Yer kabuğundaki hareketli kesimlere fay adı verilir. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) sayfası aracılığı ile fay hattı sorgulaması yapılabiliyor. Türkiye’nin deprem ülkelerinden biri olması nedeniyle zaman zaman büyük depremler meydana gelebiliyor. Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatları ise ülkenin deprem gerçeğini ortaya seriyor. İşte MTA fay hattı sorgulama ekranı...

FAY HATTI SORGULAMA EKRANI

Fay hattı sorgulama ekranı… Evinizin altından fay hattı geçiyor mu?

FAY TÜRLERİ

Dogrultu Atımlı Fay

Bu tür fay düzlemleri, yeryüzünde 90 dereceye yakın dik bir konumda olan ve yerin içine doğru hafifçe eğimlenen yalnızca yatay atımın oluşturduğu yanal atımlı faylardır. Bu faylar, atımlarına öre sağ ya da sol yönlü olabilirler. Kuzey Anadolu Fayı, sağ; Doğu Anadolu Fayı ise sol yönlü doğrultu atımlı faylardır.

Normal Atımlı Fay

Bu tür faylarda fay düzleminin bir tarafindaki blok yükselirken diğer tarafındaki düşerek uzaklaşır. Burada hareket yine göreceli olarak gelişmektedir. Bir başka değişle, bir blok yükselirken diğeri yerinde durabilir yada bir taraf yerinde dururken diğer taraf düşebilir. Örneğin; 1970 Gediz ve 1995 Dinar depremi ile ilgili faylar bu türden normal atımlı faylardır.

Ters Atımlı Fay

Bu tür faylar da düşey atımlı faylar olup, yalnızca fay düzlemi boyunca hareket eğim yönüne göre ters yönde olmakta ve bloklar birbirine göre yaklaşmaktadır. Örneğin; 1975 Lice depremi ile ilgili faylar ters atımlı faylardır.

Verev (Oblik) Atımlı Fay

Fay düzlemi boyunca ortaya çıkan hareketin hem düşey hem de yatay yönde olduğu faylardır.