İBB Sözcüsü Murat Ongun, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları belirtti:

* 1. Çelişki- BM Afet Risklerini Azaltma Ofisi 4 prensibi değil 10 temel prensibi esas alır.

* 2. Çelişki- Evet deprem master planı yapılmıştır ama bu çalışma kapsamında öngörülen çözüm önerileri ne idari ne teknik ne de ekonomik anlamda hayata geçirilmemiştir.

* 3. Çelişki- Depremde tarihi ve kültürel eserleri korumak için bir kültür varlığı envanteri ve bu envanterin afet risk skorlaması olmalıdır. Son 25 yılda yapılmayan bu çalışma bugün hızla ilerlemektedir.

* 4. Çelişki- İstanbul mikrobölgeleme çalışmaları İstanbul’un tamamında yapılmış gibi anlatılmıştır. İstanbul 5.400km2’dir. Mikrobölgeleme yapılmış alan ise 691 km2’dir. Eksik olan çalışmaları tamamlayacağız.

* 5. Çelişki- Yer bilgi sistemi diye dün anlatılan ve tüm yer hareketlerini dijital ortama aktardığı iddia edilen sistem yoktur. İBB’nin ne sayısal ne dijital böyle bir sistemi yoktur.

* 6. Çelişki- Afet Risk Gösterge Sistemi’nin, İstanbul’daki bütün riskleri ortaya koyduğu iddiası bilimsel ve gerçek olmayan bir iddiadır.

* 7. Çelişki- Dün iddia edildiği gibi İBB bünyesinde kurulmuş deprem erken uyarı sistemi ve acil müdahale sistemi yoktur. İBB’nin deprem istasyonu işletmesi dahi yasal düzenlemelerle engellenmiştir.

* 8. Çelişki- İBB’nin heyelan riski olan yerlerle ilgili çalışması olduğu iddiası doğru değildir. İBB bünyesinde yapılmış heyelan tehlikesi çalışmasına rastlanılmamıştır. Heyelan riski olan konut ve kişi bilgisi de yoktur.

* 9. Çelişki- İBB’nin toplanma ve geçici barınma alanları tespit çalışması Eylül 2018-Eylül 2019 tarihleri arasında çalışılmıştır. Yıllar önce yapılmış bir çalışma olmayıp 28 Ocak 2020’de 859 toplanma alanı açıklanmıştır.

* 10. Çelişki- İstanbul’un tüm kamu-İBB binaları, köprü ve viyadükleri ile üst geçitlerinin güçlendirildiğine dair ifade tartışmalıdır. Çünkü ispatı ve hepsine işlem yapıldığına dair veri ya da inşaat faaliyeti yoktur.

* İBB binalarının %92’sinin güçlendirildiğini iddia eden Sayın Göksu’dan bu yapıları kamuya açıklamasını rica ediyoruz.

* 11. Çelişki- Kentsel dönüşüm konusunda Gaziosmanpaşa ilçesi için belirlenen 320 milyon liralık mali yardımın sadece 50 milyon lirası geçmiş dönemde ödenmiştir. Ayrıca Beyoğlu ilçesi için 30 milyon liralık yardım ödenmektedir.

* 12. Çelişki- 6500 kişinin uzun zamandır ödenmeyen kiralarıyla ilgili olarak ‘692 konut nasıl 6500 kişi yapar?’ ifadesi yanlıştır. Gaziosmanpaşa İlçesiyle İBB arasında yapılan protokol 3 bölgeyi kapsamaktadır.

* Bu 3 bölgede toplam 1700 konutun hak sahiplerine verilmek üzere üretilmesi planlanmıştır. Bu da yaklaşık olarak 1700x3,9=6630 kişiye tekabul etmektedir.

[old_news_related_template title="Elazığlı Depremzedeler: Bize yardım ulaşmıyor" desc="Elazığ'da 24 Ocak'ta meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından çadırlarda kalmaya başlayan Karşıyaka Mahallesi sakinleri kendilerine yeterince yardım yapılmadığını iddia etti. Yardım gelmediği için çadırlarda vatandaşların aç, susuz kaldığını söyleyen depremzedeler, 'Depremde o kadar para toplandı bu paralar nereye gitti?' diyerek duruma tepki gösterdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/11/iecrop/deprem-elazig-foto-sozcu_16_9_1581425159.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/elazigli-depremzedeler-bize-yardim-ulasmiyor-5618836/"]