama dayanma süresi net olarak bilinmemektedir.

[old_news_related_template title="Cerrahpaşa, Corona virüsü için klavuz hazırladı!" desc="Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Corona virüsü hakkında halkı bilgilendirmek amacıyla 'sık sorulan sorular' kılavuzu hazırladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/02/iecrop/corona-virusu-dha_16_9_1583161845.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/cerrahpasa-corona-virusu-icin-klavuz-hazirladi-5656570/"]

 

[old_news_related_template title="Son dakika... Avrupa'nın göbeğinde iki kişi coronadan öldü" desc="Dünya çapında 3 binden fazla insanın ölümüne sebep olan corona virüsü yüzünden bugün Fransa'da iki kişi yaşamını yitirdi. Ülkenin çok okunan gazetesi Le Parisien, Compiegne kentinde iki kişinin öldüğünü yazdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-avrupanin-gobeginde-iki-kisi-coronadan-oldu-5656434/"]