Son günlerde ülke genelinde sağanak yağışlı ve kuvvetli rüzgarlı hava etkisini gösteriyor. Meteoroloji ve AKOM'un uyarılarının ardından bugün birçok bölgede kuvvetli yağışlar meydana gelirken, yer yer hortumlar da oluştu. İstanbul Çatalca'daki hortum amatör kameralara kaydedildi. Hadımköy'de de hortum olayı görüldü. Hortumların oluşmasının ardından ise hortum nedir ve nasıl oluşur soruları merak edilmeye başlandı. İşte hortum olayı hakkında merak edilenler...

HORTUM NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Hortum, kümülus bulutları ile bağlantılı olarak silindir şeklinde dönerek gezen bir rüzgâr türüdür. Bu "hortum" bulutlardan yere kadar uzanır ve büyük yıkıcı güce sahip olan bir doğa felaketidir. Hortumlar hakkında bir bilimsel teori ilk olarak 1917 yılında Alfred Wegener tarafından üretilmiştir ve bu teori günümüzde de doğru olarak kabul edilmektedir.

[caption id="attachment_5891055" align="alignnone" width="1000"] Foto: Shutterstock[/caption]

Hava olaylarının oluşumları ne kadar karışık gözükse de, aslında hepsinin oluşumu birbirleri ile benzer şekildedir. Hortum gibi ekstrem hava olayının oluşmasındaki tek fark; yukarı seviyelere taşınan suyun (konveksiyon) çok daha fazla olması ve sürekli hızlı bir şekilde yükselmesidir. Buna basit bir örnek olarak kaynayan suyu örnek gösterebiliriz. Isındıkça yükselen hava, yukarı seviyedeki soğuk havadan dolayı içindeki su yoğuşarak milyarlarca su partiküllerini açığa çıkarır. Bu milyarlarca mikro su partikülleri yukarıda birleşerek bulut diye adlandırdığımız şekilleri oluştururlar ki, bulutların büyüklükleri de taşınan havanın hızına bağlı olarak değişir.

Çok hızlı bir şekilde yükselen sıcak ve nemli hava, yükselen havaya oranla çok daha soğuk olan hava tarafından emilmeye başlar. Bu esnada hava çok kararsızdır ve bu kararsızlığın tepkimesi olarak bulutun altında spiral bir şekil oluşur. Yer seviyesinden hızlıca yükselen hava, basıncı ve sıcaklığı düşürür. Bu esnada rüzgâr şiddetini arttırır ve su buharı yoğunlaşmaya başlar. Yoğunlaşan su buharı, bulutun altında belirmeye başlayan spiral şeklin daha belirgin, havanın ise daha kararsız hale gelmesine neden olarak hortumun gücünün artmasına neden olur. Olgunlaşmaya başlayan spiral şekil alttan emdiği havayı hızla soğutarak yoğuşturur ve şiddetli akıma, şimşeklerle birlikte dolu ve yağmur sağanakları da katılır. Hortumlar tropikal bir siklona oranla çok daha küçük, ancak bir o kadar da yıkıcıdır.

Bir denizin ya da gölün üzerinde meydana gelen bir hortum, yerden emdiği sular ile bir "Su hortumu" oluşturur. Havanın mevsimsel değişimine göre kar hortumu ve alev hortumlarıda oluşabilmektedir.

[old_news_related_template title="İstanbul Çatalca'da bugün... Sağanak, dolu ve hortum!" desc="Meteoroloji ve AKOM'un şiddetli yağmur konusunda dün uyardığı İstanbul’da sağanak ve bazı noktalarda dolu yağışı etkili olmaya başladı. Sağanak ve dolu yağışı öncesi kara bulutlar şehrin üzerini kaplarken Çatalca'da oluşan hortum ise korkuttu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/23/iecrop/hortumdha_16_9_1592912511.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/istanbulda-saganak-yagmur-ve-dolu-etkili-oldu-5890533/"]