Hayvanseverler, 4 Ekim Dünya Hayvanlar Günü'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'neyi bekliyor' dediği ancak hala Meclise gelmeyen hayvanlarla ilgili kanun teklifinin önceliklendirilmesi çağrısında bulunuyor.

Bu konuda resmi görüşmelerini sürdüren  Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu Kurucu Onursal Başkanı ve Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu Kurucular Kurulu Üyesi Şebnem Aslan, 4. yasama yılına giren meclisin halen hayvanların haklarını koruyacak, onların yaşamalarını güvence altına alacak bir kanun çıkaramadığını hatırlattı.

Aslan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'a, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a, bakanlara ve milletvekillerine seslendi. Yaklaşık 400 STK'yı temsil eden Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu'nun öncelikli talepleri şu şekilde:

*5199 sayılı kanunun Türk Ceza Kanunu kapsamına alınmasını, mevzuatta sahipli-sahipsiz hayvan ayrımının ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz.

*Cezalar kısmında öldürme, tecavüz, dövüş, işkence, bir hayvanın neslini yok etme tarzındaki suçlarda ceza alt sınırının 3 yıldan başlatılmasını, cezanın asla ertelenmemesini, para cezasına çevrilmemesini ve takdiri indirim gibi seçenek yaptırımların uygulanmamasını talep ediyoruz.

*İhlallerde şikayet şartının aranmamasını, savcılıkların re'sen soruşturma açabilmesini, savcılıklarda mutlaka hayvan hakkı ihlali soruşturma büroları kurulmasını talep ediyoruz.

*Biz hayvan hakkı savunucularının kırmızı çizgisi mevcut kanundaki 6. madde olan sahipsiz hayvanların rehabilitasyonu yapılmak üzere alındığı yere bırakılması maddesidir. Bu maddenin asla değiştirilmemesini, hiçbir şekilde ekleme ya da çıkarılmamasını, aynen olduğu gibi bırakılmasını talep ediyoruz.

OCAK'TAN BERİ BEKLENİYOR

Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu Temsil Heyeti üyesi Şebnem Aslan, 2 sene önce 400'e yakın sivil toplum örgütünün bir araya gelmesi ile oluşturulan Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu'nun ülkemizdeki hayvanların yaşamlarını güvence altına alacak bir kanuni düzenlemenin yapılması için gerek mecliste gerek bakanlıklarda kanun tasarısı için yapılan görüşmeler hakkında bilgi verdi.

Yapılan görüşmelerde yetkililerinin durumun vahametini ve aciliyetini anladığını düşündüğünü belirten Aslan, şunları söyledi;

*Sonuç olarak TBMM tarihinde ilk defa yıllardır talep ettiğimiz Hayvan Hakları İhlalleri Araştırma Komisyonu 5 partiden 12 milletvekili ile kuruldu. 3 ay süren çok kapsamlı bir çalışma sonucunda tüm üyelerin mutabık kalmasıyla komisyon bir rapor hazırladı.

*Bu rapor tam 1 sene önce meclise sunuldu ve kabul edildi. Daha sonra aynı zaman araştırma komisyonu başkanı da olan AK Parti Tekirdağ milletvekili Mustafa Yel, AK Parti adına araştırma komisyonu raporuyla da büyük ölçüde örtüşen bir yasa teklifi hazırladı. Bu yasa teklifinin Ocak 2020'den beri meclise gelmesini bekliyoruz.

MECLİSE GELMEME NEDENİ 'ÜLKE GÜNDEMİ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve eşi Emine Erdoğan'ın da işaret ettiği yasa için ilgili mercilerin konuya daha fazla eğildiğini ancak Mustafa Yel'in hazırladığı kanun teklifinin bir türlü meclise gelememesine neden olarak ülke gündeminin gerekçe gösterildiğini belirtti.

Aslan, "Halbuki candan daha önemli ne olabilir? Tüm partiler mutabık kaldığı için bu kanun hızlı bir şekilde geçecek ve onca hayvanın canı kurtulacak, kamuoyu vicdanı rahatlayacak. Yeter ki bir an evvel meclise sunulsun. O yüzden bu kanuni düzenlemeye öncelik verilmesini ve bir an evvel mecliste görüşülmesini istiyoruz" diye konuştu.

HAYVANLAR MAL KAPSAMINDA

5199 sayılı kanun mevuzatında hayvanların 'can' olarak ele alnımadığı eleştirisini getiren, kanunda sahipli hayvanın 'mal' kapsamında olduğunu belirten Şebnem Aslan, şunları söyledi:

*Sahipsizse eğer mal kadar bile değeri yok. ‘Av Turizmi’ adı altında üç kuruşa yaban hayvanlarımız yabancılara öldürtülüyor.

*Hayvan dövüşleri yapılarak bahisle büyük paralar kazanılıyor, bir zulüm sektörü olan kürk hayvanı yetiştiriciliği ve satışı devlet eliyle teşvik sokak hayvanları en çok belediye eliyle, gerek barınaklarda gerekse ormanda kırsalda öldürülüyor.

Mobil kısırlaştırma denen sektör ise belediyelerin sokak hayvanlarını öldürmesine başka bir kılıf, hayvanat bahçelerinde daracık kafeslerde yaban hayvanları çocuklara eğlence olsun diye ölene kadar hapsediliyor, yük hayvanları, faytonlara koşulan atlar eziyetle çalışmaya zorlanıyor, kısa zamanda ölüyorlar. Bunların hiçbirine mevcut 5199 sayılı kanun caydırıcı ceza vermiyor.

"HAYVANA TECAVÜZ EDEN ÇOCUĞA VE KADINA YÖNELEBİLİR"

Öldürme, işkence, cinsel istismar, dövüş ve bir hayvan neslini yok etmede ceza alt sınırının 3 yıl olmasını talep ettiklerini belirten Aslan, "Tüm bilimsel araştırmalar, hayvana tecavüz eden, öldüren ya da işkence eden kişilerin bu fiilleri daha sonra öncelikli olarak çocuğa ve kadına yönelteceğini gösteriyor. Bu insanların toplumdan tecrit edilmeleri bu yönüyle de çok önemli" ifadelerini kullandı.

"BU MADDENİN NOKTASINA, VİRGÜLÜNE DOKUNULMASIN"

Bazı bürokratların karşı çıktığı 6. maddenin (sokak hayvanları kısırlaştırılıp aşılanıp alındığı yere bırakılır) bir kez daha kırmızı çizgileri olduğunu ifade eden Aslan, "Henüz yasa teklifini görmedik ama mevcut kanundaki 6. maddenin birçok açıdan olduğu gibi kalması gerekiyor. Bu madde bizim kırmızı çizgimiz, yeni kanuni düzenlemede bu maddenin noktasına virgülüne bile asla dokunulmamasını istiyoruz" dedi.

[old_news_related_template title="Koruyana ceza, işkence yapana serbestlik... Hayvan hakları savunucuları isyan etti!" desc="Türkiye’de neredeyse her gün yeni bir hayvana yönelik şiddet suçu işleniyor. Üstelik bu suçu işleyenlerin büyük bir çoğunluğu da hayvanlar, “eşya” sayıldığı için ya cezasız kalıyor ya da cüzi miktardaki para cezalarıyla kurtuluyor. Tüm bunlara rağmen hayvan hakları yasası ise bir türlü Meclis’e gelmiyor. Hayvan hakları örgütleri ise bu sessizliğe tepkili..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/31/iecrop/shutterstock_149729876_16_9_1596197699.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/koruyana-ceza-iskence-yapana-serbestlik-hayvan-haklari-savunuculari-isyan-etti/"]

[old_news_related_template title="Bugün Hayvanları Koruma Günü! 4 Hayvanları Koruma Günü'nün anlamı nedir?" desc="Hayvanları korumak ve bu konuda farkındalık yaratmak için 1931 yılında Floransa’da kabul edilen Hayvanları Koruma Günü, her yıl 4 Ekim tarihinde kutlanıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/04/iecrop/hayvan-haklari-gunu-shutter-1_16_9_1601791699.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/bugun-hayvanlari-koruma-gunu-4-hayvanlari-koruma-gununun-anlami-nedir-6066206/"]