İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik soruşturma iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Çataklı yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı;

*Her şeyden önce; Ekrem İmamoğlu’nun görevde olmadığı tarihte yapılan satın almalardan dolayı hakkında soruşturma izni verildiğine ilişkin iddia doğru değildir, sorumlu tutulduğu ve hukuka aykırılık tespitiyle hakkında soruşturma izni verilen ödemelerin tamamı, ödemesi sonradan yapılsa da, kendisinin görevde olduğu döneme aittir.

*Ödeme fiilen hangi tarihte gerçekleşirse gerçekleşsin usulsüz uygulama, ilgilinin görev süresinde gerçekleşmiştir. Bir kamu görevlisinin görevinden ayrılması halinde dahi görevde iken aldığı karar, yaptığı iş ve eylemlerden sorumlu tutulması, bu sorumluluğun takibinden muaf tutulmasının ise ancak suç ve ceza zaman aşımı ile mümkün olduğu bilinen en temel hukuk ilkelerindendir.

"HUKUKA AYKIRILIK YOKTUR"

*Soruşturma üzerine Bakanlığımızca verilen kararda bir hukuka aykırılık bulunmamaktadır. Kaldı ki soruşturma izni verilmesine ilişkin karar idari bir karar olup bu karara karşı Danıştay’a itiraz yolu açıktır.

*4483 sayılı yasa uyarınca ifade istek yazısında hakkında ön inceleme yapılanın, hangi konuda ifadesinin istendiğinin açıkça belirtilmesi yeterli olup bilirkişi raporlarının hakkında ön inceleme yapılana iletilmesi gibi bir uygulama mevcut değildir.

*Ayrıca ifade öncesinde müfettişliğinden dosya incelemesi talebinde de bulunulmamıştır. Bulunmuş olması halinde bu isteğinin değerlendirileceği muhakkaktır.

"MÜFETTİŞ YETKİN BİR BÜROKRATTIR"

Görevlendirilen müfettişlerin son derece yetkin bir bürokrat olup siyasi tercihlerini yaptığı soruşturmalardan ayrı tutacak kadar hukuka saygılı olduğunu belirten Çataklı, şu ifadeleri kullandı;

*Bakanlığımız Mülkiye Teftiş Kurulu’nun yerleşik uygulamalarına göre, müfettişin hali hazırda bulunduğu bir görev mahalli ile ilgili olarak yeni bir teftiş, inceleme ve soruşturma yapılması ihtiyacının doğması durumunda, yeni bir müfettiş görevlendirmesi yapmak yerine, orada bulunan müfettişten bu işleri yapması istenmektedir.

*Bu sayede aynı anda birden çok müfettişin bir yerde bulunmasının yaratacağı olumsuz değerlendirmelerin önünün alınması amaçlanmaktadır. Görevlendirilen Mülkiye Başmüfettişimiz, Bakanlığımıza intikal eden şikâyetler üzerine verilen Özel Teftiş emri tarihinde, Danıştay 1. Dairesinin 13/12/2018 tarihli ve E:2018/2252, K:2018/2281 sayılı kararı ile ilgili çalışmayı Beylikdüzü Belediyesi’nde yürütmekte olduğundan, zaten görev mahallindeydi.

"ÖZEL OLARAK SEÇİLİP GÖREVLENDİRİLMEDİ"

*Ve bu görev de Mülkiye Teftiş Kurulu’nun mutat uygulamasının bir gereği olarak kendisine verildi. Buradan da bahse konu müfettişin özel olarak seçilip görevlendirilmediği açıktır.

*Kaldı ki; ilgili müfettişimiz son derece yetkin bir bakanlık bürokratı (denetim elemanı) olup siyasi tercihlerini, yaptığı soruşturmalardan ayrı tutacak kadar hukuka saygılıdır. Uzun memuriyet geçmişinde hakkında bu yönde tek bir ima dahi söz konusu olmamıştır.

*Ayrıca; Mülkiye Teftiş Kurulu’nda söz konusu Sayın Belediye Başkanının mensup olduğu parti belediyelerinde, Bakanlığımızın izniyle genel müdür ve genel sekreter görevlerinde bulunup hatta seçimlerde aday olan ve kurula tekrar dönen, her birinin de hukuka uygun olarak görev yaptığına inandığımız bazı arkadaşlarımız bulunduğu gibi, başka partilerden aday olup kurula dönmüş, halen görevine devam eden de bulunmaktadır.

"DENETİME AÇIKTIR"

*Şahsım da Mülkiye Teftiş Kurulu kökenli bir Bakan Yardımcısı olarak bu iddiayı bühtan olarak görüyor ve reddediyorum. Köklü bir tarihe sahip olan ve bugüne kadar çok önemli görevler ifa etmiş olan Mülkiye Teftiş Kurulumuzun bütün mensupları da bunu kendilerine yapılmış bir iftira olarak görmektedir.

*Söz konusu soruşturma görevi kapsamında yapılan iş ve işlemler tamamen hukuka uygun olarak yerine getirilmiş olup her türlü yargı denetimine de açıktır.

*İlgilileri medya üzerinden algı oluşturmak yerine hukuki sürece saygıya davet ediyoruz. Kanun karşısında bu alanda kimse dokunulmaz değildir. Medya üzerinden yapılan ithamlar görevin hassasiyetini değiştiremeyecek, akamete uğratamayacak, Mülkiye Teftiş Kurulu bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kanunların verdiği görevlerin gereğini hassasiyetle yerine getirmeye devam edecektir. İHA

[old_news_related_template title="İçişleri Bakanlığı, İBB Başkanı İmamoğlu hakkında 27 soruşturma açmış" desc="İçişleri Bakanlığı'nın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine ilişkin 27 soruşturma açtığı ortaya çıktı. Beylikdüzü Belediyesi’nde 6 Mayıs 2019’da İstanbul seçimlerinin iptalinden sadece birkaç gün sonra başlatılan incelemede görevli İçişleri Bakanlığı müfettişi Arif Yıldırım'ın, 2015 seçimlerinde AKP’den milletvekili adayı olması dikkat çekti. Soruşturmalara, İmamoğlu’nun görevde olmadığı 20 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirilen bir satın alma işleminin bile dahil edildiği görüldü. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/13/iecrop/1286538e-2600-4438-b370-7d39dd8a7de1-w_16_9_1589351243.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/icisleri-bakanligi-ibb-baskani-imamoglu-hakkinda-27-sorusturma-acmis-5811130/"]