Donanma Komutanlığı’nın ihtiyacı olan 1,5 milyon lira bedelli torpido telinin, şartnameye uymadığı gerekçesiyle muayene komisyonu tarafından kabul edilmemesi, muayene komisyonu üyeleri üzerinde yapılan baskılar sonucu, başta kabul edilmeyen malzemelerin “Bu seferlik” alınması ve ödemesinin yapılmasının istenmesiyle başlayan kriz, giderek büyüyor.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI DURUŞMA İÇİN GİZLİLİK KARARI İSTEDİ

Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen “gizli kayıtlı” fezlekede, konunun stratejik olması nedeniyle duruşmalara gizlilik kararı istendi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Kurmay Başkanı Cihat Yaycı ve arkadaşları tarafından geliştirilen “FETÖMETRE” yazılımıyla, bin civarında “Kripto FETÖ”cünün ortaya çıkarılması sağlanmıştı. Bunların önemli bir bölümü de daha sonra itirafçı oldu.

GÖREVDEN ALININCA İSTİFA ETTİ

Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevinden alındığını geçen Cumartesi günü 03.00 civarında öğrenen Yaycı’nın, pazartesi günü Deniz Kuvvekleri Komutanlığı’ndan ayrılışının yapılması, aynı gün Genelkurmay Başkanlığı’na katılımının sağlanması istendi. Devir-teslime bile fırsat verilmeyen Yaycı göreve başlamadı ve istifa etti. Komutanın izin ve sonrasında istifası kabul edildi.

'HALK GERÇEKLERİ ÖĞRENMELİ'

Yaycı, bakanlığın yanı sıra savcılığa da dilekçe verip, duruşmaların kamuoyuna açık yapılmasını talep etti. Stratejik bir konu olduğu için duruşmanın gizli yapılması belirtilmesine karşın, Yaycı’nın da “Duruşmalar açık yapılmalı, halk gerçekleri öğrenmeli” dediği öğrenildi. Son kararı mahkeme verecek.

'TÜRKİYE'NİN AKDENİZ'DEKİ HAKLARINI EN İYİ SAVUNAN KOMUTANDI'

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Deniz Hukuku Uzmanı olarak görev yapan Avukat Şenay Kaya, “Hakkı sahibine teslim etmek onurlu ve erdemli bir davranıştır” dedi ve sosyal medyada şunları yazdı:

* Yaycı, denizlerimizle ilgili hazırladığı makale ve çalışmalarını önce Tümamiral Cem Gürdeniz’e arz etti. Gürdeniz “Deniz Kuvvetleri Komutanı’na arz edelim” dedi. Zamanın kuvvet komutanı Yaycı’dan çalışmalarını dinledi.

* 2010’da MGK’ya takdimi sağlandı. Yaycı Deniz Hukukunu en iyi bilen ve Türkiye’nin Akdeniz’deki haklarını en iyi savunan komutandı. Yunanistan’ı köşeye sıkıştırdı.