İslam alemi Ramazan Bayramı namazı için artık saatleri sayıyor. Çorum, Bayburt ve il il bayram namazı saatlerini sizler için derledik. Allah’a yakınlaşmak anlamına gelen namaz ibadeti bu yıl evlerde kılınacak. Peki Çorum ve Bayburt’ta bayram namazı saat kaçta kılınacak?

ÇORUM BAYRAM NAMAZI SAATİ

Çorum'da bayram namazı saat 05:50'te kılınacak.

BAYBURT BAYRAM NAMAZI SAATİ

Bayburt'ta bayram namazı saat 05:30'te kılınacak.

İL İL BAYRAM NAMAZI SAATLERİ

[special_article_template title="" desc=" DİYANET'TEN BAYRAM NAMAZI AÇIKLAMASI: Hanefi mezhebinde bayram namazı vaciptir, mutlaka cemaatle camide kılınması gerekir. Bu mezhebe göre insanların evlerinde tek başına veya bir araya gelerek cemaatle bayram namazı kılmaları uygun değildir. Bayram namazının kılınma vakti girince evlerinde 2 rekat veya 4 rekat Allah rızası için ‘duha namazı’ kılabilirler." who="Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Zeki Sayar"]


DUHA NAMAZI NEDİR? KUŞLUK NAMAZI SAAT KAÇTA KILINIR?


Duha namazı aynı zamanda kuşluk namazı olarak da bilinir. Güneşin bir mızrak boyu yükselmesinden, yani Güneş doğduktan 45 dakika sonra başlar, öğle namazına 45 dakika kalıncaya kadar devam eder. Niteki bir hadîs-i Şerîfte: “Kuşluk namazı, deve yavrusunun ayakları sıcaktan kızdığı zamandır.” Buyurulur. (Müslim, Misâfirîn, 143)Duhâ (kuşluk) namazı dediğimiz nafile namaz bu andan itibaren kılınır. Zeval vaktine yarım saat kalıncaya kadar devam eder. İki veya dört veya sekiz veya on iki rek‘at kılınabilirse de, en faziletlisi sekiz rek‘at kılmaktır.


BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?


Bayram namazı bayramın ilk günü, güneşin doğmasından yaklaşık 50 dakika geçtikten sonra cemaatle birlikte kılınan namazdır. Bayram namazına, Allahuekber “Niyet ettim Allah rızâsı için vâcib olan Kurban Bayramı namazını kılmaya. Uydum imama.” denip niyet edilir.

İmam, ellerini kulaklarına kaldırıp “Allâhuekber” diyerek tekbîr alıp ellerini göbek altında bağlar. Cemaat de aynısını yapar ve “Sübhaneke” duasını okunur. Ardından, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır ki cemaat de aynısını yapar. Ardından imam, ellerini kulaklarına kadar kaldırıp “Allâhu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra imam, ellerini kulaklarına kadar kaldırıp “Allâhu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini göbek altında bağlar. Cemaat de aynısını yapar ve imamın okuduğu sûre ile âyetleri dinler. Ardından imamla birlikte rükû ve secde edilir.

Ardından 2. rek'âta kalkılıp eller göbek altında bağlanır. İmam, sûre ve âyetleri okur, cemaat dinler. Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahuekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Ardından, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahuekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imamla birlikte rükû ve secde edilerek namaz bitirilir.

Sonra, imam minber'e çıkarak “Bayram hutbesi”ni okur. Hutbenin ardından dua edilir. Bayram namazının kılınışının akıllarda kalması için “İki salla bir bağla üç salla bir yat.” şeklinde bir tekerleme de yapılmıştır.

[old_news_related_template title="Camilerde hangi tedbirler alınacak?" desc="Corona virüsü tedbirleri kapsamında 16 Mart'ta toplu ibadetlere kapatılan camiler 29 Mayıs'ta kılınacak cuma namazıyla yeniden açılacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, camilerde alınacak tedbirlerin İçişleri ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile yarın yapılacak toplantının ardından netlik kazanacağını ifade etti. Resmi bir açıklama yapılmasa da camiye geleceklerin abdestlerini evde alıp kendi seccadelerini getirmeleri ve namaz için cami içleri yerine avluların tercih edilmesinin alınacak tedbirler arasında yer alması öngörülüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/20/iecrop/namaz-cami-foto-depophotos_16_9_1589966683.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/camilerde-hangi-tedbirler-alinacak-5825461/"]