Ayasofya'da 86 yıl sonra kılınan ilk namaz sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Fatih Sultan Mehmet Han'ın türbesini ziyaret etti.

Ziyaret giriş ve çıkışında açıklamalarda bulunan Erdoğan, bugün 350 bin kişinin Ayasofya'daki ilk namaza katıldığını belirtti.

Türbeye girmeden önce gazetecilere kısa bir açıklama yapan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

* Gayretlerimiz neticesiyle, yargının da hamdolsun hakikati görmesiyle sona erdirdik. Artık burası aslına döndü, camiydi tekrar cami oldu.

* Şimdi ilanihaye inşallah cami olarak tüm inananlara hizmete devam eder. Ama bunun yanında tüm insanlığın bir kültür mirası olarak her dinden insanların gelip gezebileceği bir yer.

* İşin gerçek sahibi Fatih Sultan Mehmet Han'ın kabrini bir ziyaret edelim istedik.

[caption id="attachment_5950238" align="alignnone" width="660"] (FOTO: DHA)[/caption]

"350 BİN KİŞİ BUGÜN CUMA NAMAZINA İŞTİRAK ETMİŞ"

Türbe ziyareti sonrası yine gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, şöyle konuştu:

* Her şeyden önce Ayasofya'yı bizim şu anda aslına Cumhur İttifakı olarak büyük bir gayretle döndürmüş olmamız, milletimizin 10 yıllara sarih özlemini gerçekleştirme bakımından çok çok önemliydi.

* Az önce resmi rakam olarak aldım 350 bin kişi bugün cuma namazına iştirak etmiş. Tabii çok çok önemli bir aşkın mahsulüydü.

* Hep beraber biz emeği geçen tüm kardeşlerime, gerek burada yargının ortaya koyduğu tavra, gerekse Cumhur İttifakı olarak ortaya koyduğumuz tavrın birlik beraberlik içerisinde devamını Allah'tan diliyorum.

[old_news_related_template title="Son dakika! Ayasofya'da tarihi cuma" desc="Danıştay kararı ile müzeden camiye çevrilen Ayasofya'nın 4 minaresinden sırayla okunan ezanın ardından ilk namaz eda edildi. Erbaş'ın kılıç geleneği ile irad ettiği hutbenin ardından ilk cuma namazı da kılındı. Erdoğan ile Bahçeli'nin katılımıyla Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi açılışı Kur'an-ı Kerim tilavetleri ile başladı. Erdoğan namaz öncesi Kur'an-ı Kerim okurken Diyanet İşleri Başkanı Erbaş da cuma duasını okudu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-erdogan-ayasofyaya-geldi-5949820/"]