Sağlık Bakanlığı verilerine göre İstanbul'dan sonra en çok corona virüsü vakasının görüldüğü kent İzmir. Yaklaşık 50 hastasının tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden sevindiren bir haber geldi.

Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Meltem Taşbakan, hastanede corona virüsü tedavisi gören hastalardan bazılarının taburcu edildiğini, bu hastalar içerisinde yaşamını kaybeden bir vatandaşın da olmadığını ifade etti.

"TANI KOYUP KAYBETTİĞİMİZ HASTA YOK"

Hastaların genel durumuyla ilgili bilgi veren Taşbakan, şu ifadeleri kullandı:

* Ege Üniversitesi'nde de olgularımız var. Sevindirici bir durum; hastanemizde yatan hastalarda taburcu ettiklerimiz oldu. Şu ana kadar tanı koyup tedaviye başladığımız hastalardan kaybettiğimiz olmadı.

* Bilim Kurulu'nun açıklamaları doğrultusunda, olguları artık evlerimizden de takip ediyoruz. Pozitif çıkan vakalarımız da evlerinden takip ediliyor. Ancak akciğer bulguları olan vakaları yatarak tedavi ediyoruz.

* Bu hastalarımız için kendi kliniğimizi, göğüs hastalıklarını, fizik tedavi bölümü, gastroenteroloji kliniklerini Covid Kliniği haline getirdik. Takibimiz devam etmekte.


AŞI PROJESİ HIZLA İLERLİYOR

Prof. Dr. Taşbakan, Ege Üniversitesi'nce kurulan İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi (ARGEFAR) bünyesinde oluşturulan Aşı Araştırma ve Geliştirme Grubu'nun corona virüsü hastalığına karşı aşı projesinin devam ettiğini de dile getirdi.

Aşı geliştirme sürecinde çok olumlu gelişmeler olduğunu kaydeden Taşbakan, "Bir aşı enstitüsü yolunda çabalarımız devam ederken, corona virüsü salgınıyla birlikte influenza aşı çalışmalarımızı corona virüsü aşı çalışmaları olarak değiştirdik. Aşı sürecinde TÜBİTAK desteği doğrultusunda hızla ilerliyoruz" diye konuştu.


N95 MASKESİNİ SOKAKTA TAKMAYA GEREK YOK

Salgınla ilgili alınan tedbirlerin vatandaşlar tarafından yanlış uygulandığını da belirten Prof. Dr. Taşbakan şunları söyledi:

* Dışarıda yanlış maske kullanımı mevcut. Sağlık çalışanlarının hastanelerde kullanması gereken N95 maskeleri sokakta vatandaşların takmasına gerek olmayan maskelerdir.

* Bu maskeler yakın temasta kullanılması gereken maskeler ama standart diğer maskeleri mutlaka takılması gerekiyor.

* Lütfen evde kalalım. Mümkün olduğunca dışarıya çıkmayalım. Bu süreci hep birlikte atlatacağız ama halkımız bize ne kadar destek olursa daha çabuk atlatma şansımız olur.

[caption id="attachment_5730460" align="alignnone" width="880"] Prof. Dr. Meltem Taşbakan[/caption]

ELDİVEN YERİNE SU VE SABUN

Prof. Dr. Taşbakan, sokakta eldiven kullanımı yerine ellerin su ve sabun ile yıkanması gerektiğini de ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

* Lütfen sokakta eldiven kullanmayalım. Bu yalancı bir koruyucu hissiyatına sebep verir. Onun yerine ellerimizi sık sık güzelce yıkayalım.

* Aynı maskeyi çıkarmayıp takılmayalım. Mutlaka eldiveni çıkardıktan sonra da el yıkama işlevini yerine getirelim. (DHA)