Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) 2020 Ana Kararnamesi'yle adli yargıda 4 bin 261, idari yargıda 465 hakim ve savcı ile 18 Cumhuriyet başsavcısının görev yeri değişti. Kararname ile yapılan atamalarda bazı hakim ve savcıların isimleri dikkat çekti.

ATAMA TALEBİ BULUNMUYORDU

İzmir’de mafya-istihbaratçı-siyasetçi ortaklığıyla işletilen FETÖ Borsası iddianamesini hazırlayan İzmir Cumhuriyet Savcısı Ferhat Deniz, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi’ne üye olarak görevlendirildi. FETÖ Borsası'nı ortaya çıkaran savcı Deniz'in doğum yerinin Diyarbakır olduğu ancak herhangi bir atama talebinin bulunmadığı öğrenildi.

Savcı Deniz, Sözcü'ye yaptığı açıklamada FETÖ'yle mücadelede 'pazarlık içinde' olanlar için 'İhanet ediyorlar' demişti. İzmir’de FETÖ Borsası soruşturmalarında bazı iş adamlarına takipsizlik kararı veren savcı Seyfullah Öselmiş ve yine bu soruşturmalarda görevli savcı Abdullatif Yüksel de İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Savcılığında görevlendirildi.

İLK TUTUKLAMAYI YAPTIRMIŞTI

Cumhurbaşkanına Twitter'dan hakarete ilk tutuklamayı 2014 yılında yaptıran savcı Vedat Yiğit ise, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcılığı görevinden Küçükçekmece Başsavcılığı görevine getirildi.

Twitter’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında hakaret, küfür ve tehdit içeren mesajlar atan eski AKP’li vekil Feyzi İşbaşaran'ı İstanbul Basın Suçları Bürosu savcısı Vedat Yiğit ‘Cumhurbaşkanına alenen hakaret’ suçundan tutuklama istemiyle mahkemeye sevk etmiş, eski milletvekili cezaevine gönderilmişti.

'YARGILAMA AŞAMALARINI' BAKANLIĞA BİLDİRMEMİŞTİ

İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Ali Haydar Yücesoy, iki yıl önce Cumhurbaşkanına hakaret davasında Adalet Bakanlığı’nın 'Yargılama aşamalarını bildir’ talimatına uymadığı gerekçesiyle, hakkında soruşturma açılmıştı.

Soruşturma aşamasında Afyon'a hakim olarak atanan Yücesoy, HSK atamaları ile ilgili paylaşım nedeniyle de soruşturma geçirmişti. Yücesoy, Afyon’a istek dışı gönderildiğini belirtmiş, ailevi nedenlerden dolayı İstanbul'a tayinini istemişti.

Demans hastası babası ve  göğüs kanseri annesine yakın olmak istediğini belirten Yücesoy, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Üyeliği görevine atandı.

ESKİ BAŞSAVCI, YAPTIRDIĞI ADLİYEYE ÜYE HAKİM OLARAK GİTTİ

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde İstanbul Bölge İstinaf Mahkemesi'ni inşa ettiren Celal Avar, İstanbul Hakimliği görevinden yaptırdığı adliyeye mahkeme üyesi olarak atandı.