BBC ve TRT World'e konuşan Kalın, Atatürk'ün Ayasofya'yı müzeye çevirmek için 11 yıl beklediğini belirtti ve konunun tarihi açıdan araştırılması gerektiğini ifade etti.

Cumhuriyet'in 1923'te kurulduğunu ancak Ayasofya'nın 1934'te müzeye çevrildiğini ifade eden Kalın, "Ayasofya'nın kimliğine en yakın işlev bir ibadet yeri olarak kalmasıdır" dedi.

UNESCO'nun Ayasofya hakkındaki açıklamalarına da yanıt veren Kalın, Ayasofya'nın cami olarak da dünya mirası sayılabileceğini belirtti.

[old_news_related_template title="Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan UNESCO'ya Ayasofya yanıtı" desc="Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması kararına 'Bir anıtın statüsü hakkında Türkiye’nin aldığı kararı üzüntüyle karşıladık' açıklaması yapan UNESCO'ya Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, 'UNESCO sözleşmesinde listeye kayıtlı bir varlığın işlevinin değiştirilmesine engel herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ayasofya'nın cami olarak kullanılması kesinlikle anılan sözleşmenin ihlali değildir.' ifadelerini kullandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/11/iecrop/ayasofya-depophotos_16_9_1594473769.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kultur-ve-turizm-bakanligindan-unescoya-ayasofya-yaniti-5925377/"]