3 aylık salgın arası nedeniyle nisan ayında sunulması gereken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2019 faaliyet raporu, İBB Meclisi’nin temmuz ayı oturumlarının ikinci bileşiminde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından sunuldu.

Sadece 2019 yılını değil Haziran 2020’ye kadar olan dönemin de faaliyetlerini özetlemek istediğini söyleyen İmamoğlu “Zaten 2019 yılının ilk yarısında başka bir yönetim ve yönetim anlayışı vardı. Şimdi başka bir yönetim anlayışı var. 1 yıllık almanak çıkardık, 23 Haziran’da sunum yaptık. Hepinize kitapçık gönderildi. Bence keyif alacağınız ‘çok değerli işler yapıldı’ dedirtecek işler yaptığımızı düşünüyorum. Bazen siyasi prangalar söyletmez ama buradaki çoğu insanın vicdanının o yönde davrandığını düşünüyorum. Birçok zorluğa ve beklenmedik kötü sürprizlere rağmen İstanbul halkına birçok alanda başarılı işlere imza attık” dedi.

“İLK YILIMIZA CORONA DAMGASINI VURDU”

“Birinci yılımıza, ne yazık ki dünyanın her kentinde olduğu gibi corona virüsü krizi damgasını vurdu” diyen İmamoğlu, tüm insanlığı tehdit eden salgından İBB’nin hizmetlerinin ve gelirlerinin olumsuz şekilde etkilediğini belirtti.

Salgına karşı İBB’nin kentte aldığı önlemleri sıralayan İmamoğlu, “Yaşadığımız finansal zorluklara rağmen, Covid 19 sürecinde halkımızın ihtiyaçları doğrultusunda, adil bir İstanbul yaratmak ve fırsat eşitliği sağlamak adına sosyal yardımlarımızı ve yatırımlarımızı artırdık. Kent yoksulluğu ile mücadeleyi asli görevimiz haline getirdik. Öncelikle, sosyal yardım bütçemizi, sizlerin onayınızla tam 4 kart artırdık” diye konuştu.

860 BİN AİLEYE SOSYAL YARDIM

İmamoğlu, salgın sürecinde toplamda 860 bin aileye sosyal yardım desteği verildiğini, 560 bin aileye gıda yardım kolisi dağıtıldığını, 40 bin aileye alışveriş kart desteği sunulduğunu, 75 bin aileye nakit, 185 bin aileye alışveriş kart desteği vermeye düzenli şekilde devam edildiğini anlattı.

“Askıda Fatura” uygulamasıyla 180 bin ihtiyaç sahibi ailenin su ve doğalgaz faturasının hayırseverler tarafından ödenmesine aracılık edildiğini kaydetti. Suda yüzde 46’ya kadar indirim yapıldığını ifade eden İmamoğlu, salgın nedeniyle çalışmaya ara vermiş iş yerlerinin su faturalarını 3 ay ertelendiğini hatırlattı.

[caption id="attachment_5931086" align="alignnone" width="660"] Foto: Sözcü[/caption]

30 BİN ÖĞRENCİYE YARDIM

İmamoğlu, 30 bin üniversiteliye yıllık 3 bin 200 TL nakit eğitim desteği verdiklerini belirterek yapılan hizmetleri şöyle anlattı:

* 50 liraya indirdiğimiz aylık öğrenci kartı uygulamasını, liseyi bitirip üniversite sınavını kazanamamış öğrencileri de kapsayacak şekilde genişlettik. Öğretmenler için uyguladığımız indirimli ulaşım hakkını ‘ücretli öğretmenleri’ de kapsayacak şekilde genişlettik. Beyoğlu ve Örnektepe yurt inşaatını tamamladık, hizmete açıyoruz. Çatalca Ekoloji Gençlik ve Bilim Köyü Projesini tamamladık.

İmamoğlu, 115 bin çocuğa her ay süt dağıttıklarını, “150 mahalleye 150 kreş” sloganıyla yapımı başlatılan kreşlerin 15’inde eğitimin başlamak üzere olduğunu, yıl sonuna kadar 45 kreş açmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Kurulan İstihdam Ofisleri aracılığı ile özel sektörde 3 bin 833 kişiye iş imkanı sağlandığını kaydeden İmamoğlu, İBB kariyer sitesi üzerinden 4.500 kişiye kurumda istihdam olanağı sağladıklarını ifade etti.

METRO HATLARI YENİDEN BAŞLATTI

İş başı yaptıkları andan itibaren bir yandan tasarruf tedbirlerini uygularken bir yandan da yeni finansman arayışlarına başladıklarını anlatan İmamoğlu, “Çabalarımız sonuç verdi ve her türlü engellemeye rağmen metro inşaatlarında çok büyük bir hamle başlattık” dedi. AKP döneminde yapımı durdurulan Ümraniye – Ataşehir – Göztepe Metro Hattı, Çekmeköy – Sancaktepe – Sultanbeyli Metro Hattı, Kaynarca – Pendik – Tuzla Metro Hattı,  Rumeli Hisarüstü – Aşiyan Metro Hattı ve Dudullu – Bostancı Metro Hattı inşaatlarının yeniden başlatıldığını söyledi.

HATLAR AÇILIYOR

İmamoğlu,   Eminönü – Alibeyköy Tramvay ve  Mahmutbey – Mecidiyeköy Metro Hattı’nın 2020 yılında, Rumeli Hisarüstü – Aşiyan Metro Hattı, Dudullu – Bostancı Metro Hattı, Ataköy – İkitelli Metro Hattının ilk kısmının da 2021 yılında hizmete açılacağını duyurdu.

İmamoğlu, 2 yılı aşkın bir süredir tümden durmuş olan 9 metro hattında inşaatların yeniden başlatılmış olduğunu, Kirazlı - Halkalı Metrosu ile Mahmutbey - Bahçeşehir - Esenyurt Metro hatları için kaynak bulma çalışmalarının da sürdüğünü söyledi.

3 BÜYÜK TEHDİT

İstanbul’un karşı karşıya olduğu 3 büyük tehdide karşı yoğun şekilde çalıştıklarını vurgulan İmamoğlu, “Her birimizin, siyasi görüşümüz ve hedefimiz ne olursa olsun bu üç alanda omuz omuza çalışmamız gerek. Çünkü, bu üç alan sadece İstanbul’un değil, tüm Türkiye’nin güvenliğini sarsacak milli alanlardır. Birinci büyük tehdit deprem, ikincisi mülteciler, üçüncüsü Kanal İstanbul” diye konuştu.

ADALAR’DAKİ ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

İmamoğlu, Adalar’daki atlı faytonların kaldırıldığını hatırlatarak geçici olarak alınan elektrikli araçlarla ilgili yaşanan izin krizi ile ilgili de açıklama yaptı. İmamoğlu konuyu tekrar valiliğe sunduklarını ve araçların bir iki gün içinde çalışmaya başlamasını beklediklerini söyledi.

"PARTİZANLIĞI SÖKÜP ATACAĞIZ"

İmamoğlu, belediye kaynaklarını belli vakfı ve derneklere değil halka eşit şekilde dağıtacaklarını ve İBB’den partizanlığı söküp atacaklarını vurguladı. İmamoğlu “Parti, liyakatın altında ezilmeyecek. Liyakat partiyi öyle bir ezecek ki, liyakatli insanlar gururla sokakta dolaşacak. Bizim için esas olan amaçtır. Amaç da başarılı olmaktır. Bizim ahlakımızda biz partiyi kutsallaştırmayız hele hele başındakini hiç kutsallaştırmayız. İnsandır o insan. Onun için biz İstanbul’da liyakate önem veren ve amaca kilitlenmiş her birinizin çoluğuna çocuğuna eşit hizmet, eşit fırsat yaratıp ondan da öyle bir gurur duyacağım ki göreceksiniz. Bunu da en fazla 1 sene içinde çocuklarınıza sormanızı öneriyorum. Çocuklarınıza gençlerinize sorun diyeceklerki ‘Ekrem abim, Ekrem amcam doğru söylüyor” diyecekler” ifadelerini kullandı. Sataşmalar üzerine İmamoğlu “Megolamanlık değil tahmin” yanıtını verdi.

YARDIM TARTIŞMASI

İmamoğlu’nun “yardım ediyorum ama oyunu istiyorum demeyecek hiçbir arkadaşım geçmişte olduğu gibi” sözleri üzerine AKP’li meclis üyeleri tepki gösterdi. İmamoğlu da “Ben hiçbir parti adı söylemedim. Geçmişte dedim niye üstüne alındın anlamadım. İftira değil tespitlerim var anlatırım sana” dedi. İmamoğlu konuşmasında Kanal İstanbul projesine eleştirilerini de tekrar sıraladı ve “Hesapsız kitapsız bu şehrin malını satmak da İstanbul’a ihanettir” dedi.

[old_news_related_template title="İBB Meclisi'nde Ayasofya gerginliği! 'İstikametini kaybettiren anket sonuçları mı?' dedi, mikrofonu kapandı" desc="Ayasofya kararı İBB Meclisi'nde gerginliğe neden oldu. İyi Partili İbrahim Özkan’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ayasofya ile ilgili bir yıl önceki 'bu oyuna gelecek kadar istikametimi kaybetmedim' sözlerini hatırlatıp 'İstikametini kaybettiren anket sonuçları mı?' diye sorunca mikrofonu kapatıldı. CHP’li Doğan Subaşı da tartışmaları eleştirerek 'Ayasofya ibadete değil siyasete açıldı' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/13/iecrop/ibb1_16_9_1594662181.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ibb-meclisinde-ayasofya-gerginligi-istikametini-kaybettiren-anket-sonuclari-mi-dedi-mikrofonu-kapandi-5928792/"]

[old_news_related_template title="Kurbanlıklar, İBB'den ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılacak" desc="İhtiyaç sahibi ailelere, “Askıda Fatura”, “Anne Bebek Paketi”, “Aile Destek Paketi” yardımlaşma kampanyaları desteğini sürdüren İBB, yeni bir toplumsal dayanışma örneğini daha hayata geçiriyor. Hayırsever vatandaşlar Kurban Bayramı’nda kesecekleri kurbanlarını İBB eliyle ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırabilecek. Yeni kampanya ile bin 150 kurban kesilecek ve bir hisse bedeli bin 495 lira olacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/14/iecrop/ibb-foto-sozcu_16_9_1594712256.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kurbanliklar-ibbden-ihtiyac-sahibi-ailelere-ulastirilacak-5929653/"]