Son bir haftada Manisa, Ankara, Malatya ve Elazığ'da yaşanan depremler vatandaşların panik yaşamasına neden oldu. Özellikle Elazığ'daki 6,8 şiddetindeki deprem sonrası ölü ve yaralıların olması tedirginliği arttırdı. Bölgede artçı depremlerin de sürdüğü kaydedilirken, ülke genelinde çeşitli illerde de küçük çaplı depremler yaşanıyor. Peki son depremler hangi illerde kaydedildi? Deprem mi oldu? İşte merak edilen tüm detaylar ve son depremler listesi.

SON DEPREMLER LİSTESİ

DEPREM NEDİR ?

Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzeyini sarsma olayına "DEPREM" denir. Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır. Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yeryuvarı içinde ne şekilde yayıldıklarını, ölçü aletleri ve yöntemlerini, kayıtların değerlendirilmesini ve deprem ile ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalına "SİSMOLOJİ" denir.

DEPREM ŞİDDET CETVELİ :

Şiddet cetvellerinin açıklamasına geçmeden önce, burada kullanılacak terimlerin belirtilmesine çalışılacaktır. Özel bir şekilde depreme dayanıklı olarak projelendirilmemiş yapılar üç tipe ayrılmaktadır:

A Tipi : Kırsal konutlar, kerpiç yapılar, kireç ya da çamur harçlı moloz taş yapılar.

B Tipi : Tuğla yapılar, yarım kagir yapılar, kesme taş yapılar, beton biriket ve hafif prefabrike yapılar.

C Tipi : Betonarme yapılar, iyi yapılmış ahşap yapılar.

Şiddet derecelerinin açıklanmasında kullanılan az, çok ve pek çok deyimleri ortalama bir değer olarak sırasıyla, %5, %50 ve %75 oranlarını belirlemektedir.

Yapılardaki hasar ise beş gruba ayrılmıştır :

Hafif Hasar : İnce sıva çatlaklarının meydana gelmesi ve küçük sıva parçalarının dökülmesiyle tanımlanır.

Orta Hasar : Duvarlarda küçük çatlakların meydana gelmesi, oldukça büyük sıva parçalarının dökülmesi, kiremitlerin kayması, bacalarda çatlakların oluşması ve bazı baca parçalarının aşağıya düşmesiyle tanımlanır.

Ağır Hasar : Duvarlarda büyük çatlakların meydana gelmesi ve bacaların yıkılmasıyla tanımlanır.

Yıkıntı : Duvarların yarılması, binaların bazı kısımlarının yıkılması ve derzlerle ayrılmış kısımlarının bağlantısını kaybetmesiyle tanımlanır.

Fazla Yıkıntı : Yapıların tüm olarak yıkılmasıyla tanımlanır.

[old_news_related_template title="6.8'lik Elazığ depreminin yeraltındaki sesi ortaya çıktı!" desc="Elazığ'da korku yaratan 6.8 büyüklüğündeki depremin yeraltındaki ses kaydı ortaya çıktı. ABD'de yeraltını inceleyen üniversite konsorsiyumu tarafından deprem anında kaydedildiği ifade edilen ses kaydı internet sitesinden paylaşıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/25/iecrop/deprem-dha-1_16_9_1579960500.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/elazigdaki-6-8lik-depremin-yeraltindaki-sesi-ortaya-cikti-5588327/"]

[old_news_related_template title="Deprem çantasında neler olmalı? İşte deprem çantasında olması gerekenlerin listesi" desc="Deprem çantasında neler olmalı? Bu sorunun yanıtı ülkemizde özellikle büyük depremlerin ardından sıkça merak ediliyor. Depreme hazırlanmak amacıyla önceden yapılması gerekenlerin başında ise deprem çantası geliyor. Peki deprem çantasında neler olmalı ve nasıl hazırlanmalı? İşte tüm detaylar. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/25/iecrop/deprem-cantasishutterstock_16_9_1579957356.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/deprem-cantasinda-neler-olmali-iste-deprem-cantasinda-olmasi-gerekenler-5588248/"]