33 Mahallesi bulunan Elazığ’da, 6.8 büyüklüğündeki depremde onlarca bina yıkıldı. Birçok bina ise ağır ve orta hasarlı raporu verilerek kullanımı yasaklandı. Bunun üzerine depremzedeler kentte geçici olarak kurulan çadırlar, okullar, spor salonları, camiler ve misafirhanelerde konaklamaya başladı.

EV SAHİPLERİNİN İNSAFINA KALDILAR
Felaketin hemen ardından spor salonları, çadırlar ve evi hasar görmeyen yakınlarının yanına sığınan vatandaşlar, kendilerine ev aramaya başladı. Talep çok olunca kiralar akıl almaz rakamlara ulaştı.


YÜZDE 100 ARTAN VAR

Hava sıcaklığının özellikle geceleri eksilere düşmesi ile zorluk yaşayanlar, barınmak için kiralık ev aramaya başladı. Artan talebin ardından kentteki kiralık evlerin fiyatı da bir anda 2 katına yükseldi. Daha önce semtine ve metre karesine göre 700 ile bin 500 lira arasında değişen fiyatlar bir anda bin 500 ile 2 bin liraya yükseldi. Talebin artmasıyla yükselen kira fiyatlarını tepki gösteren depremzedelerin birçoğu kış mevsiminde açıkta kalmamak için durumu mecburen kabullendi. Sokak sokak kiralık ev aradıklarını anlatan bir depremzede, “Deprem öncesi bin lira olan ev için 2 bin lira talep ediyorlar. Depremzedelere yardım etmek yerine bu durumu birçok ev sahibi maalesef fırsata çevirdi. Depremden sonra bir de fırsatçılar yüzünden mağdur duruma düştük” dedi.

KİRA FIRSATÇILARI YANACAK

Elazığ’da meydana gelen yıkıcı depremin ardından şehirdeki ev kiralarının iki katına çıkarılması büyük tepkiye neden olmuştu. Fırsatçılarla ilgili Kanal Fırat Televizyonu’na özel açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “fırsatçılara gerekli işlemi yapacağız” dedi.

Elazığ’daki depremin ardından evlerinde hasar olan vatandaşlar kiralık ev arayışına girdi. Ancak ev sahipleri kiraları iki katı oranında artırdı.

Konuyla ilgili bakan Kurum Kanal Fırat televizyonu canlı yayınında açıklama yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Kira fiyatlarında olan artışın takibini yapıyoruz. Fahiş fiyat arttıranlarla ilgili bakanlıklarımız, savcılıklarımız gerekli denetimleri yapıyorlar. Ben Elazığ’ın genelinde olduğunu düşünmüyorum. Belki birkaç fırsatçı çıkabilir. O fırsatçılarla ilgili gerekli işlemi yapacağız” dedi.