Sabah saatlerinde, Belen ve İskenderun ilçeleri arasındaki Sarımazı Mahallesi TOKİ ve İssume bölgesi arasındaki yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanda yangın çıktı.

Foto: DHA / Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın yerleşim yerlerine ulaştı.


Yangın, rüzgarın etkisiyle büyüdü. Bazı yerleşim yerleri emniyet güçleri tarafından tedbir amaçlı tahliye edildi. Bir bina ile önünde duran araçlar yangın nedeniyle zarar gördü.

Alevler, İskenderun ilçesindeki Şekere ve İsmet İnönü mahalleleri ile bir antrepo sahasına sıçradı. Yangın nedeniyle Belen-İskenderun kara yolu da trafiğe kapatıldı.

Foto: DHA / Kenti kaplayan duman nefes almayı güçleştirdi


Yerleşim yerlerini tehdit eden yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Söndürme çalışmalarına 2 uçak, 4 helikopter, 122 arazöz, 10 dozer ve 500 personel sevk ettik. Hava araçları rüzgarın şiddeti nedeniyle aralıklı olarak müdahale edilebiliyor" dedi.

Foto: İHA / Yangının sıçradığı otomobiller alev alev yandı.


BELEDİYEDEN AÇIKLAMA: CAN KAYBI YOK

Yangınla ilgili açıklama yapan Belen Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Önder şunları aktardı:

* Rüzgarın etkisiyle yangın büyük bir alana yayıldı. Şu an rüzgar çok, bu sebeple müdahale güçleşiyor. Rüzgar sebebiyle helikopter uçamıyor ancak uçak müdahalesi sürüyor.

* Orman Bölge Müdürlüğü ve Hatay Büyükşehir Belediyesi ile ilçe itfaiyesi yangına karadan müdahale ediyor. Bölgede bir de fabrika yanıyor.

* Can kaybı yok. Dumandan etkilenen mahalle sakinleri var onlar da hastanelere kaldırıldı. Tehlikedeki yerleşim yerlerinin bir kısmı boşaltıldı.

Foto: İHA /Trafo patlaması sonucu çıkan yangın nedeniyle bazı yerleşim yerleri tahliye edildi.


BAKAN PAKDEMİRLİ: İLK MÜDAHALE 5 DAKİKA İÇİNDE YAPILDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Hatay’daki yangınla ilgili açıklamasında iki köyün tahliyesine karar verdiklerini belirterek şöyle konuştu:

* Hatay’da saat 10:15 sıralarında başlayan yangına ilk müdahale 5 dakika içinde yapıldı. Nemin yüzde 18 gibi düşük bir seviyede olması, sıcaklığın 30 derecenin üzerinde seyretmesi ve rüzgarın da saatte 70 kilometre hızla esmesi yangını tetikledi.

* Söndürme çalışmalarına 2 uçak, 4 helikopter, 122 arazöz, 10 dozer ve 500 personel sevk ettik. Hava araçları rüzgarın şiddeti nedeniyle aralıklı olarak müdahale edilebiliyor.

* Nergizlik ve Kışlak köylerinin tahliyesini istedik. Ekiplerimiz yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sabah saatlerinde Hatay'ın Belen ilçesinde 10:15'te çıkan yangının, ekiplerin müdahalesiyle ilerleyişinin durdurulduğunu ancak ilerleyen saatlerde saat 13:00 civarında ikinci bir yangının farklı bölgeden çıktığını, bu yangının da akşam saatlerine kadar sürdüğünü açıkladı.

YAKLAŞIK 400 HEKTAR

Yangının çevresinin büyük olduğunu söyleyen Pakdemirli, yaklaşık 300-400 hektarlık bir alanı kapsadığını belirtti. Rüzgarın 70 km/s estiğini, kuvvetli rüzgarla mücadele edildiğini aktardı. Pakdemirli, hava şartları nedeniyle uçaklardan bir tanesinin hasar aldığını ve kullanım dışı kaldığını bildirdi.

70 KİŞİ ETKİLENDİ

Pakdemirli, ilk saatlerde çıkan çıkan yangında 7 daire, 11 müstakil ev, 14 iş yeri, 8 fabrika, 3 depo, 35 arı kovanı ve 70 vatandaşın etkilendiğini duyurdu.

TERÖR ŞÜPHESİ

Yangının terörle bağlantısı olduğu iddialarına Pakdemirli, "Bizim orman teşkilatımızın da bununla ilgili kaygıları ve şüpheleri var. Ama en nihayetinde bu iş kolluk kuvvetleri ve güvenlik kuvvetlerinin işi. Bizim şu andaki işimiz yangınla uğraşmak. Bununla alakalı benim bildiğim kadarıyla Hatay Valiliği çok yönlü soruşturmayı sürdürüyor. Bazı görgü tanıkları olduğuna dair bazı söylemler var" yanıtını verdi.

Foto: Sözcü


LÜTFÜ SAVAŞ: ŞİMDİYE KADAR CAN KAYBI YAŞANMADI

Diğer yandan yangın bölgesinde incelemeler yapan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş da yangına müdahalenin sürdüğünü belirterek şöyle konuştu:

* Ana yolun kenarında başlayan yangın, kozalaklar nedeniyle yayıldı. Tabii ki rüzgarın da çok olması yangının yönünün değişmesine neden oldu. Rüzgar nedeniyle yangın birçok kez yön değiştirdi. Yangın 3 fabrikaya sıçradı. Birinde büyük hasar var.

* Hatay’da bugün ayrıca 3 farklı noktada daha yangın çıktı. Yangın gerçekten daha büyük bir afete sebep olabilirdi, erken müdahale ile afetin önüne geçmiş olduk. Bölgede müthiş bir rüzgar var, bu da şiddetini arttırdı. Şu ana kadar can kaybı yaşanmadı, bundan sonra da olmasını beklemiyoruz.

* Bazı evlerin bazı noktalarında sıkıntılar yaşandı. Bölgede olan özel bir okulun ve evlerin tahliyesi yapıldı. Amacımız akşam saatlerinde yangını kontrol altına almak. Rüzgarın şiddetli olması hava müdahalesini imkansız hale getirdi. Bu nedenle gün içerisinde bazen sadece karadan müdahale edilebildi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş (Foto: Sözcü)


YANGIN TRAFO PATLAMASINDAN ÇIKTI

Öte yandan Hatay Valisi Rahmi Doğan da yangın yerine gelerek bilgi aldı. Hatay Valiliği'nden yapılan açıklamada yangının trafo patlaması sonucu çıktığı belirtildi.

Yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi:

* 9 Ekim 2020 Cuma günü saat 10.00 sıralarında İskenderun ve Belen İlçelerimiz arasında bulunan Sarımazı Mahallesi TOKİ ve İssume bölgesi arasındaki yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanda trafo patlaması sonucu meydana gelen orman yangınına uçak, helikopter, arazöz ve dozerle birlikte müdahale ekipler tarafından yapılmakta olup, şiddetli rüzgârlarında etkisi ile büyüyen yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir. Risk altındaki yerleşim yerlerinde tahliye işlemleri başlatılmıştır.

FOTO: İHA


"SABOTAJ OLABİLİR"

İlçede devam eden yangınla ilgili açıklamalarda bulunan Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, şunları dile getirdi:

* Yangın, 3 farklı bölgede başladı. İlk olarak sabah 06.30'da Belen Derebahçe’de yangın başladı, müdahale edildi ve söndürüldü.

* Saat 09.30'da İssume Mahallesi’nde de yangın başladı yangına müdahale edilirken bu sefer de Müftüler Mahallesi'nde başladı. Yangının çok farklı noktalarda çıkması sabotaj ihtimalini yükseltiyor.

* Yangınların biri söndürüldü diğer iki bölgede devam ediyor. Yangında yaklaşık 150 hektarlık alan etkilendi. 1'çocuk olmak üzere şu ana kadar 8 hafif yaralı var. Yerleşim yerleri ve okulların tahliyesi sürüyor.

"YANGIN ÇEVRİLDİ"

Öte yandan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Yangın Şube Müdürü Muzaffer Kentmen, Hatay’daki yangının çevrildiğini açıkladı.

Kentmen saatte 60 kilometreye ulaşan rüzgar nedeniyle hava araçlarının yangına müdahale edemediğini belirterek 5-6 saate kadar soğutma çalışmalarına geçmeyi düşündüklerini açıkladı.

ARSUZ BELEDİYESİ: MAHALLEMİZDEKİ ORMANLIK ALANDA YANGIN ÇIKTI

Arsuz Belediyesi, henüz Kışla Mahallesi'nde söndürülemeyen orman yangınının yanı sıra Hacıahmetli Mahallesi'nde de akşam saatlerinde ormanlık alanda yangın çıktığını duyurdu. Arsuz Belediyesi, bölge halkını dikkatli olmaya çağırdı.



"MAHALLELER TAHLİYE EDİLDİ"

Arsuz Belediyesi Kışla mahallesinde devam eden yangının Karahüseyinli ile civar mahallelere sıçraması üzerine mahallelerin tahliye edildiğini duyurdu.

Belediyenin açıklamasında "Hacıahmetli Mahallemizdeki yangın ise kontrol altına alındı" denildi.

İNCE'DEN 'KUNDAKLAMA' MESAJI

Hatay yangınıyla ilgili bir paylaşım yapan Muharrem İnce, "Hatay’da yanan her bir ağaçla birlikte yüreğimiz de yanıyor. Ormanlarımızı kundaklayanlar ve orman yangınlarına sebebiyet verenlere en ağır cezalar verilmelidir" dedi.