Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD başkan adayı Joe Biden'ın Türkiye hakkındaki açıklamalarına kameralar karşısında cevap verdi.

"İnsan üzülüyor. Neden üzülüyor? Büyük bir devlet olan ABD'nin başkan adayının her şeyden önce konuşma üslubuna bakınca insan üzülüyor. Diplomatik teamüllere aykırı. Ama diğer taraftan da çok ciddi hatalar var. Bilgi noksanlığı, maddi hatalar var" diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü;

*Bizim hoşumuza gidip gitmemesi ayrı bir şey. Örneğin hükümet unsurları diye bir tabir terminoloji kullanmış. Sanırım hükümetteyken, Obama'nın yardımcısıyken bunlar hep terör unsurlarıyla, teröristlerle yatıp kalktıkları için unsur diye hitap ediyor.

*Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve Türk milletinin iradesiyle seçilmiş hükümeti, hükümet unsurları diye değerlendirmesi, inanılacak bir şey değil.

"SEN KİMSİN?"

Biden'ın Kürtler hakkındaki sözlerine değinen Çavuşoğlu, "Meclise girmelerini sağladık gibi haddini aşan cümleler var. Bu ülkede Kurtuluş Savaşı'nı, Çanakkale Savaşı'nı verirken Kürt kardeşlerimizle ve diğer kardeşlerimizle, hep birlikte verdik. Türk kardeşlerimiz kurucu mecliste de vardı Kürtler. Dolayısıyla sen kimsin? Bunların Kürt kelimesinden anladığı teröristler. Yani PKK ve YPG. Bu konuda da haddini aştığını görüyoruz" dedi.

'DARBEYİ GEÇMİŞTE DENEDİK, OLMADI'

"Kullandığı diğer kelimeler de çok ilginç" diyerek devam eden Çavuşoğlu, "İki kere altını çizerek 'darbeyle değil muhalefete destek vererek hükümeti, yani Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı değiştirmek gerektiğini söylüyor. İki kere vurgulamasından ben şunu anlıyorum: Darbeyi geçmişte denedik, olmadı. Dolayısıyla şimdi taktik ve yöntem değiştirelim" diye konuştu.

"TİMSAH GÖZYAŞLARIYMIŞ"

2014'te Türkiye'yle ilgili yaptığı konuşmadan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayıp özür dilediğini, 15 Temmuz'dan sonra da Ankara'ya gelerek özür dilediğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Şimdi anlıyoruz ki o gün timsah gözyaşları dökülmüş" dedi.

"HADDİNİ AŞAN BİR AÇIKLAMA"

"Bu anlayış unsuru 20. yy'ın anlayışının bir yansımasıdır" diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti;

*Unuttukları bir şey var. Dünya değişti. Hele hele Türkiye çok değişti. Türkiye farklı bir Türkiye derken geçmişi kötülemek için söylemiyorum. Türk milleti olarak böyle dayatmaları kökten reddediyoruz.

*Eskiden de reddetmek istemişizdir, belki bu kadar gücümüz de yoktu. Ama şimdi artık sahada ve masada da gücümüz var. Türk milletini tanımayan, cahilce yapılmış, haddini aşan bir açıklama.

*Burada Türkiye'de kendi içimizde kavga, çekişme olabilir. Bu doğaldır. Ama biz demokratik ve şeffaf bir biçimde seçimler düzenliyoruz. Çok partili döneme geçildikten sonraki sistemi söylüyorum. Hükümetin, cumhurbaşkanının kimin değişeceğine milletimiz karar verir. Amerika'dan birisi buna karar veremez.

[old_news_related_template title="Bakan Çavuşoğlu, Mareşal Raşid Dostum ile görüştü" desc="Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan Cumhurbaşkanı eski Yardımcısı Mareşal Raşid Dostum ile görüştü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/12/iecrop/cavusogluiha_16_9_1597238688.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/bakan-cavusoglu-maresal-dostum-ile-gorustu-5984104/"]