İstanbul’da dün yaşanan deprem korku ve paniğe neden olurken AFAD ve Kandilli Rasathanesi’nin deprem verileri yakından takip ediliyor. Kandilli Rasathanesi ve AFAD birçok aktif fay hattı bulunan ülkemizde ve komşu ülkelerdeki depremleri liste halinde paylaşıyor.
SON DEPREM NEREDE OLDU?
Yaşanan depremlerin saatini ve büyüklüğünü anlık olarak takip etmek mümkün. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) tarafından kaydedilen depremlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
TÜRKİYE’DEKİ FAY HATLARI LİSTESİ
KUZEY ANADOLU FAY ZONU
Biga yarımadası
DOĞU ANADOLU FAY ZONU
Doğu Anadolu Fay Zonu; Türkiye'nin doğusunda Güneydoğu Torosları ve bu dağlar arasındaki çöküntü ovalarını yaklaşık KD-GB doğrultusunda kesen, sol yanal, doğrultu atımlı, aktif bir fay zonudur. Jeolojik olarak Erken Pliyosen döneminde oluşmaya başlamış bölge Türkiye’nin önemli tektonik bölgelerindendir. Fay üzerindeki kümülatif ötelenmenin yaklaşık 10 km olduğu öne sürülmüştür.(3-7)
BATI ANADOLU FAY HATTI
Bu bölge Batı Anadolu’nun, Ege kıyılarında, Marmara denizi içinde, Saros, Edremit ve İzmit körfezlerinde, Gediz, Büyük ve Küçük Menderes vadileri kenarlarında, Amik ovası grabeninde ve bu grabenin kuzeydoğu istikametindeki uzantısına kadar devam etmektedir. Bölgenin karakteristik özelliği eğim atımlı faylardan ve grabenlerden oluşmasıdır. Ayrıca Kuzey Anadolu’da olup İzmit- Bandırma hattı ve Adapazarı- Hendek grabenleri bölge içerisinde yer alır. Kısacası Ege graben sistemi de Doğu Anadolu sıkışma bölgesi gibi Avrasya-Arabistan çarpışmasının bir ürünüdür ve hareketin buradan KAFZ ile batıya transfer edilmesi sonucu oluşmuştur.
Bölgedeki alt faz sonları şunlardır:
Fethiye-Burdur Fay Zonu
Gökova Grabeni
Knidos Fayı
Büyük Menderes Grabeni
Yavansu Fayı
Küçük Menderes Fayı
Gediz Grabeni
Simav Grabeni
Foça-Bergama Fay Zonu
Eskisehir Fayı
ÖNEMLİ DEPREMLER HARİTASI
Tarihsel kayıtlar incelendiğinde önemli depremlerin aşağıdaki bölgelerde yoğunlaştığı görülmektedir;
Kuzey Anadolu Aktif Fay Zonu boyunca
Marmara ve Batı Anadolu graben bölgelerinde
İskenderun Körfezi ve Amik ovası çevresinde
Güneybatı Anadolu’nun; Ege kıyılarında ve Ege denizi- Akdeniz köşesinde
Malatya- Karlıova- Varto- Kars üzerinde Kafkaslara uzanan bir şerit halinde