Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanı'nda açıklama yaptı.

İdlib'de Suriye rejimi tarafından gerçekleştirilen ve 6 askerin şehit, 7 askerin ise yaralanmasına neden olan saldırıya değinen Erdoğan, "Türkiye bu saldırıların cevabını misliyle vermiş durumda. Vermeye de devam ediyor. Gerek fırtına obüsleriyle gerekse F-16'larımızla belirlenen noktalara vuruşlar devam ediyor. Ülkemizin, milletimizin ve İdlibli kardeşlerimizin güvenliğini temini için yürüttüğümüz operasyonlarımızı sürdürmekte kararlıyız. Bu alçak saldırı ile bizi sınayanlar hata taptıklarını anlayacaklar" dedi.

RUSYA'YA 'MUHATABIMIZ SİZ DEĞİLSİNİZ' MESAJI


Yeni bir harekat olacak mı?” sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan şu yanıtı verdi

* Harekat zaten devam ediyor. Tespit edilen 40'a yakın nokta operasyon hedefleri arasında. Bunun hesabını sormaya devam edeceğiz. Uçaklarımız, toplarımız, obüslerimiz arazide. 30-35 civarında Suriyeli etkisiz hale getirildi. Fakat noktayı koymak yok, aynı şekilde operasyon devam ediyor.

* Rus yetkili makamlarına da 'Burada muhatabımız siz değilsiniz, tamamıyla rejimdir, bizim önümüzü kesme gibi bir durum da söz konusu olmasın.' mesajı verildi. Çünkü burada biz şehit verirken, bunlara karşı sessiz kalmamız mümkün değil.

* Bunun hesabını sormaya devam edeceğiz. Şu anda F16'larımız da dahil olmak üzere fırtına obüslerimiz, toplarımız hepsi arazide MİT'in belirlemiş olduğu noktaları tamamen atış altında tutuyor. İdlib'de 46 hedefe 122 fırtına obüsü, 100 havan mühimmatıyla atış yapılmıştır.

İSTEDİĞİMİZ NETİCEYİ ALAMAZSAK BEN DEVREYE GİRERİM


Erdoğan, "Bu hadisenin ardından bir diplomatik girişim olacak mı? Rusya'yla bir görüşmeniz oldu mu veya görüşme planlanıyor mu?" sorularını, şöyle yanıtladı:

* Bu konuyla ilgili olarak da Dışişleri Bakanımız olsun MİT Başkanımız olsun Savunma Bakanımız olsun muhataplarıyla görüşme kanallarını şu anda aralıyorlar. Dışişleri Bakanımız zaten dün veya evvelsi gün bir görüşme yapmıştı.

* Ama bu arada çok daha önemlisi, bu süreçte eğer istediğimiz neticeyi alamazsak, tabii ki ben de muhatabımla görüşmek suretiyle burada artık işin ciddiyetini kendilerine özellikle ifade edeceğim. Ancak arazide gerek Rus gerekse bizim generallerimiz var. Generallerimiz sık sık görüşmeleri yapıyorlar ve yaptılar. Bu görüşmelere dayalı olarak da operasyonlarımızı sürdürüyoruz.

Türkiye'nin İdlib'de 12 gözlem noktası bulunuyor. Grafik: Sözcü