CHP Enerji ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın “müjde” olarak açıkladığı Karadeniz’de bulunan 320 milyar metreküp doğalgaz rezervini değerlendirdi.

"AMASIZ FAKATSIZ BİZİ SEVİNDİRMİŞTİR"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Akın haberi sevindirici bulduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

* Öncelikle şunu söylemeliyiz, Türkiye enerji anlamında dışa bağımlıdır.Türkiye halen enerjide % 72 oranında dışa bağımlı bir ülkedir. AKP iktidara geldiğinde bu oran % 67 idi. 2019 verilerine göre petrolde dışa bağımlılığımız yüzde 91.2’dir.

* Doğalgazda ise bu oran daha yüksektir ve yüzde 98,9’dur. Böyle bir durumda ülkemizin sınırları içerisinde 320 milyar metreküp rezervi olan doğalgaz bulunmuş olması amasız fakatsız bizi sevindirmiştir.



"RUSYA’DAN PAHALI DOĞALGAZ ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Rusya ile Türkiye arasında uzun vadeli yapılan doğalgaz anlaşmasına dikkat çeken Akın, Rusya ile yapılan anlaşmanın revize edilmediği sürece Rusya’dan pahalı doğalgaz alınmaya devam edileceğini vurguladı. Akın şunları söyledi:

* Ülkemizde doğalgaz tüketimi 2019 yılında yaklaşık 45,7 milyar metreküp. O nedenle Karadeniz’de bulunan doğalgaz 320 milyar metreküp rezerv tam anlamıyla üretime geçildiğinde önemli bir katkı sağlayacaktır.

* Türkiye, doğalgaz fiyatları ucuzlarken Rusya’dan çok daha pahalıya satın aldı. Bunun nedeni Rusya ile yapılmış uzun vadeli anlaşmalar.Bu anlaşmalar revize edilmediği sürece Rusya’dan pahalı doğalgaz almaya devam edeceğiz. Bu da vatandaşımızın faturalarına yansıyacak.

* Bu durum ekonomimiz, enerji ve ulusal güvenliğimiz açısından sürdürülebilir değildir. Enerji konusu, en stratejik konuların başında yer alır. Ulusal ve ekonomik güvenliğimizi doğrudan etkiler.Karadeniz veya Akdeniz’de yapılacak ekonomik bir keşif, enerjide de tam bağımsızlığı savunan bizleri mutlu eder.

"ÜLKEMİZİN REFAHINI ARTTIRACAK HER TÜRLÜ ADIMI DESTEKLİYORUZ"

Öte yandan CHP Grup Başkanvekilleri Engin Özkoç ve Engin Altay, Karadeniz'deki doğalgaz keşfiyle ilgili sosyal medyadan açıklamalarda bulundu.

Emeği geçen herkese teşekkür eden Özkoç, "Karadeniz'de Tuna 1 kuyusunda doğalgaz bulunması ülkemiz adına sevindiricidir. Enerjide dışa bağlılığımızı ortadan kaldıracak, ülkemizin refahını arttıracak her türlü adımı destekliyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.



"GÜZEL BİR HABER ALDIK"

Altay ise "Güzel bir haber aldık. Sevindik. Enerjide dışa bağlılığımızı minimize edecek bu kaynağı en verimli bir şekilde milletimizin refahı, ülkemizin güçlenmesi için kullanmak temel görev ve sorumluluktur. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun doğalgaz" paylaşımında bulundu.



[old_news_related_template title="Erdoğan, 'müjde'yi açıkladı: 320 milyar metreküp doğal gaz bulundu" desc="Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, beklenen 'müjde'yi açıkladı. Erdoğan 'Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi' dedi. Erdoğan, 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulunduğunu belirterek 'Hedefimiz 2023'te Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır' ifadelerini kullandı. Bakan Dönmez ise keşif alanında iki katmanın daha olduğunu vurgulayarak gazın kaliteli olduğunu söyledi. Bakan Albayrak da 'Artık cari fazlayı ve döviz fazlasını konuşacağımız yeni bir dönem başladı' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/21/iecrop/erdogandha_16_9_1598015105.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-erdoganin-mujde-aciklamasina-dakikalar-kaldi-5999596/"]

[old_news_related_template title="CHP'li vekilden çok ağır iddialar! Doğruysa vahim!" desc="'Ankara alarm veriyor' açıklamasıyla Başkent'te devlet hastanelerinde boş yatak kalmamasını gündeme getiren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, bu kez Güneydoğu Anadolu bölgesine dikkat çekti. Yoğun bakım servislerinde yer kalmadığını belirten Emir, 'Sadece Batman'da son bir hafta içerisinde yoğun bakım sırası beklerken vefat eden hasta sayısı yediyi buldu. Şanlıurfa'da memurlar filyasyon için sahaya sürüldü, hatta temizlik işçisine sürüntü aldırtılıyor. Diyarbakır'ın günlük vaka sayısı 600'ü buluyor. Güneydoğunun hali içler acısı durumda' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/20/iecrop/shutterstock-corona_16_9_1597915442.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/chpli-vekilden-cok-agir-iddialar-dogruysa-vahim-5997494/"]